Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Baypass na zpátečce

Od: cerpadlo odpovědí: 3 změna:

Mám otázku na topenáře proč na ochoz či baypas kolem čerpadla na zpátečce neumístí místo kulového uzávěru třeba plovoucí profi zpětnou klapu ve směru toku vody do kotle? Při provozu čerpadla jednoduše voda tlakem čerpadla klapku uzavírá , a při výpadku proudu se uvolní a samotížně voda dále protéká zpátečkou. BLIK? Není nutno běhat do sklepa.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Já mám čerpadlo na ochoze a z každé strany šoupátko. Tak jsem si tenkrát pomyslel, že kvůli výměně čerpadla nebude třeba vypouštět systém.
doplněno 19.02.11 12:38: A na zpátečce velké šoupě stále zavřené, samotíž funguje i když pomaleji i přes stojící čerpadlo.
doplněno 19.02.11 12:48: Takže nechodím zavírat/otvírat, dokonce ani při naběhnutí plynkotle.
Tehdy zavře průtok do kotle na tuhé palivo ta výše vzpomínaná plovoucí klapka.

cerpadlo
hodnocení

Tak to čučím že ta samotíž se protlačí přes stojící čerpadlo. A jaký typ a DN toho čerpadla máte?

hodnocení

0x

Protože plovoucí klapka aby fungovala samotížně musí být instalovaná ve vodorovné poloze a to vždycky nejde,a většinou je bypass na starších samotížných rozvodech větších dimenzí (nad 6/4") a zase nění zaručeno že 6/4" klapka umožní dokonalý plný samotížný průtok jako dá ten otevřený kulák .Jinak se to dá řešit třeba solenoidem tzv. "bez proudu otevřen" ale je to drahá sranda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]