Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtání v bytě - pustí mě to jen do cca 1,5 cm

Od: jkoblizek* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

nedávno jsme se nastěhovali do nového bytu, jedná se o starší byt, tipuji klasický zděný. Mno a problém nastal, když jsem chtěl navrtat díry pro poličky. Zeď mě pustí jen do cca 1,5 cm - to je taková divná strašně drolivá vrstva ve které drží sotva hřebíček, a pak najednou po 1,5cm vrstva pevná jak šutr nebo beton, navrtat to prostě nejde. Všude nacházím jen srovnání, že třeba panel je daleko horší jak cihla, přitom s tím zkušenosti mám a tohle je o dost tvrdší (zároveň mám i obavu vzít to fakt silou jak jen to jde, vyděsila mě i vize úchylně vedených železných trubek ve zdi:) ). Máte někdo s tímto prosím zkušenost? O co jde?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Rozdíl mezi kvalitním vrtacím nářadím a nekvalitním je v podstatě malý..

Kvalitní profi vrtačkou vyvrtáte do panelu díru o průměru 10mm do hloubky 15cm za 5 vteřin...nekvalitní vrtačkou z Obi tu díru vyvrtáte také...možná...ale bude to trvat 15 minut...a tři zničené vrtáky z Číny...

hodnocení

1x

já bych to trochu vysekal a podíval co tam je, jinak vrtačku s pneumatickým příklepem, v hoby marketech se prodávají cca od 900-1300 stovek není to nic profi ale viděl jsem u elektrikářů že je hojně používají a když kleknou tak jim je prý bez problému vymnění

mkat*
hodnocení

1x

Kolko rokov ma ten barak?Nie je nahodou robeny zo skal?Ale aj ten kamen by sa mal dobrou pneumatickou priklepkou prevrtat.

fandacivka
hodnocení

0x

použij vrtací kladivo (půjčit od kamarádů nebo půjčovna). A pořádně se opřít. Jestli nemáš strach z navrtání elektriky (nebo vody), tak nic jinýho nehrozí...

wazi*
hodnocení

0x

Párkrát sem narazil ve zdi na místo, kdy původním řemeslníkům při stavbě zbylo trochu betounu a tak ho namázli na zeď ještě před omítkama (to je těch Vašich drobivých 1,5cm). Zeptám se jen pro úplnost - neberete to prosím nijak ve zlém - používáte na vrtačce příklep? Má ho vrtačka mechanický nebo pneumatický? Vrtáky používáte taky správné? Jestli se nejdná o trubku poznáte podpovrchovým detktorem a pokud jej nemáte tak můžete kousek omítky kolem díry osekat a proste se kouknete co tam je (potom to zamáznete sádrou, pokud devastace není nějak velká :o)

jkoblizek*
hodnocení

Díky za reakce. Nářadí mám podle mě hodně kvalitní, alespoň do panelu to jde jak do másla a po celá léta tam nebyl jediný problém a to jsme se doma navrtali fakt hodně, ale zkusím popůjčovat i něco víc profi. Jen mi fakt přijde divné, že by právě s cihlou byl takovýhle problém a právě mě napadly jen ty možné trubky s vodou.. no zkusíme a uvidíme:)

jlmkjmljk

To bude určitě trezor s pokladem ;)

Vylomenou omítku kolem díry zamazávám spárovací hmotou na obklady, stejně tak lepim hmoždinky hlavně v sypacích omítkách. Mám to radši než sádru. Jen to chce nedělat na sucho - rozprašovačem vlhčit (a pod dírou držet ubrousek, jinak voda s radostí vyteče z díry a např. cihla udělá kráááásnou červenou čáru)

beri49*
hodnocení

0x

A netrfuješ se do armovacího drátu?

podívejte, vrtal jsem doma do panelu, moc to nešlo, přišel odborník s kladivem za pár stovek . . . ale mělo silný příklep a správněj vrták... hnal jsem ho od toho, aby nešel durch zdi běhěm páe sekund. Je to o kvalitě vrtáku a kladiva. Kupte pořádný vrták kladivo zapůjčete a pokusně zkuste někde udělat dn10mm díru hl.10cm. Nevěřím, že to nepůjde. Jsou i vrtáky do železobetonu, tak coby. Když to nejde vrtacím kladivem a máte dojem na ocel použíjte na hl. 1mm - 2mm tedy menší vrták do oceli = metoda pokusu. Kdo ví, co tam nějakej vožrajel zedník zazdil.

doplněno 18.02.11 13:22:

.. také jsem zažil poruchu kladiva Bosch... rachotilo to jak u buldozéru a nevyvrtalo ani 1cm díry dn6mm. Prostě porucha.

horis*
hodnocení

0x

Věčný problém, ale jak už všici říkali, správná vrtačka s příklepem, vidiový vrták ajde to samo. Narazíš na armaturu, přehodíš vrtáky a jedeš dál =o) takhle už jsem znišil na 8děr 4 čínský vrtáky za cenu jednoho kvalitního. A to v paneláku ani nemám to štěstí 1,5 cm..spíš tak 1,5 mm.

1jara*
hodnocení

0x

Tazatel J. Kobližek píše že vrtal do panelu, tak myslím že má dobré nářadí a zkušenosti.

Skuste přiložit ke zdi magnet, pokud se bude lepit tak to je armatůra.

Nebo do vrtu vložte kulatinu a zabouchejte s ní do toho materiálu ve zdi, zda nebude znít kovový zvuk. pokud ano tak to můžou být vodovodní trubky či litinový odpad. Do cihly jde vrtat i obyčejným vrtákem, jedině že by byly cihly ostře pálené, to je jako vrtat do keramiky.

rv*
hodnocení

0x

Ta divná strašně drolivá vrstva je asi omítka a pod ní cihla. S normálním nářadím to zvládnete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]