Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Základy a základová deska

Od: matan* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den musím ztracené bednění vyřezat a následně zašalovat aby vše bylo spojeno se základovou deskou nebo stačí zalít základovou desku mezi bednění a stáhnout to jen povrch ztraceného bednění. Děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

frame*
hodnocení

2x

Pokud jsem to dobře pochopil-máte na mysli odstranění vnitřní stěny bednění, aby se zajistilo vzájemné spolupůsobení pasů a desky. Jestli to myslím správně, tak je to jednoduché - nemusíte, ale je to lepší. když napíšete email - pošlu vám obr. řešní v PDF.

matan*
hodnocení

můj e-mail je matesjurka@seznam.cz a děkuji za odpověď

technikjirik*
hodnocení

0x

Tak budto máte základovou desku, nebo máte základové pasy. Rozdíl je v průběhu vnitřních sil působících na základovou konstrukci. Pokud máte ztracené bednění, pak máte takové ty betonové bloky vyplnované betonem. Otázka je proč? Pokud na to ztr.bed. dáte zákl. des. pak neděláte zákl.des. ale podlahou respktive stropní konstrukci a to už je o něčem jiném, protože je jiný požadavek na ocelovou výztuž a její rozmístění. Základová deska musí ležet celou svou plochou na základové spáře. Pokud leží částečně na zákl. spáře, a částečně je podpíráne zákl. pasy, pak je lépe udělat stavbu jen na těch zákl. pasech...

Takže ted mám dojem, že jsem nepochopil Vaši otázku, nebo máte na stavbě něco špatně.

frame*

Chápu, že chcete říci, že u plošných základů rozeznáváme patky, pasy, rošty a desky. A je divné tyto typy základů nějak kombinovat. U dnes běžných RD je postup asi takový: Vybetonování rýh prostým betonem přímo do rýhy (bez bednění). Část nad terénem je vylita do tvarovek s povrchovou úpravou (štípání). Prostor mezi pasy se vyplní zhutněným násypem na který se provede bet. mazanina vyztužená karisítí. Tato mazanina se tak trochu nesprávně označuje zákl. deskou. Ve skutečnosti se jedná pouze o podkladní beton pro podlahu.

matan*
hodnocení

A je nutné tenhle podkladní beton pro podlahu spojit se základním pásem nebo-li s betonem co je vlit do tvarovek?

frame*

Pokud je beton pokládán na rostlý terén (v suterénu), pak to vyloženě nutné není. To ale asi není váš případ. Pokud je podkladní beton kladen na zhutnění násyp-je při nejmenším vhodné a slušné tuto mazaninu (vyztuženou kari sítí) uložit na soklové zdivo. Jelikož předpoládám, že sokl budete mít z důvodu šikmého promrzání zateplen-uděláte zdivo o tl. mazaniny nižší. Vše by mělo vyplývat z obrázků (zejména toho posledního) co jsem vám poslal emailem.

Těžko se to takto popisuje. Črt řekne více než tisíc slov. Skladbu soklu by jste měl mít již vyřešenou v projektu. Pro lepší radu je nutné znát více informací. Tj. sokl, materiál (i budoucích stěn), konstrukční systém, typ stavby,...

doplněno 18.02.11 20:39:

Jinak na googlu najde spoustu obrázků z realizací. Ale tedy bez záruky správnosti.

technikjirik*

Dovolím si nesouhlousait s tvrzením, že podkladní beton by se měl ukládat na sokl. Pokud se tak má stát a je to nutné, nebo to projektant navrhl, pak je k tomu od projektanta i speciálně navržené rozmístění výzkuže v desce, tedy přidání smykové výztuže. Také pozor na umístění výztuže když leží deska volně bez vetknutí do zdiva jen na základové spáře. To se dává výztuž bud njelép e dvouvrstvá nebo do horní části s krytím alespon 2cm. Frame, celkem by mě zajímali Vaše obrázky. Mohl byste se podělit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]