Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké šance máme na uplatnění následující reklamace: Pres internetovy eshop jsme si objednali klozety a WC sedatka, která prisla naprosto rozbita a znicena - zbozi bylo opravdu rozbite na stovky malych kousku.Dotycny, ktery zasilku prebiral - jednalo se o spravce naseho domu, ji se sluzbou PPL bohuzel nezkontroloval - krabice byla zcela neposkozena, uvnitr nic necinkalo.Po trech dnech jsme krabice otevreli a zjistili jsme,ze zbozi je totalne poskozene a navic nevhodne zabalene - chybelo dostatecne mnozstvi polystyrenu i jine vyplne.Vse jsme vyfotili a zaslali k reklamaci sluzbe PPL a informovali prodejce.PPL nyni reklamaci vyresilo, s vysledkem, ze zbozi bylo nedostatecne zabaleno a tudiz reklamaci neuznali.Prodejce se vsak ohani obchodnimi podminkami, kde uvadi, ze zbozi je nutne neprodlene zkontrolovat,pripadne otevrit se sluzbou PPL.Moc prosim o radu, zda mame nejakou sanci, ze bychom nad prodejcem "mohli vyhrat"?Dekuji za informaci, s pozdravem, Babel
Naštěstí jsem nikdy takovýto případ neřešil, ale co jsem tak kdy četl, tak spousta lidí je přesvědčena, že reklamovat je třeba u přepravce. On rozbil, on zodpovídá. A jestli zboží, dle jeho představ, bylo špatně zabaleno, je jeho věcí reklamovat zabalení u odesílatele. Vy přece nezodpovídáte za to, jak někdo zabalí balík nebo jaký způsob zacházení s balíkem si domluví odesílatel s přepravcem, ale oprávněně čekáte, že zboží zadané k přepravě dorazí v pořádku.
U dodávek pro firmy popsaný postup zřejmě funguje poměrně spolehlivě, ale soukromníka asi odpálkují. Zkusil bych trvat na reklamaci u přepravce, jestli to nebude představovat nějaké vysoké náklady.
Blbé je ale otevření až po třech dnech. To je opravdu dlouho a dost to snižuje šanci na úspěšnou reklamaci.
Díky za reakci.. Zboží bylo označené jako křehké, ale i tak PPL neuznalo reklamaci, protože nebylo dostatečně zabalené, to mohu posoudit i já, jako laik.Což bohužel nic nemění na situaci, že se dodavatel ohání svými obchodními podmínkami a tím, že jsme měli krabici vybalit dřív..
Toto je bohužel naprosto běžná praxe u českých internetových obchodů. Na druhou stranu se tímto chrání proti zákazníkům, kteří si zboží poškodí sami a pokouší se to svést na přepravu. Pokud jste s oznámením škody váhal déle než je uvedeno v podmínkách obchodu, budete mít nejspíše smůlu. Pokud ne a zboží bylo prokazatelně špatně zabalené, myslím, že máte šanci. Zkuste se obrátit na obchodní inspekci, združení obrany spotřebitele či jinou podobnou organizaci.
Dobrý den, bohužel vám nepomohu, ale mohu-li přispět svojí troškou do mlýna, tak já si objednal šťípač dřeva také na internetovém obchodě, přijel kluk z PPL, rychle vyndal balík, honem honem podepsat a už jel, vůbec mě ani nenapadlo, že to může být rozbitý, ale bylo! Kolečko bylo na sto kousků a jeden plech ohnutý, barva na něm prasklá, moji blízcí se mi smáli jak se mnou dotyční vyj...li když jsem už pomalu probral z šoku a uklidnil se, tak mi přišel jakýsi formulář, jak jsem spokeojenej s jejch obchodem, tak jsem jim to vytmavil, pak mi hned volal chlapík od nich, že to mám hodit na PPL, no vo ničem! Má rada zní, NIC ALE OPRAVDU NIC SI NEKUPOVAT V INTERNETOVÝCH OBCHODECH, alespoň mě tostačí jak jsem se spálil, už nikdy více!
Prodejce nemůže za to že někteří pracovníci PPL nebo pošty jsou s prominutím hovada
Pokud je zásilka poškozená tak je prostě potřeba hned kontaktovat prodejce. Třeba v případě PPL se domluví s jejich reklamačním technikem že přímo k vám přijede a podívá se jak je zásilka poškozená a jak byla zabalená. Balík nikam vozit netřeba.
Díky za zprávu Snažím se to brát rozumně, ale jak píšu níže, prvních osm tisíc je vyhozeno z okna, dodavatel převzal peníze, toalety nikde. Jakmile dorazily druhé wc, a my jsme už měli téměř vyhráno, opět problém - a ne malý
Chápu dodavatele záchodů, zboží odeslal a tím splnil povinnost - nicméně nepochopím, jak mohl tak křehkou věc, jako je toaleta, dát pouze do krabice, bez jakékoliv výplně. Vím, jak se zbožím zachází PPL, ale toto balení by nesneslo ani jednání v rukavičkách.Bylo naprosto na padrť.Zatím s prodejcem komunikujeme o slevě při odběru dalšího zboží, takže uvidíme, jak se pochlapí
To víte, že bych raději dohodu, než jakékoliv popotahování.To nás ještě rozhodně čeká s WC číslo 1...
Tak za prvé jako prodejce musím říct, že z hlediska PPL i pošty je většina zásilek špatně zabalených a to že to nepřežilo jejich kopání a házení není jejich problém
Ale jinak se obávám že máte fakt smůlu. Prodejce vám zásilku odeslal v pořádku (neprokážete mu opak) takže svou povinnost splnil. Navíc je fakt že pokud jste to rozbalili až pár ní po převzetí tak je to opravdu váš problém a je těžko prokazatelné zda to rozbila přepravka nebo třeba vy při následné manipulaci s balíkem. Tím neříkám že jste to museli rozbít sami, jen prostě to že je to neprokazatelné.
Poslední co napíšu - nesnažte se nad prodejcem "vyhrát", zkuste se s ním domluvit. I prodejce je jen člověk, on za to rozbití také nemůže. Ale zkuste se s ním domluvit jestli by vám třeba nedal slevu pokud byste si znova objednali to samé.
Dekuji vsem za reakce a náměty, ano, skutečně i já mám již nyní poměrně blok k jakékoliv objednávce přes internet..a propo, tento problém řeším o to víc, že objednávka těchto WC je již druhá - první objednávka toalet, od firmy KRT shop, nedorazila vůbec.Majitel firmy převzal peníze a zboží neodeslal - zrušené číslo, nekomunikuje.Podáno trestní oznámení a uvidíme co dál..
Ono strašně záleží na tom jací jsou lidé konkrétně na Vaší poště či depu dopravky. Někteří naši zákazníci nadávají na PPL a na poštu nedají dopustit a někteří naopak. Pro obchodníky je to oravdu těžké vybrat spolehlivého dopravce. Ještě zpět k té reklamaci. Upřímě nechápu jak je možné, že jste nezjistili, že je to rozbité hned při převzetí. Vždyť ten balík musel strašlivě rachtat. Já osobně bych si znovu zboží zasílat od té samé firmy nenechala, protože opět hrozí, že balík nezabalí pořádně!
Jak tu někdo psal, že za rozbití může přepravce. V podmínkách přepravy všichni mají popsáno jak má být balík zabalen tak aby nedošlo k poškození. Ve výše popsaném případě je tedy jednoznačně na vině odesílatel.
Správný obecný postup reklamace rozbitého zboží:
1. zavolat prodejci ihned po zjištění závady. Zdokumentovat závady - rozbité zboží v původním balíku. V žádném případě nevyhazovat krabici ani obsah (vycpávky)
2. PPL _ prodejce nahlásí reklamaci a přijede k Vám technik, který reklamaci zhodnotí
3. Pošta _balík neodkladně dovezete na poštu, kde sepíšete reklamaci
4. peníze nedostanete vy ale prodejce ten se s Vámi domluví buď na jejich vrácení či zaslání nového zboží. Reklamaci dále řeší prodejce
5. pokud se prodejce bude cukat, pořádně si přečtěte obchodní podmínky. Pokud tam nená napsáno nic ohledně lhůty k nahlásení rozbitého balíku, máte šanci například u soudu nebo s pomocí organizací jako je Sdružení obrany spotřebitele nebo české obchodní inspekce. Pokud závadu zjistíte pozdě, například pod vánočním stromkem. Někteří prodejci ale bývají benevolentní a nabídnou slevu nanákup nového stejného zboží.
Rada na závěr. Těžké křehké balíky raději rozbalit ještě před přepravcem. Čím lehčí zboží, tím je větší naděje, že balík dorazí v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.