Nejste přihlášen/a.
Váhám, jestli byt prodat nebo pronajmout? Momentálně je poptávka po bytech malá a ceny jsou nevýhodné. Budou se zvyšovat nebo naopak? Napište svůj názor prosím.
Rozhodně to nevidím tak jednoznačně jako kolegové...
Spočítejte si kolik za byt dostanete když ho prodáte..klidně berte cenu v současné době.
Zjistěte si za kolik je možné byt pronajímat.
Z těchto dvou čísel Vám vyjde "návratnost"...
Mne to vychází zhruba na 15 let...
Jenže:
- nepočítám jak by byt po 15ti letech používání vypadal...
- kolik by se musel dát do jeho obnovy?
- kolik budete muset z nájmu dát na údržbu a opravy?
- příjem z pronájmu budete muset pochopitelně přiznat na FÚ a zdanit..
- co když si tam pustíte "problémového" nájemníka?
V některých lokalitách mimo to zase cena bytů až tak moc neklesla..
I cena panelákových bytů se drží v určitých hranicích..., a má to své důvody..Že se někomu zdá panelákový 3+1 za 1200000Kč předražený? Možná...ovšem jen do doby, než si zkusí zjistit kolik stojí stejně velký byt v moderním domě...o stejné rozloze jako v paneláku..., pak bude většinou na více jak dvojnásobné částce..A on je velký rozdíl, jestli si člověk bere hypotéku na 1,25mil nebo na 2,5mil..Pro dost lidí ano.
martincakl. Mluvíš mi z duše. Lidé si stále myslí, že mít nemovitost a pronajímat ji, je nějaké terno. Ale spočítal si někdo z nich, jaké úroky mu tento nájem generuje? I když ten člověk pronajímá "načerno" a neplatí daně, tak se dostává na roční úrok cca 7%. Že to je slušné? Ani náhodou. Nutno odečíst opravy, pojištění nemovitosti, případné nezaplacení nájmu atd
A tady by právě měl přijít ke slovu neustále zatracovaný finanční poradce a vše propočítat a poradit. Mluvím o PANU poradci. Ne o nějaké rychlokvašce
Byt nebo garáž bych rozhodně neprodala. Pronájem je výhodnější ale musíte mít dobře sepsanou smlouvu, pak se vám nestane, že máte byt vybydlený. Záleží na tom zda pronajímáte prázdný byt-to je podle mé zkušenosti lepší nebo zařízený. Pronajímám-li byt včetně kuchyńské linky, lednice, mikrovlnky, sporáku + trouby mám ve smlouvě zakotvenou platbu za toto zařízení (např. 100kč měsíčně), ve smlouvě je dále napsané kdo hradí nedoplatky a komu přísluší doplatek za el. plyn...Jak dlouho předem se dává výpověď ze strany pronajímatele a nájemce, byt je povinen nájemce předat uklizený a na bílo vymalovaný(tak ho i přebral), poškodil -li něco je povinen to úvést do původního stavu.Pokud chce nájemce udělat např. plovoucí podlahu je vše na domluvě (materiál uhradím, práci ne) Na předání bytu si udělejte nejméně dvě hodiny čas. Byt je lépe pronajmout na delší dobu a ne vzít prvního kdo se ozve ale pečlivě si vybrat. Platba je na měsíc předem + např. 20 000 vratná kauce. Nikdy bych nepronajala byt např. 3 studentům -každému pokoj, nejlíp rodině-zjistím dostupné informace, zda mají na placení a td. Nejsem charita a tak se jako majitel neohlížím na to, že nějaký chudák nemá a slibuje, že mít bude. Smlouva o pronájmu je ta nejdůležitější věc a pak se vám nestane, že si naběhnete. Shrnu to- osobně bych nikdy nic neprodala pokud bych nutně nepotřebovala peníze.
Boded by jo.
Kdyz se na to kouknu z druhe strany, tak k cemu je dobra koupe vlastniho bytu?
K pocitu, ze bydlim ve svem. To je jediny skutecny (a velmi pochybny) prinos.
Negativa, ktera si ovsem prumerny kupujici vetsinou uvedomi, az byt koupi, jsou vsechny poplatky, vyrizovani, papirovani, dane, dohadovani se s ostatnimi majiteli bytu, spatni sousedi, nutne, drahe renovace v horizontu kazdych cca dvaceti let, ztrata flexibility atd.
Na druhou stranu bydlet v najmu je o naproste pohode. Vyber je veliky takze se nemusi vzit hned prvni nabidka, ale lze si velmi vybirat, naopak chytri majitel bytu si o najemnika budou pecovat jak o vlastniho, pac vi, ze dneska nabidka prevysuje poptavku.
Jako najemnik se nastehuji pouze do nove zrekonstuovaneho a takoveho, ktere mi svym vybavenim, vzhledem a usporadanim bude vyhovovat.
O vse se musi starat majitel, ja pouze mesicne platim najem a jsem bez starosti no a az treba za desetl let usoudim, ze by draha kuchynska linka chtela renovaci, tak jdu za majitelem.
On ji zacvaka ze sveho, vsechno obeha a vyridi a kdyz nahodou ne, tak pro mne neni problem se behem par tydnu prestehovat jinam, opet do moderne, nove zrekonstruovaneho, kde budu dalsich deset let spokojeny. Majitel prijde o prijem a stejne tu linku bude muset nechat zrekonstruovat, pac jinak byt tezko znovu pronajme.
Stejne tak jsem stale flexibilni a neni problem se prestehovat do par tydnu na druhy konec sveta. Jakepa starosti s bytem.
Samozrejme kazdy ma jine priority, ale jednoducha matematika a alespno zakladni znalost trhu a znalost toho, co obnasi byt majitel bytu nam rekne, ze dokud se za rocni najem plati cca do 5 procent jeho trzni ceny (to cislo se samozrejme muze u kazdeho cloveka s ruznymi preferencemi miorne lisit), tak se kupovat a to hlavne pomoci pujcky nevyplati.
Takze moje rada. Pronajimejte, pronajimejte, pronajimejte.
Záleží,jak velký byt máte a také jak je starý.Momentálně je ve většině případů situace taková,že starší a větší (3+1) panelákové byty se zrovna moc neprodávají a jejich cena půjde ještě dolů.V dohledné době ceny bytů všeobecně nahoru nepůjdou.Pokud vyloženě nepotřebujete peníze,vyplatí se byt pronajmout.
...píši svůj názor prosím. Nelze bagatelizovat slovo byt. Byt je malý nebo větší nebo střední nebo starý cihlový nebo panelový nebo nový. Každý se řídí trochu jimým rozložením na trhu a nelze říci, že ceny všech těchto možností se budou pohybovat stejně. Nedávno sem zaslechl, že o menší byty je stále hojný zájem a o větší již tolik ne a ceny u nich možná o něco klesnou. Novostavby jsou podle mě předražené a mohly by poklesnout, zda se tak stane nevím. tají cenu a její vývoj ovlivňuje lokalita. Ceny v Praze se chovají u některých bytů jinak než v Jihlavě. Prostě nemá mrád zobecňování problému.
Jedno vím na tisíc procent!.!.!
I kdyby se DPH snížila na polovinu, tak se stejně v tomdle zku@veným státě nic nezlevnííí!.!.!.!.!.!
Myslím že každej normálně myslící člověk to už dávno zjistil?!?!?!?!?!?
Dělám realitního makléře již 10 let. Můj názor je, že ceny půjdou dolů. Není jedinný důvod proč by měli jít nahoru. 70 % lidi bydlí ve vlastním nebo něco vlastní. Hodně mých známých chce prodat byt za cenu v době vrochu, chodí a říkají já ch chtěl. Chtít můžete, ale nic z toho nebude. Bohužel kupující jsou chytří a hodně toho již ví. Není důvod proč kupovat byt na ošklivém místě za šílené peníze. Asi budu mluvit proti svému řemeslu, ale byt není investice, ale spotřební zboží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.