Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat nějakého obeznámeného uživatele domácí el.pekárny na chléb ( všeobecně ) zda je finančně výhodnější si jej péci doma, nebo kupovat v obchodech. Nejde o čas a kvalitu, ale skutečně o náklady na energii a materiál. Je tedy levnější koupit chleba v obchodě, nebo si jej upéci doma?
Lidičky, víte proč Vám chleba nechutná, a je to jen taková nakynutá buchta? Proč není jako z pekárny? Protože do chlebového těsta patří kvásek, nikoliv kvasnice. Kvásek je řídké, chlebové nakvašené těsto. Ten dává chlebu tu správnou chlebovou chuť.
Plně s tebou souhlasím. Nevadí Vám že původní dotaz byl o něčem jiném?
Zda se vůbec finančně vyplatí pečení domácího chleba neberouc v úvahu jeho chuť a vůni!
Nevyplatí. Ekonomicky je to propadák. Ten chleba se peče nejmíň hodinu, spíš víc, a to dělá takových 6-10kč za elektriku. Přičtětě si k tomu suroviny, mycí prostředky, ztracený čas, a je jasno. Na těch dvacet korun, co stojí normální chleba se nedostanete ani náhodou.
Jasný názor i když negativní Já jsem se dočetl v testech, že spotřeba elektřiny ( a někdo to zde již uvedl ) je asi za 2,-Kč ( i když si tím take nejsem jist ). Ztracený čas? Než zajdeš do obchodu a zpět tak to stačím nasypat ingredience a spustit, a peče se to samo, a pečení lze naplánovat. Čisticí prostředky - to nepřeháněj. Já bych spíše co se týká negativů - sázel na to, že nejde jen o návod, ale musíš se to naučit - vidět problémy ( vlhký, propadlý chléb ) a také není pekárna jako pekárna. To nemyslím ani tak cenu, jako spíše poruchovost a nahradní díly. Plusem ovšem může být využitelnost pro různé dietáře - co si do těsta dáš - to si upečeš
na rozdíl od chlebů, housek, grahamu a pod. výrobků v obchodě.
Cenu elektřiny jsem střelil od boku. Sám to doma nemám. A velkou spotřebu to má jen po dobu pečení. Na míchání to asi mnoho nespotřebuje, asi si to vezme trochu víc při kynutí. Ztracený čas, toť otázka. počítat-nepočítat.? A srovnání s cestou do obchodu? Stejně se do krámu nikdy nejde JEN pro chleba, takže tenhle argument neplatí. Umýt se to určitě po použití musí, takže energie na umytí, plus čas. Ale zase můžete namítnout "myju to v myčce", . Čas to určitě nějaký vezme, ale to se nedá asi moc počítat. Myslím, že celé to dění kolem dom. pekáren, je jednak o tom, dokázat si že to umím. A hlavně, v čem já vidím plus, je ta čerstvost. Že si to člověk naprogramuje, a ráno snídá čerstvou buchtu. Ale to nejde žádnými penězi vyvážit-spočítat. Takže kdyby člověk chtěl opravdu poctivě spočítat ekonomickou výhodnost, tak by se musel zabývat recepturami, přepočítat na váhu, a srovnat se srovnatelným výrobkem. Ale stejně nevěřím, že to někdo udělá levněji. pokud poctivě srovná kvalitu...
Oldo, mám domácí pekárnu, hrozně jsem po ni toužila a přání se mi vyplnilo. Teď je zabalená v původním obalu, vypucovaná a připravená k prodeji. Celá rodina jsme se shodli na tom, že chleba z obchodu je lepší. Nechápu, jak je to možné, zkusila jsem asi 10 receptů, osvědčených a vychvalovaných. A nezaujala...
Co se týká té ceny energie a nákladů - moje pekárna má příkon 800W, chleba se připravuje cca 3 hodiny, ale zdaleka nejede celou dobu naplno, budu tedy počítat pouze 2 hodiny (na hnětení, ohřev a pečení). Cena 1kWh je mezi 4 a 5 Kč, tzn. 0,8x2x5=s rezervou 8Kč za elektriku (ale myslím, že je to nadhodnocené). Ad náklady na ingredience - cena roste s tím, co a v jaké kvalitě tam dám. Tzn. chléb z mixu chlebové mouky, běžné mouky a ovesných vloček bude levnější než z tmavé žitné mouky nebo třeba grahamové. A cena "zrní" je také různá. Slunečnicová semínka jsou levnější než dýňová. Mouka dle druhu 6-20 Kč, droždí 3 Kč, sůl, ocet, vodu nepočítám. Takže podle mě může být cena nejlevnějšího chlebu z pekárny (1000-1200g) kolem 15Kč.
doplněno 11.02.11 01:45:A pokud bych pekla nějaký chleba francouzského typu nebo ciabattu, mohla bych se dostat ještě o 1/3 níž - bílá mouka.
Děkuji! Konečně pořádná odpověď a k věci. Já jsem skutečně nechtěl porovnávat různé druhy chleba. Měl jsem na mysli výdaje na stejný typ chleba, který koupím v obchodě, když jej budu péci sám. Odpověď @noblond je zcela uspokojující a skutečně děkuji.
Dávej pozor co píšeš,ti ostatní ti psali v dobré víře?Nikdo to nemyslel špatně,tak mám dojem že jsi pěkný nafoukanec a ty ostatní si pěkně nas...To co koupíš zmanipulované v obchodě ,nikdy doma neuděláš!Takže klidně do sebe per ten póvl dál.
doplněno 11.02.11 13:23: To patří k tomuhle...For: des. Tak nevím zda ta připomínka byla k mé osobě? Nikoho jsem se svou reakci nechtěl dotknout. Naopak za každý názor jsem vdečný i když nesouvisel s otázkou. A to co jsem napsal v 01:33 bylo kladné zhodnocení odpovědi přispívatele noblond, který mi sdělil to co jsem skutečně chtěl vědět. Takže pokud tvá reakce byla k něčemu co jsem já napsal - tak ti jako "bakaláři" děkuji, že umíš pěkně kopírovat text a že mně vychovávaš.
P.S. Jen více takových
A co je špatného na tom, že tazatel chce na jasně formulovanou otázku jasnou odpověď a když jí dostane, tak ji ocení?
Už se mi nechce polemizovat,body může nacvakat kdo chce komu chce,Ale toto bylo plivnutí do xichtu ,všem co se snažili.A anální přisluhovač se vždy najde.Jsme tak odmala (někteří )vychováváni.Mimochodem,tazatel to tak neformuloval.
Je načase, že se ti už nechce polemizovat. Jak jsem co formuloval je má věc. Vytáhni si tu pilu z hlavy, snad ti to pomůže a budeš vychovávat sám sebe.
Je zajímavé, že takoví to " vychovatele" jsou téměř na všech fórech.
Škoda, že hodonocení za dobré odpovědi jsem vyčerpal a že mohou být jen tři. Určitě bych ti jich nacvakal všechny.
Doporučuji ti najít jiné vlákno a tam se projevovat.
Je od tebe hezké, že chceš za každou cenu každému poradit. Ale jak se zdá, je to především ze zištných důvodů. A co se týče formulace, zkus si původní dotaz ještě párkrát přečíst, třeba ti docvakne.
Jen ještě doplním, že já upéct chleba typu šumava v domácí pekárně neumím. Ale stejný porovnávací algoritmus funguje i pro ty "zdravé" chleby.
Jediný algoritmus, který zde vidím je ten, že to co je zdravější a někdy i chutnější - je i dražší!
Tak to určitě ano. Zkuste doma vykrmit prase, na kolik Vás vyjde chutné, domácí maso. (to vím jen podle povídání, vlastní zkušenost nemám). Ale já to vidím i u jogurtů nebo másla. Poctivý, opravdu výborný jogurt, který jsem nedávno koupila stál 18,-Kč, byl v prťavé skleničce. Za tu cenu mám půlkilový jogurt v kelímku, ovšem chuť je neporovnatelná.
Oldo, kdybyste byl z okolí Varnsdorfu, tak Vám tu mojí pekárnu klidně na třeba 14 dní půjčím.
Ne já jsem z druhého velmi,ale velmi zaprašeného konce republiky. Co se týká pekárny tak to je ve stadiu rozhodování... jen proto, že jsem viděl nějaké návody na pečení a jelikož patřím mezi ty konzumenty údajně "zdravých" výrobků v nákupních střediscích.
P.S. ale děkuji za nabídku
Není v tom velký velký rozdíl cenově.Je to spíše zpestření stolu mít čerství voňavý chléb z pekárny.Jen ten tvar nic moc-cihla a strašně se drobí.Chuťově osobně dávám přednost kupovanému(Penam).Pekárna ušetří práci při přípravě kynutého těsta.Jde vní i zavařovat,dělat sekanou nebo dělat povidla(nevyzkoušeno).
doplněno 10.02.11 15:06:Je perfektní na kynuté knedle a míchání těst.
Levněji to nevychází, ale upečení domácího chleba ze směsi z lídlu je zpetsření jídelníčku a mí dva žrouti ho spořádaj jen tak k sváče odpoledne.
Levnější to rozhodně není, spíž dražší, už jen proto, že chleba ještě teplý sníme a pak stejně jdeme koupit do obchodu. Je ale super v sobotu vstávat a vytáhnout teplý chleba s pekárny (do pekárny dá manžel vše večer, zapne časovač a v 8 ráno je tak akorát k jídlu).
Je to především v tom ,že je ten domácí jiný.kupovat hotovou směs?Nesmysl,stojí30kč kilo,děs.Stačí si počkat na slevu,prodává se hrubá i hladká i za 5,90kilo.Koupím každé 10kilo a míchám.1/3hrubá+1/3hladká+zbytek do kila příměsi-ovesné vločky,slunečnicová semínka,celozrnnou žitnou,kmín drcený.Do kilové dávky dám 1/3balíčku kvasnic,dětskou odměrku na sunar octa+trochu soli.ŽÁDNÝ cukr!Vzniklý chleba pečený 3hodiny,jsme schopni dva sníst ještě teplý za 1/2hodiny.Kupovaný konzumní nemá šanci.
a už jsme zase u receptů
ale nic proti. Každá rada je užitečná.
Tak se snad shodneme, že ekonomicky výhodné "ano", ale musí se ušetřit na surovinách?!
Už aby začala růst tráva a mohli bychom jít na pastvu
P.S. doporučeno ministrem financí
A děláte ten chléb z kupných směsí, nebo jednotlivě koupených surovin? Protože z odpovědi vyplývá, že kupné směsi dělají tu vysokou cenu, i když se mně zdá, že je to tak celkově půl na půl. Kdyby zde nebyla tá skutečnost, že si udělám "čerstvý a voňavý" tak by to asi nikdo nekupoval?
HA, tak to jste mě Oldo dostal ale pokud vím tak manžel dělá hladká + žitná mouka, kvasnice, voda + trochu octu, sůl, semínka-sezam, len, loupaná dýně někdy přidá ořechy jindy cibuli-pokud chcete přesný recept tak dodám až se ho zeptám. Nedávno jsme koupili směs v Lídlu-byla v akci za dobrou cenu, chléb byl dobrý ale ten co jsme zvyklí nám chutná víc.
Má problém s propadnutím chleba po upečení , asi o 1/5 objemu vykynutého těsta . Poradí někdo správný postup aby se tak nestalo? Čeho se vyvarovat. Děkuji . miro
Miro, nesmíte s čerstvě upečeným chlebíkem klepnout, třeba při vyndavání z pekárny a taky nesmí ofouknout. Prudká změna teploty. Mě se to taky párkrát stalo. Pak jsem dělala to, že po upečení jsem ho nechala chvilku dojít v pekárně, vyndala z pekárny tu nádobku s chlebem a otočenou vzhůru nohama jí postavila na prkýnko. Když chleba vypadl, tak vypadl.
Já nechám po cinknutí chleba ještě tak 20min v nádobě.On trochu zvlhne a vypadne lehce,ale nikdy se nepropadl.
Dle mého názoru je třeba porovnávat jablka s jablky a hrušky s hruškami, protože šumava za 20Kč se nedá srovnávat třeba se slunečnicovým chlebem. Jakmile si budete v obchodě kupovat jakýkoli 1000g+ celozrnný/cereální/slunečnicový/grahamový aj. chléb, bude se jeho cena pohybovat spíš k 30Kč. Tzn. takový chléb vyjde v domácí pekárně určitě levněji. Ad směsi z Lidlu (mimochodem chleba je z nich velmi dobrý) - bývají i v akci za 25Kč/1kg = 2 chleby. Myslím, že domácí pekárna umožňuje člověku experimentovat a péct si různé druhy (s olivami, sýrem, sušenými rajčaty, bylinkami, smaženou cibulkou atd.). Je to jen o těch receptech a vyzkoušení, co funguje a co ne. Ale to jsme zase u těch receptů. Ještě bych zdůraznila, že výhodou domácího chleba je (tak jako u všeho domácího), že víte, co do pekárny sypete. Většina "tmavého" pečiva v obchodech je obarvována karamelem, protože je u nás v lidech zakořeněno, že čím je pečivo tmavší, tím je "zdravější".
Zdravím, podělím se o zkušenosti. Mám domácí pekárnu, kvalitní, stála cca 2500 a jsem s ní moc spokojená. Když v ní nevyšel nějaký chleba, byla to chyba receptu. Proto se teď obracím na osvědčené recepty známých a na Dámě. Navíc je fantastické, že si ho mohu vyrobit dle svých chutí a zdrojů Takže jsem našla výborný recept na celozrnný chléb a dělám ho celý z celozrnné pšeničné mouky a je super. Není třeba ho kombinovat s hladkou, jako ostatní "celozrnné"... chce to praxi a nevzdávat to při pár nepovedených pokusech. To se mi třeba povedlo, že chleba byl po upečení hrozně těžký a mokrý... zjistila jsem, že celý chleba ze žitné mouky se dělat nemá, protože je moc těžká. Jako jediný skončil tehdy v koši, ale ten další už byl super
Já zkrátka moc ráda vím, co jím
Plně s tebou souhlasím. Právě proto, abych si mohl vyrobit chléb dle svých chutí tak sbírám skušenosti, protože bych nechtěl do pečení investovat tolik, že bych za cenu 1 doma upečeného chleba, koupil v obchodě dva. Jako důchodce nemám na rozhazování. Proto jsem si našel na netu knihy o pečení, ale knihy jsou jen pro povzbuzení fantazie a do začátku.
V dalším budu studovat možnosti, rozdíly mezi pekárnama a prověřovat testy. Jinak jsem se již na základě zde zjištěných poznatků rozhodl, že do toho půjdu.
Tak téměř všem děkuji za příspěvky, které byly přínosem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.