Nejste přihlášen/a.
Může mi prosím někdo poradit, mám ústřední topení v bytě 2+1 s regul. ventily. V ložnici a v kuchyni, když nastavím ventil např. na 2 stupeň, roztopí se a topení je za chvilku horké, v obýv. pokoji dám regul. ventil téměř na 4 a více a topení je vlažné a teplé jen v první polovině tělesa, spodní polovina tělesa je studená, když dám na 2 stupeň topení je za chvíli chladné. Předseda sdružení mi řekl, že je vše odvzdušněno. Nade mnou i pode mnou v bytě bydlí jen sporadicky, jsou většinu dní mimo, nemůže to být tím, že tam mají stáhnuté topení? Nerozumím tomu. Já vím, že je potřeba se zeptat topenáře, volala jsem do fy Embra, která nám cca 3 roky montovala ventily, slíbili, že se ozvou, ale už se od listopadu neozvali - zřejmě nelukrativní "doprava se zjištěním v čem je problém?" Díky, pokud můj dotaz uvidí nějaký topenář, snad mi poradí.
jinym bytem to nebude, pokud neni zavzdusneno a hlavici neovlivnuje jiny zdroj tepla bude pravdepodobne vadna reg. hlavice, vem hlavici z loznice nebo kuchyne a dej ho do obyvaku (proste je vymen)
doplněno 09.02.11 19:56:asi bude jednodussi demontovat hlavici v obyvaku, pak by mel radiator topit na plno, ten camprdlik (kovova tycinka) musi byt vylezla
jako první vemte vodováhu nebo libelu a položte na radiator bublina by vám mněla ubíhat směrem ke stoupačce jeli toto v přádku tak zkuste demontovat termostatickou hlavici a podívejte se na tu chromovanou tyčinku co ztoho kouká a zkuste sní zahýbat to znamená zamáčknout do vnitř a pustit potom kleštěmi povytáhnout ven mněla by mít krok 3-5mm myslím ten pohyb celkový,nemusíte se ničeho bát voda po demontování hlavice stříkat nebude,hlavici otevřete povolíte tu velkou chromovou matici někdy má plošky na klíč někdy jen zoubky to i to povolíte siko kleštěmi dejte vědět jak jste uspěli
jestli to netopilo nikdy, tak je nastelovany prutok ventilem na mensi mnozstvi, nez je treba, pokud to topilo drive dobre, je mozne, ze se do ventilu dostala nejaka necistota, treba kousek konopi a nebo nejaky jiny kousek necistoty
přesně jak píše pecenkav,tyto ventily maj vetšinou 7 polohovou regulaci průtoku ,vy ji nevidíte je pod hlavicí tak řekněte nejakymu šikulovi tam at sundá termohlavici (nekdy je to pro laika problem,muže být zajistena imbuskem nebo třeba na danfosy to zas chce takovej grif ),a zkontroluje popř.zvýší průtok.Se zavzdušněním je to nejčastejší příčina.Pak tedy ještě středová osička může být přilepená(opatrně kombinačkama rozchodit)
Paní Jarmilo, Vy máte zřejmě termostatické ventily. Takže když nastavíte ventily na stejné číslo v různých místnostech, neznamená to, že ventily pouští do radiátoru stejně vodu, ale pustí vodu jen tehdy, pokud teplota v místnosti je nižší než odpovídá nastavenému číslu. Číslu 4 třeba odpovídá podle typu ventilu teplota 22°C. Pokud tato nebo vyšší teplota v místnosti je, tak ventil nepustí teplo do radiátoru a ten je dál studený. Zřejmě máte v místnostech různé teploty. Pokud nastavíte stejná čísla, měla by teplota v místnostech třeba za půl dne být všude stejná. Zeptejte se sousedů nebo domovního důvěrníka, jaké teploty odpovídají jakým číslům na ventilech.
Záleží na tom, na kterou stoupačku jsou radiátory připojeny. Pravděpodobně radiátor v kuchyni je na jedné a radiátor v obýváku na druhé stoupačce. V kuchyni jsou odpory jednotlivých radiátorů v patrech vyvážené a tak je cirkulace v tomto tělese dobrá a topí celé. V obýváku je cirkulace topné vody špatná a tak hřeje jen půlka radiátoru. Je to tím, že Váš radiátor má vzhledem k ostatním a zejména k radiátorům ve vyšších patrech velký hydraulický odpor. Na regulačním ventilu bývá dvojí regulace - základní průtok a pak termostatickou hlavicí. Pravděpodobně někdo nad Vámi na té stoupačce si otevřel tu základní regulaci na plné pecky (aby mu to spolehlivě hřálo) a Vám to nyní netopí, protože máte tu základní regulaci přivřenou. Zkuste nejprve také otevřít ten ventil na plné pecky a snad to začne topit. Jak to ale otevřít, to by Vám mohli poradit zdejší fachmani na základě fotografie toho dvojregulačního ventilu.
Jen krátce:
pokud je horní polovina teplá, nejde o zavzdušnění, ale o malý průtok topné vody.
Termoventily mají lineární regulaci průtoku, orientačně označenou do stupně 6, což je plný průtok.
Podle mne jde o špatně zregulovaný průtok do jednotlivých stoupaček, je to záležitost kotelny či výměníkové stanice, sám to asi nevyřešíte...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.