Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se prosím zeptat, když jsem zdědil barák a jsem většinovým vlastníkem nemovitosti, zda má spolumajitel menší části ze zákona při prodeji nabídnout jeho část mě za odhadní cenu? Děkuji za odpověĎ. Standa.
Pokud chce Váš spoluvlastník svůj vlastnický podíl prodat, tak Vy máte ze zákona tzv. předkupní právo, to znamená, že on musí nabídnout svůj podíl nejprve Vám, ale ne za odhad, ale za TRŽNÍ cenu! Pokud by Vám nebídku neučinil a svůj podíl prodal někomu jinému, tak můžete s úspěchem uplatnit žalobu u soudu na neplatnost té kupní smlouvy.
Děkuji za bleskovou odpověď. V tomto se vůbec nevyznám. Jak se prosím líší přibližně tržní od odhadní ceny?
vše záleží na stavu a druhu nemovitosti a na regionu, kde se pohybujete. v Brně je odhadní cena až 2X i více vyšší než tržní. Nelze to ale takto aplikovat obecně... existují cenové mapy podle kterých se různí ceny nem. apod.
Takže to znamená, že pokud bude odhadní cena třeba 1,000,000,- tak tržní může být i dvojnásobná?
v Praze klidně ano. Je tam větší kupní síla, lidé mají více peněz a třeba zájem na nemovitosti a byť to odhadce odhadne dle stáří a situace na místě a příslušných vzorců a koeficientů na 1M, tak to klidně můžete na trhu nabízet za 2M. pro stát to je výhoda páč se příslušné daně vždy platí z té vyšší částky.
Děkuji. No je to konkrétně ve vesnici kousek za Jihlavou, takže si budu muset zjistit jak to tu je.
Čistě náhodou vím, že v oblasti kolem Jihlavy musí jít s cenami i pod odhadní cenu. To je momentální situace, může se změnit.
Myslel jsem to tak, že jeho požadavek se nemusí shodovat s odhadní cenou, i když ten odhad budete k prodeji potřebovat (kvůli finančnímu úřadu - daň z prodeje nemovitosti). Skutečně záleží na místních podmínkách a dohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.