Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Můžete už mi, prosím, někdo odpovědět?
Prodávám družstevní byt (práva na družstevní byt,ale to je jasné) a budu kupovat hned jiný.
Tím pádem jsem osvobozena od daně z příjmu. Ale co když mi ještě asi 200 000zbyde?
Moc díky za odpověď
To Aljoska:
Nechápeš princip této transakce.Družstevní byt převedeš na někoho jiného podle stanov družstva.Ten druhý člověk ti dá určitou částku,která je dar,protože to oficielně nejde pojmout jako koupě.Jestli tento dar přihlásíš k zaplacení daně,nebo ne,je na tobě.Za tyto peníze koupíš od někoho byt a co zbyde,je tvoje.Půjdeš s tím na daňový úřad?
JABRAKA
Družstevní byt nelze podle stanov prodat.Pokud dostaneš za převedení práv k užívání bytu peníze,je to vlastně dar.Pokud to uvedeš do příjmů,zaplatíš darovací daň.Pokud to nepřihlásíš do příjmů,neplatíš nic.
JABRAKA
nevěř Jabraka, to jsou kecy...
586/1992
je to příjem jak vyšitý, osvobozaný je v případě, že
1) máš byt déle než 5 let
nebo 2) použiješ peníze na bytové účely do 1 roku před či po převodu
jinak z toho ( případně zbytku ) normálně platíš daň z příjmů.
finančák se to ASI nedozví, nemá jak, ale může ho někdo upozornit
Měla jsi se zeptat před převodem třeba v RK či daňaře - mohli jste například část ceny řešit jako prodej movitého majetku, jenže teď je pozdě...
Souhlas.
Jenom upozorňuju, že bývalá přítelkyně mého švagra pracovala na FÚ a říkala, že mají docela dost udání od lidí (říkají tomu úředně "oznámenky" ), a většinou právě na příjmy z prodejů bytů.
První vás může udat třeba hned váš kupující, aby vám to osladil poté, co se poprvé nevyspí kvůli hluku u sousedů...
Jestli budeš věřit,nebo ne,je mi jedno.Faktem zůstává,že podle stanov družstevní byt prodat nelze.Lze jej převést na jiného člena družstva.Tento převod je bezúplatný,zaplatí se jen neodbydlená část členského podílu.Stejně tak je při zdědění družstevního bytu,zatím se nedědila hodnota bytu podle tržních principů.Ani movitý majetek to není.
JABR
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.