Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zkrátit dům?

Od: kavar* odpovědí: 16 změna:

Ahoj všem prosil bych o radu.
Rozhoduji se, zda koupit starší dům. Jedná se o hospodářské stavení. Menší část je obytná 2+1 a zbytek je hospodářské zázemí. Budova je obdelníkového tvaru. Jelikož jeden roh (u hospodářské části) "sedá", chtěl bych stavení zkrátit.
Ještě abych to upřesnil, v hospodářské části je větší garáž a stěna nad touto garáží není vyzděna. Nevím jestli si to dokážete představit, je to asi takhle "zeď – dřevo – zeď". Asi tam byl dříve vjezd od žebřiňák se semen či co. Zdivo domu je cihlové a střecha je plechová. Dům je poměrně vysoký – přízemý + jeden a půl patra.
Mám představu, že bych v místě, kde končí zdivo obytné části vykopal základy, vystavěl nosnou zeď a zbytek stavby zlikvidoval (střechu nechal zkráti a zbytek zdiva zboural). Máte s tím někdo zkušenosti? Mám to vymyšleno jednoduše, ale uřčitě jsou tam nějaká ALE. Na co si mám dávat pozor, čeho se vyvarovat a zda do toho vůbec jít? Omlouvám se za antiodborné výrazy – teprve začínám.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

neexistuje nejde,

"Na co si mám dávat pozor," to je na celou stránku, ale určitě ne aby se od poče napsal pracovní postup. Hlavně musíte pracovat hlavou a nežli uděláte krok, mít nplánované tři dopředu a i náradní řešení...

pozveetě na místo šikulu z okolí...

doplněno 08.02.11 21:47:

alespoň nejaké foto nemáte?

doplněno 08.02.11 21:58:

neměl jsem psát nějaké fotky, ale detailní fotky míst, které chcete zkrátit, vazba, zdi a podobně.

vše lze, když se to umí.

kavar*
hodnocení

Lepší foto zatím nemám. Obytná část je v přední části fotky. Druhá fotka je vjezd do garáže s dřevěnou "stěnou".

Jak zkrátit dům?
kavar*
hodnocení

Ještě ta druhá fotka. :)

kavar*
08.02.11 22:03
hodnocení

Foto

Jak zkrátit dům? #2

ki*
hodnocení

0x

Něco takového jsem dělal, zkracoval jsem jednu cást domu o 2m, není to nic složitého, taky jsem vykopal základy v místě uvažované štítové zdi (délka 6m) , základy na jednom i druhém konci jsem navrtal zarazil do nich nafest asi 20ks roxorů průměr cca 16mm abych spojil boční základ s novými, vyarmoval vykopaný základ, zabetonoval a vyzdil štít s navazováním do stávajícího zdiva bočních zdí.Základ jsem dělal o 15 cm širší než zeď, aby to mělo nějakou plochu a případně se nevyvaloval-nesoudržná půda, nízká spodní voda.Už je to 15 let a pohoda, ani se to nehne.

ki*

Ještě důležitá věc po vykopání jsem dno výkopu ještě pořááááádně udusal(metrovou traverzou s na konci navařenou ploškou s tlustýho plechu 10x10cm- takový amatérský domácí dusátko.

ki, chválím, dřina, ale určitě se vyplatí!

kavar*
hodnocení

Tak nějak si to představuji. Jak jste řešil střechu. Krov? Změní zkácení střechy rozložení "sil", aby se to někam nekácelo.

doplněno 08.02.11 22:16:

V mém případě by se jednalo o posuníti štítové zdi cca do poloviny stavby.

ki*

Krov na to nemá v podstatě vliv, jestli je to štítová zeď, nese jen sama sebe(pokud tedy z ní neuděláte nosnou, která nese stropní nosníky).To je i můj případ, kdy jsem dával stropový traverzi tak, aby byli co nejkratší.Takže jsem ze štítové udělal i nosnou pro strop. Pokud vám nevyjde krajní krov jak potřebujete(obvykle je poslední vevnitř vedle štítové zdi). Tak ho tam přidáte(použijete z ubourané střechy).Nevadí že bude rozteč mezi posledním a předposledním třeba jen půl metru, jde o to aby měli latě, potažmo tašky na čem ležet.Někdy je krov venku, ale tento případ myslím neuvažujete. Jestli máte ve stavebnictví malé zkušenosti, pozval bych někoho aby to prohlédl, když to budete ubourávat porušíte předpokládám věnec, nevím jaký máte typ vazby, jak jsou kotveny pozednice atd.Všechno tohle porušíte a budete to muset znovu zavázat, možná i použít dočasné kotvení v průběhu přestavby.Já měl jen šířku šest metrů a krov měl výšku taky tak nějak, takže jsem jen zafixoval pozednice(stáhl k sobě) aby se mi nerozjela střecha(nebyly tam kleštiny, nic) a šel jsem bourat.

patronka*

Nemůžu bodovat, musím tedy aspoň pochválit. Výstižně, srozumitelně a přitom stručně. Takhle bych si představovala technickou zprávu k projektu (četla jsem jich dost).Jste borec. Patronka

kavar*

Super. Perfektní info. Tak nějak se začínám dostávat do obrazu. Díky. K.

hodnocení

0x

Doporučoval bych ještě si to zkrácení stavby rozmyslet. Je dobrý každý kousek prostoru krytého střechou a nepřijdete o celou garáž? Padající roh stavby by šlo zvednout a znovu podezdít případně i s opravou základů! A možná by to nebylo tak nákladné a navíc by nebylo třeba stavební povolení, což by v případě zkrácení stavby bylo potřeba určitě!

kavar*

Zastavěná polocha je 250m a z toho v souč. chvíli užitná 65. Prní patro je teď nevyužito, takže celkově 130m by určitě stačilo. Sanace pokleslého rohu by byla určitě dost fin. nákladná. Je to o penězích a těch moc není. Podřezávat takhle velký objek by bylo také náročné a nákladné. Garáž bych vystavěl na uvolněném místě z materiálu z "bouračky". Proto bych raději volil zmenšení objektu. Se stavebním řízením počitám.

doplněno 09.02.11 16:39:

Ale je tedy pravda, že nemám tušení kolik může oprava klesajíciho rohu stát a navíc je díky tomu prasklá a vychýlená (je na ní v polovině břicho asi metr na zemí) štítová zeď. Je to ta kterou bych chtěl zbourat a posunout. Obecně nemám představu ani kolik stojí metr nosné zdi či základů. Jsem fakt na začátku. :)

To se všechno dá spravit a podle mně to bude stát míň, než zkracovat barák, bourat kus střechy, krovy a pod. Vemte si tam nějakého místního zedníka a ten Vám řekne nejlépe, co s tím!

jabraka*
hodnocení

0x

Souhlas s Aloisem.Je škoda žádat o přestavbu objektu,mít novou dokumentaci a to všechno dost stojí.Požádal bych o opravu stávajícího s nahlášením,a skutečně jen zajistil střechu postavením dobře základovaných opěrných sloupů nebo pomocných zdí.Ono se to může za pár let vyplatit,pak jen prostor vyplníš a obezdíš a máš pro děti nové místo.

JABRAKA

kavar*

Hloupá otázka: na kolik přijde jeden takový sloup a jeho vyzákladovní? Sám to asi neudělám, takže asi firma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]