Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Olivový olej a smažení

Od: sevo* odpovědí: 8 změna:
Olivový olej je zdravější než ostatní oleje. Určitě do salátů, za studena, ale jak při smažení?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

Z jakého doložitelného důvodu by měl být olivový olej "zdravější" než jiné?

Na smažení je nejlepší sádlo.

pomocnikzednika
hodnocení

0x

Používám jen sádlo a řepkový olej. Ale na čem myslíte že smaží v jižních státech. No samozřejmě na olivovém oleji, v tropech na palmovém.

standam*
hodnocení

0x

to savo:

jak jiz bylo napsano na smazeni je nejlepsi sadlo, ale nekdo ho muze nekdo nemuze (cholesterol apod.)

osobne uz leta na vse pouzivam olivovy olej, rize, smazeni, salat, testoviny no proste vse

je jen dulezite na teple veci tykajici se smazeni nepouzivat pannensky, ten je moc aromaticky a dokaze napr. rizek pekne pokazit

max. na zakapnuti nebo do salatu

na smazeni je nejlepsi pouzit druhe/treti vymackani, nejvice se me osvedcil obyc. ze spanelska, ktery se bezne prodava a neni tak drahy

pozor na stitek, zde nesmi byt napsano olivovy a rostliny

doplněno 06.02.11 17:51:

pouzivam tento:

Olivový olej a smažení

jabraka*
hodnocení

0x

Jak říká Cyril,tak na smažení je nejlepší sádlo.Je to proto,že jeho mastné kyseliny se teplem neštěpí jako u rostlinných olejů.Tepelně nejodolnější je slunečnicový olej,ty rozkladné produkty jsou skutečně i nebezpečné.Při ceně olivového oleje je škoda si ničit útroby.

JABRAKA

pu®
hodnocení

0x

Nedávno jsem někde četla, že nejlepší olivový olej je panenský, ale pozor, smažením (tedy zahříváním) se ničí ty nejcennější látky, které v něm jsou, a proto je zbytečné za takovýto olej utrácet, chcete-li jej pouze na smažení; je vhodný na studenou kuchyni. Jinak souhlasím s kolegy - i dietologové doporučují na smažení nejraději obyčejné sádlo. Nebo nesmažit vůbec, že...

doplněno 07.02.11 00:12:

Re Standam: ještě také olivový olej ze slupek (tuším) - není tak aromatický, je méně kvalitní, někdy ho také používáme, "není ho škoda" jako panenského... nedávno jsem zkusila jen lehce potřít pánev sádlem, zlehka a zprudka osmahnout a potom jenom vodou podlévat. Vynikající. A tak se dá těch tuků zbavit úplně...

doplněno 07.02.11 09:55:

Standam - jasně, souhlas :)

standam*

to Pu:

jasne , jsem take pro sadlo, ale jak jsem psal nekdo muze nekdo nemuze zivocisne tuky (cholesterol atd.) s dietou to nema nic spolecneho

Me osobne vsechny ostatni rostlinne oleje smrdi, vyjimkou je kvalitni slunecnicovy

Olej, ktery jsem uvedl me vyhovuje po vsech strankach a do studeneho salatu davame pannesky

jinak ryze, testoviny atd. olivovy (spanelsky) resp. ten co jsem uvedl, je bez "aroma"

fritak nepouzivame, takze trochu na panev a hotovo

je nakazdem co si vybere a co mu chutna

hodnocení

0x

Olivový olej, virgin čili panenský, je vynikající na všechno. Samozřejmě nejlépe vynikne na studené úpravy, na smažení je ho možná škoda, ale rozhodně smažení nepokazí, en se všechny jeho přednosti nevyužijí naplno. Řepkovému oleji nevěřím, dneska se používá na biopaliva a i tam jen pokazí, co může. Zato slunečnicový pokládám za velmi dobrý.

Ale jinak, panenský olej je samozejmě mezi olivovými špička, ale i v této kategorii jsou různé možnosti, nelepší bývá řecký, dal bych mu přednost před španělským. A počítal bych s tím, že bude drahý, podle mne nemá cenu shánět levný olivový olej, to je kompromis, který spojuje horší stránky různých typů, cena bude stále vyšší než těch domácích, ale kvalita bude daleko pod tím, co bych od oliv čekal.

durancea*
hodnocení

0x

Střípky mých poznatků (kdysi jsem se tu ptala na podobné téma), ale bez záruky :

- články prodejců oliv. olejů se pozastavují dost často nad tím, že na olivovém oleji se zdráháme smažit - prý je oliv. olej i na smažení super

- nejkvalitnější je Extra Virgine (panenský, lisovaný za studena), z finančních důvodů fakt víc pro mimča nebo do salátů zeleninových

- přede mnou postřeh o řepkovém, já mu dlouho nevěřila, doteď jsem na vážkách, ale kdesi jsem četla, že lidé se mu vyhýbat nemají a že často si falešně myslí, že je lepší slunečnicový (a že to není pravda) - píšu, jak jsem se dočetla, názor moc nemám

- smažím dle situace - většinu zeleniny na olivovém, vepřové třeba na sádle, mrkev na másle a jiné (třeba palačinky) na Ceres softu

I já prosím o radu, spíš info pro zajímavost - koupila jsem na tácku normálně v COOPu sušené banány (plátky), složení cukr a olej (nepíšou jaký), původ Filipíny a upozornění: Může ovlivnit pozornost a chování dětí (nebo něco v tom smyslu). Jak tomu mám rozumět? Díky J.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]