Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Filtrace vody vs odstranění tvrdosti

Od: nestastnik® odpovědí: 9 změna:

Dobré odpoledne,

slyšel jsem ,že existují nějaké filtry na vodu,které zbaví vodu tvrdosti a lze je nainstalovat na vstupu do ohřívače vody (karma,bojler).Máte s tím někdo zkušenost,funguje to dobře?Kolik to asi tak vyjde?

Díky za tipy a odpovědi

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Podívej se v rubrice "škola" na iontoměniče.

JABRAKA

fiik*
hodnocení

0x

Skusil bych magnetický filtr máme ho u bojleru a celkem to funguje voda po měření není tak tvrdá

procalor.cz/...

a ješte máme v místnosti filtr s UV lampou a ten vodu suprově dofiltruje

freshwater.cz/...

ale ten magnet bych skusil ;)

rv*
hodnocení

0x

Mám magnetický, ten lepší, do sítě. A nefunguje. Tchána to stálo více než 7 tis. Kč.

Můj typ je s tím nic nedělat a ušetřené peníze dávat do kasičky na nový boiler.

hodnocení

0x

ano,tvrdost vody lze snížit magnetickou úpravou.Je vhodné instalovat úpravnu hned před konkrétní spotřebič (pračka , myčka,průtok.ohřívač...).Při častém odběru teplé vody je znatelný účinek i při instalaci před bojler.

Molekuly vody jsou upraveny na určitou dobu,po delší době kdy voda neprotéká (stojí) třeba v bojleru, tak voda dostává své původní vlastnosti a zase se zvyšuje její tvrdost.

jabraka*
hodnocení

0x

Magnety nemají vliv na tvrdost.Některý druh tvrdosti(ta má různé chemické složení)je působením silných magnetů donucena ke tvoření struktury krystalů,které pak netvoří souvislé krusty,ale jen kal.Ten samozřejmě ve vodě zůstává.

JABRAKA

magnety vodu také změkčí , mrkněte na stránky www.vodni-kamen.cz

ar*
hodnocení

0x

Pánové nechci moc zasahovat do této debaty, ale pokud se zeptáte jakéhokoli zkušenějšího akvaristy ,tak vám řekne že snížit tvrdost vody je jeden neskutečný problém a kdo má tvrdou vodu a chce chovat ryby vyžadující měkou vodu, musí vodu buď ředit vodo demineralizovanou, destilovanou, dešťovou a nebo si dovážet z nejaké studánky. Kdyby magnety vodu změkčovaly tak už se to využívá spoustu let. To se dále nerozebírám tvrdost vody uhličitanovou (KH) a celkovou (GH). Prostě magnety na vodu fungují asi tak jako na snížení spotřeby benzínu u motorů kam se také tyto "zázračné"a zaručené nesmysly montovali.

doplněno 07.02.11 00:56:

Tak ta tabulka co je v odkazu je úplně zcestná, Např. Praha kde je uváděna tvrdá voda a přitom kolegové z prahy co dělají tlamovce a potřebují tvrdčí vodu musejí přidávat sodu aby vodu "přatvrdili"naopak Brno které je v tabulce uváděno jako středně tvrdá, tak si zase kolegové libují jak mají dobrou tvrdost pro tlamovce. A konkrétně Jičínský okres uváděn jako voda tvrdá tak já osobně mám 2 KH a 10 GH vodu si musím vozit ze studny. No je logické, že kdo bude prodávat zazraky na snižování tvrdosti vody nenapíše , že na většině uzemí to není potřeba. Úplně stejně se chová reklama na Calgon.

doplněno 07.02.11 01:00:

Konečně tvrdost vody v Praze lze posoudit tady. pvk.cz/...

jabraka*

Přesně jak říká Ar.Ve většině Prahy i Středních Čech je zdrojem pitné vody Želivka.Vodovody a Kanalizace tuto vodu čistí a upravují aby obstála po biologické stránce.Protože je to převážně voda povrchová,a je dost měkká,pro užitkové použití je až dost dobrá.Částečně se doplňuje vodou z artézských vrtů z Káraného,takže výsledek je velmi příznivý.Někde jsem četl drb,že ji někteří podnikavci prodávají jako vodu kojeneckou.Což by nevadilo,protože obsahuje velmi málo dusitanů.Prodej Calgonu v Praze by po rozšíření této informace určitě poklesl.

JABRAKA

hodnocení

0x

Nejspolehlivější je katexový filtr, který byste předřadil před boiler a pravidelně kontroloval tvrdost vody vytékající ze zkušebního kohoutu tohoto filtru. Katexový filtr (jeho náplň) se regeneruje obyčejnou kuchyňskou solí ( NaCl) a vydrží několik let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]