Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení a obklad palubkami na šikmině

Od: vabyas* odpovědí: 8 změna:

Skladba od střešní krytiny po mezikrokvovou izolaci je jasná a hotová.

Nyní chci provést obklad této šikminy palubkami a mám několik doporučení - nevím co zvolit, proto se dotazuji:

a) přes krokve a mezikrokvovou izolaci položit další 4cm izolaci a připevnit palubky

b) nebo přes další 4 cm izolace dát parotěsku, pak palubky

c) nebo připevnit parotěsku na stávající mezikrokvovou izolaci a krokve, pak další 4cm izolace, na ni pak palubky

d) nebo provedení ad a) a přidat další laťovou konstrukci, na ni pak palubky. Zde by vznikla vzduchová mezera, avšak neodvětraná. Nedošlo by však ke kontaktu palubek s parotěskou, kde by se údajně mohlo zadržovat vlhkost s následkem vzniku plísně.

Předem díky za kostruktivní řešení.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

thomino*
hodnocení

0x

Zdravím

Jestliže Vám dostačuje izolace mezi krovama, tak navrhuji natáhnout pečlivě parotěs,udelat rošt a na rošt palubky. vzniklá mezera by neměla vadit.

Takto sem se s tím setkal minulý týden v práci...

hodnocení

0x

vabys, určitě Vám nemůže stačit izolace mezi krokvemi, pod nimy musíte mít ještě 8-10cm. Jinak budete mít pruhované střechy, cukrar.rajce.idnes.cz/...

Na přímý závěsy bych dal s roztečí asi 120 cm profil CD, na něj nalepil kvalitně kvalitní parotěsku, křížem dřevěný rošt a na to palubky.

Takže nejblíže je bod d)

frame*
hodnocení

0x

Určitě více izolace a parozábranu. Já dal na krokve pásky z grafitového polystyrenu, vyplnil vatou, překryl parozábranou a latě skrze parozábranu (s těsněním) a polyš prošrouboval až do krokví. Prostup tepla v oslabeném místě krokve jsem vylepšil přídáním toho gr. polystyrenu, který má lepší součinitel prostupu tepla. Navíc mi mezi paroz. a palubkami vznikla mezera => možnost použití reflexní parozábrany.

standam*
hodnocení

0x

vabays:

pod krokve dej 8,10,12cm izolace, pak parotesku

pokud chses davat ma krokve parotesku a pak izolaci musis zachovat pomer 1: 4, 1 : 5

a to pak tvych 4cm izolace budou stacit, ale 4cm izolace pod krokvema je zatracene malo i na lambdu 35.

parozabrana primo pod palubkama : zde se ti zadna plisen/kondenzat nevytvori (ale jen za predpokladu, ze je vse dobre zaizolovano)

hodnocení

0x

já mam krokve 200 mm , dával jsem mezi ně desky z minerální vlny 2x100 , no pak parotěsku nacvakal na krokve přes to rošt z kontralatí a na ně pak palubky.Mam to 14 let a když jsem dodatečně loni montoval střešní okno, po kondenzátu či plísních ani stopa.A pruhovanou střechu taky nemam.Jinak v podkroví se výborně relaxuje a spíme tu již osm let.Hodně jsem si ale dával záležet na každém kousku když jsem ukládal zateplení mezi krokve.

findit1*

tento postup sem chtěl taky udělat, ale většina lidí mě to vymlouvá. Já řeším velice malý prostor v podkroví na chajdě a pokud pod krokve dám 10cm plus rošt a palubky tak mi moc nezustane, sotva na postel :) že budu mít nějaké tepelné ztráty mi nevadí, spíš se bojím kondenzace nebo vlhkosti. Nebo jaké jsou pak následky krom pruhované střechy? Díky.

no jak jsem psal,jestli mezi krokve dostanete 20 cm vaty tak se nestane nic,ale dejte ji na 2x10 a kazdou vrstu jinak at nevznikaj mezírky (tepelný mosty) ,parotesku porádne utesnit v přeloženích (izolepou) at vám nejde rel.vlhkost z místnosti do izolace.už jsem viděl hodně takto dělaných zateplení a všechno je v pořadku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]