Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvetravana podlaha.

Od: ludator* odpovědí: 5 změna:

Dobry den,

planuji rekontrukci kuchyne a koupelny. Chci pod podlahy instalovat tvarovky Iglu na odvetravani podlahy. Chtel bych se zeptat na tok vzduchu pod podlahou. Kolik musi byt otvoru na privod vzduchu a jestli staci jeden komin na odvod (jeden na kuchyn a jeden na koupelnu)? Byt vzduchem, tak jdu nejkratsi cestou od vstupu k vystupu, tak mi vrta hlavou, jak se vysusi ten zbytek podlahy kde vzduch neproudi. Bohuzel nemam ceskou klavesnici, tak je to bez hacku a carek.

Dekuji za nazor, popripadne nazorny nakres. Pokud uz tato diskuze probehla tak staci odkaz.

Ludek

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ondranoel*
hodnocení

2x

Díval jsem se na ( artbyt.cz/... ) a na ( daliform.com/... ) a předtím goglem na odpovědi na dotaz ( tvarovky Iglu na odvetravani podlahy ) a mám na to tento názor. Komín by měl jednu místnost celkem v pohodě zvládnout. Záleží však na jeho sací schopnosti a ta je daná průřezem komína, jeho délkou a teplotou odsávaných plynů - vzduchu. Tady by mělo mít výrazný přínos podlahové topení, a navíc by se na komín mohla umístit samotahová hlavice (tu pohání vítr). Pak by asi na koupelnu a kuchyň stačil jeden komín. Pro zhruba rovnoměrné odvětrání vlhké plochy pod podlahou je vhodné proudu vzduchu (přiváděného i odváděného) postavit vhodné překážky, které proud ohnou-odrazí, rozdělí žádoucími směry. Totéž se dělá uvnitř vzduchotechnických potrubí.

hodnocení

2x

Luďku, doporučuji nejdříve přečíst nějakou odbornou literaturu, páč lze mnohé pokazit. Nezapoměňte na silnou izolaci proti chladu nad odvětrávacím prostorem, nebo bude problém od spodu.

doplněno 05.02.11 18:26:

Luďku, osobně bych Vám toto nedoporučoval, páč to odvětráte vysušíte jen pod podlahou a určitě ne celou, Co pod zdí? pak ještě studený vlhký vzduch pustíte do komína a copak tam asi bude dělat? Kondenzovat, ochlazovat stěny?

Hm...

knihy.abz.cz/...

knihy.abz.cz/...

ludator*
hodnocení

Dekuji za odpoved. Izolaci budu davat velkou. Na tu otazku me dovedl jeden stavar, kteremu jsem rikal o Iglu a on se me zeptal, proc by ten vzduch mel proudit nekam do rohu, kdyz muze primo ke kominu. Nikde jsem to nenasel, tak se ptam, jak se to resi aby vzduch proudil po celem prostoru pod podlahou.

karelkarel
hodnocení

0x

Provětrávaná podlaha se dělá(pouze) tam, kde se nepodřezává zdivo a nevytvoří se jednolitá hydroizolace od exteriérové strany zdi skrz zeď -podlahou a skrz zeď na exteriér protější zdi. Provětrávaná podlaha se nedělá proto, aby se podklad zcela vysušil, ale aby se permanentně odváděly vodní páry.Skutečně nejlepší je mít vstup vzduchu při zemi(neosluněné strany) tak jeden vstup na každé dva metry délky stěny a na protější straně(osluněné) aspoň jeden komínek vyvedený co nejvýše. Vodní páry mají jednu, pro provětrávané podlahy příznivou vlastnost - pohybují se z místa vyšší vzdušné vlhkosti(třeba kde přímo neproudí vzduch) do místa s nižší vlhkostí(proudící vzduch) rychleji, než je pohyb vzduchu vytvořený systémem. V podstatě vlhkost leze rychle do vstupujícího vzduchu i z nejzazších míst a je vynášena komínkem ven. Nemyslete si, že budete mít pod podlahou nějaký fičák. Proudění vzduchu je nepatrné, skoro neměřitelné, ale protože je skoro nepřetržité, dokáže tímto "čerpáním" vodních par z podpodlahy zabránit vzlínání vody zdmi. Na zdi je dobré dát soklovou(má největší póry pro vysychání případné vlhkosti ve zdech) sananční omítku a nátěr dvousložkovou SILIKÁTOVOU barvou. Já jsem dělal v kuchyni ve vesnickém domku, kde byly některé zdi vlké až do výše jeden metr, provětrávanou podlahu a sanační omítky a je již 5 let absolutní klid. Akorát jsem nepoužil z cenových důvodů IGLU, ale žlutou perforovanou hadici 120mm průměr kolem zdí(20cm od zdí) s propojením na dvou místech tohoto "potrubí žlutou perforovanou hadicí 100mm, vše položené na geotextilii. Místo tvarovek jsem všude vyskládal co největší kameny, na ně hrubý štěrk a skoro jak zaťaté pěsti velký, znovu položil geotexttilii, na ni dal 5 cm velmi drobného štěrku, položil rybniční folii, vyskládal na sebe do kříže 2x10cm polystyrénu, znovu položil rybniční folii, navalil 7cm betonu s karisítí a dlažbu. Jistě to jde udělat i jednodušeji.

1974mr

Chtěl bych se zeptat - provětráváte celoročně, nebo na zimu ucpáváte? Jestli celoročně, jak jste řešil tepelný most jdoucí zdmi mezi oblastmi pod a nad EPS v podlaze? Nekondenzuje vám vodní pára u paty zdi?

Já použil IGLU, preferoval vysoušení zdi před přerušením tep.mostu (nepoužil EPS mezi IGLU a zdí, ale jen mezi IGLU a podlahou). Teď řeším, jestli to nebude dělat neplechu (zatím nebydlím).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]