Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Dělal jsem doma nové podkroví, kde mám i novou elektro instalaci. Stropy a příčky jsou ze sádrokartonových desek. Moje otázka je zda jde nějak změřit zda se nemohlo stát že při šroubování desek se mohl poškodit nějaký kabel. Celá instalace je na proudový chránič 30mA. Jedná se mi o to aby něco nemohlo chytnout. Jinak nad sádrokartonem je vata. Chtěl jsem nějak na půdu dát požární čidlo ale, není se tam jak dostat. Co mi poradíte?
Děkuji
Musíte si nechat změřit izolační stav kabelů, kdysy se to měřilo megmetem, dnes jsou modernější měřáky. Jesli jste dělal nové podkroví, nechte si to změřit revizním technikem a budete mít klid. Jinak poškodit se mohl, většinou se sádrokartonáři(pokud použijí dlouhé šrouby) trefí šroubkem do kabelu, pokud jich jde přes profil víc, nebo při navrtávání obvodové konstrukce na zeď do nějakého kabelu, a v těchto případech na 99% nenahodíte proudový chránič.
jj, jak pise ki
Musis sehnat nekoho kdo ma megmet, ten se pouziva porad, ostatni mereni pres multak, fazovku apod. to rovnou vyluc
nejhorsi bude kdyz bude navrtany a naruseny L nebo N vodic zde diky preruseni bude proud prochazet pres vrut a diky prechodaku muze dojit k jiskreni a naslednemu pozaru o moznem objeveni napeti na konstrukci nemluve.
Pokud bude vrutem vzajemne navrtan L a N vodic vypadne jistic, pokud L a PE vodic vypadne FI.
Pozarni cidlo si dej spis do interieru
Takze proverit megmetem, ale ...
El. vedeni ma byt tazene tak aby nedoslo k poruseni coz u tebe asi nebylo proto si tim lames hlavu
Megmet to proveri, ale neni to 100%, nejlepsi bude rozhodit SDK a fyzicky zkontrolovat kabely a pak bude mit dobre spani.
Diky tomu, ze jsme z oboru, tak radim rozhodit SDK
Dobrý den...
Děkuji za radu,ale sadrokartonové desky už nelze sundat, je vymalováno a dokonce už i skoro nastěhováno. Elektrika mi zatím funguje. Revize se bude teprve dělat, takže mu řeknu at mi to změří. Co jinak ještě doporučujete? Myslel jsem si že koupím jedno větší zápustné světlo a nad ně bych nevím ještě jak přesně bych usadil požární čidlo...
bohuzel revizak nemusi nic zjistit, je to nutne merit vuci sobe a konstrukci
pozarnim cidlem nic nepokazis, ale pokud nekdy k necemu dojde bude to za SDK!
izolace je vesmes nehorlava, ale co zbytek?!
cidlo te varuje, ale nezabranuje pozaru (ty sam musis zabranit vzniku pozaru)
ja osobne jsem s timto pocital a tak jsem tahal vedeni tak aby nedoslo k poruseni nebo k nejake nejistote
chapu te, ale bohuzel ma rada je porad, rozhodit SDK (bez ohledu zda ti nekdo dalsi poradi neco jineho)
STANDAM : Proboha nestraš ho. Když všechny okruhy fungují a jističe a chránič drží ,tak není na 99 procent nic navrtanýho. Pro klidný spaní se ještě optej revizáka,ale hlavně zbytečně žádný sádroše nesundávej
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.