Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praní povlečení - na kolik °C?

Od: fiik* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den chci se zeptat na kolik stupnů prat povlečení na polštáře a duchnu když není uvedena teplota praní výrobcem.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Na to není jednoznačná odpověď, záleží z jakého materiálu je povlečení a kde bylo koupeno. Víte, poznala jsem, že není třeba bavlna jako bavlna. Povlečení koupené u jednoho prodejce, prané na 60 st. Seprala se barva, postranní šev se zkroutil, hrůza děs. Povlečení koupené jinde to vydrželo. Mám dvě krepová povlečení. Jedno peru i na vyšší teploty, úplně v pohodě, ale druhé co jsem dostala je už na omak jakési chatrné, slabé a to se na víc jak na 40 st. neodvážím vyprat.

prani

Jsou různé gramáže textilií (lůžkovin).Čím vyšší gramáž tím hustší osnova a tím také více povlečení vydrží.Je také ale dražší. Ty nejnižší gramáže vypadají jako pavučiny,zvláště u některých "výrobců". Řeknu Vám jak to probíhá.Nějaký soukromník nakoupí levnou látku nejasného původu a pak z ní našije cíchy a polštáře a prodá je.Ta látka,ale vůbec nemusí být vhodná na lůžkoviny.Může se jednat o látku na bytový textil (záclony,závěsy).A toto se objevuje i ve stolním prádle. Hezký ubrus,nebo napron ze kterého nedostanete skvrnu od guláše,protože ho nemůžete v pračce ohřát, je ubrus k ničemu.

prani
hodnocení

0x

To je pak sázka do loterie.Pro příště,nekupujte textilie,pokud na nich chybí štítek,zda je možné výrobek,žehlit a na kolik,způsob praní,zda je možné požít chem.čištění,zda je možné vkládat prádlo do sušičky a za jakých podmínek,atd.,protože takové prádlo je podezřelé.Mám zkušenost,že nejkvalitnější ložní prádlo je české výroby a nejhorší polské.A co k tomu praní?Budu předpokládat,že se jedná o bavlněný výrobek. Záleží na kvalitě výrobku.Každopádně by mělo povlečení spolehlivě vydržet 70°C a to i krepové. Jsou však výtvory,které pouští barvu i na 30°C a po vyžehlení jsou hned po prvním vyprání vidět na barvách kde byly zlomy v pračce.Pokud máte stálobarevné,lze použít i 90°C. Nejprve použijte nejprve 40°C a sledujte co to v pračce dělá.Pokud extrémně pouští barvu,tak je to šunt a na vyšší teplotu jen urychlíte "vyšosování" barev. Pokud nepouští a nebo jen minimálně,nechte ho uschnout a po vyžehlení(pokud se nejedná o krep) zkontrolujte barvy.Pokud se Vám bude zdát vše OK, vydrží s největší pravděpodobností i tu běžnou 60tku.

fiik*
hodnocení

Je tam štítek psaný 90% bavlna a zbytek naké umělé vlákno ale o praní tam chybý. Co mám starší povlečení z německa tak tam je psaný 90stupnů prací lázen takže tam je to jednoznačné ale natomto nic není a nebylo zrovna levné tak nevim no *nevi*

prani

No to umělé vlákno by dělalo hlavně problém při vysoké teplotě žehlení.60tku by mělo vydržet.Zkuste nejdřív tu 40cítku a uvidíte.Jsou to krepy,nebo ne?

fiik*
hodnocení

nene měl by to byt bavlněný satén. Skusím prvně tu 40 a pak se uvidí

prani

Saten by měl vydržet 60tku.Někteří výrobci se ale sichrují a uvádí jen 40°C.Pravý saten by měl být také 100% bavlna. Opatrně pak eventuelně s tím žehlením vzhledem k tomu podílu umělých vláken. Nejdříve na jednu tečku 110°C,pak uventuálně zvýšit. Kvalitní saten se ani při šetrném ždímání nemusí žehlit.

fiik*
hodnocení

Už sem to dal do pračky na 40 tak su zvědavej jak to dopadne. Ale ložní prádlo malo kdy žehlím z uspory času ale nedky jo

jabraka*
hodnocení

0x

Určitě pro likvidaci roztočů by bylo ložní prádlo prát aspoň do 60 stC.Anebo po usušení žehlit delší dobu na vyšší teplotu,nebo parní žehlení.

JABRAKA

lucinkaf*
hodnocení

0x

bavlněný satén mám také a peru ho na 50stupňů, na šedesátku jsem si netroufla, a zatím jsem ani nezpozorovala, že by to bylo zapotřebí. Je mi divné, že by chyběl štítek s údaji o praní, žehlení a tak, mně přijde, že jsou na každé ponožce*tanec*

prani

Ne skutečně,někteří výrobci na to dlabou.Také se nám stalo,že jsme se dopátrali,že ve výrobě došlo k chybě a byl našit špatný štítek.

prani
hodnocení

0x

Ještě dodám,že pokud se jedná o 100% bavlnu,tak to omezení teploty praní,je kvůli barvě.Bavlna totiž vydrží opravdu hodně.Vydrží bezproblému i vysoké teploty žehlení na 175 °C (tři tečky).Ona vydrží vlastně i mnohem vyšší teploty. Při čištění mandlu jsme našli bavl. polštář,který uvíznul ve stroji a velice dlouhou dobu byl ve styku se železným žehlícím válcem s téměř nepřetržitou teplotou 175 °C.V místě kterým se přímo dotýkal otáčejícího se válce byl jen malinko zahnědlý.

palom*

Jak píší ostatní záleží na materálu ze kterého je povlečení vyrobené a na tom jak je barvené. Krepové povlečení by se mělo prát na vyšší teplotu. Příliš nízká teplota kolem třiceti stupňů může totiž poničit krepování. Světlé povlečení je většinou možné prát na vyšší teplotu. Ve Vašem řípadě bych asi volila cca 50stupňů, naruby a raději nižší otáčky. Já osobně bych povlečení ze směsové tkaniny a navíc s neuvedenými údaji o údržbě nekoupila. Nevěřila byc, že něco vydrží. Navíc výrobce tímto porušuje zákon. Kvalitní povlečení sice stojí 500 a více, ale vím, že ho po prvním vyprání nevyhodím. Takové povlečeí vydrží i několik let poměrně intezivního používání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]