Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení RD na dvě bytové jednotky

Od: pavell* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, měl bych otázku ohledně rozdělení RD na bytové jednotky. Situace je taková, jedná se o původní část domu po prarodičích a přístavbu rodičů - novější část. Každá část má svoje vlastní obvodové zdivo a základy. Má někdo nějaké zkušennosti, dá se tento RD rozdělit tak, aby společné části byly (např. přípojky, pozemek,...) a každá jednotka měla svoje obvodové zdivo a základy, pozemek, jednotky jsou vlastně dány svými základy a obvodovým zdivem tyto domy jsou propojeny jen dveřmi ve sklepě? V zákonu, což se vztahuje na klasické bytové domy. Jsem se dočetl, že obvodové zdivo, střecha, pozemek je vždy ve společném vlastnictví. Jde definovat jednotka pro vklad do katastru tak, aby k ní patřilo obvodové zdivo+střecha nad ní+její základy.

Děkuji za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Myslím, že nepochodíte. Problém vidím v tom, že máte jedno číslo popisné a na druhé těžko dosáhnete. Vydržte, třeba se najde nějaký fígl a někdo vám poradí.

doplněno 23.11.12 10:51:

hm - katastr vám návr nevezme bez nového popisného čísla

pavell*
hodnocení

Hm číslo popisný další to asi ani nechceme, spíš rozdělení na dvě bytový jednotky.

pavell*
hodnocení

Já jsem si do tetka myslel, že dům s několika bytovými jednotkami má jedno číslo popisné. Tak uvidím, asi se budu muset někde poptat.

Děkuji za info.

hodnocení

0x

Pavle rozdělit myslíte dohodou mezi lidmi, to je tvoje a to je moje, nebo právně toto vlastním já, tamto ty?

Pak se jedná o dvě jednotky, každá se svým číslem, rozvodem inženýrských sítí..

Doporučuji, vzít si dokumentaci k baráku , dojít na stavební odbor a tam jim vysvětlit, jak soi to představujete a co musíte udělat aby to bylo podle Vašeho návrhu.

Když se chce, jde všechno.

pavell*
hodnocení

Jedná se dle mého o prohlášení vlastníka (takto se to dle mého řeší v klasické bytovce). Definice společných částí domu a určení podlahové plochy jednotek. Nevim. Někde sem četl že stačí sepsat prohlášení a podat vklad na katastr.

hodnocení

0x

Budete potřebovat právníka, který Vám to celé zpracuje a nechá vložit na katastr. On už Vám to celé vysvětlí, ale celkem nic na tom není.

jabraka*
hodnocení

0x

V podstatě je to stejné,jako samostatný byt v bytovém domě.Určitě existuje způsob rozdělení.Na příklad odpověď z právní poradny nemovitostí:

Pro dosažení Vámi popsaných skutečnosti je zapotřebí provést prohlášení vlastníka budovy v souladu s ustanoveními § 4 zákona č. 72/1994 Sb, o vlastnictví bytů. Tímto prohlášením, vlastník budovy (potažmo spoluvlastníci budovy) určují prostorově vymezené části budovy, které se za podmínek stanoveních výše uvedeným zákonem a v souladu se stavebním určením stanou jednotkami a společnými částmi domu. Náležitostí předmětného prohlášení jsou uvedené v § 4 odst. 2 předmětného zákona, mezi kterými je i určení vlastnictví jednotlivých jednotek, a na základě tohoto prohlášení katastrální úřad zapíše vlastnictví jednotek ve prospěch určených vlastníků. K prohlášení se přikládají půdorysy všech podlaží, popřípadě jejich schémata, určující polohu jednotek a společných části domu s údaji o podlahových plochách jednotek. Prohlášení a návrh si můžete sepsat sami, popř. se můžete obrátit na právního poradce či advokáta.

Myslím,že je to reálná možnost.

JABRAKA

pavell*
hodnocení

jj takto jsem to měl namysli, akorát to není bytový dům, ale vlastně dva RD vedle sebe. Jde mi spíše o to zda obvodové stěny, základy a střecha může být přiřazena přímo k jednotce. U bytového domu to je jasné ve společném vlastnictví je obvodové zdivo, někdy okna, základy, střecha.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]