Nejste přihlášen/a.
Zdravím...
...vím, že tyhle dotazy jsou tu časté, ale já už nevím kudy kam...
Máme starý dům (více než 100 let) a problém s plísní máme především v místnosti, která byla přistavena cca před 40 lety.
Je nepodsklepená, ze tří stran nekrytá (na dům je napojena pouze z jedné strany), Postavena je z normálních cihel a z nějaké "černé cihly"(při vrtání černý prach, zvenku šedá). Podlaha není na úrovni venkovního terénu - dům je stavěn do svahu -, je tedy ve výšce cca 120 cm nad zemí.
S plísní je problém pouze přes zimu (od teď do začátku jara). Loni na jaře jsme zdi, které byly zasažené plísní, oklepali až na cihlu, znovu natáhli, vymalovali. Teď na podzim jsme pokoj zateplili (i se sokly) 20 cm polystyrenem (zateplení je uděláno dobře).
Hydroizolace je v pořádku, ta je zkontrolována. V pokoji je teplota cca 20 stupňů (před den, kdy nejsme doma, tak o pár stupňů méně), vlhkost do 65%, ovšem na zemi je někdy až 80%! (izolace podlahy je v pořádku, na ní beton+folie+mirelon+dřevo)
Jedná se o ložnici o velikost 9 m2. Postelí stěny nedusíme, máme jednoduchou postel 15 cm nad zemí s tenkými nožkami (tedy žádná čela až na zem podél stěny).
Mysleli jsme, že se plísní zbavíme, až pokoj zateplíme, protože dříve byly stěny promrzlé i přes neustálé topení a dle nás vznikala plíseň z důvodu kondenzace vlhkosti na zdech (vlhkost není vidět, stěny mokré nejsou).
Ovšem včera jsem opět objevila nad podlahovou lištou začínající bílou plíseň. (za skříní, která je v rohu, z obou stran je však ode zdi vzdálená 15 cm).
Po zateplení je v pokoji citelně tepleji, ale už si nevím rady s tou vlhkostí. Jak se jí zbavit? Na velké stavební úpravy (i když nevím jaké, protože vše - izolace atd. - je v pořádku) nejsou peníze a v plísni určitě žít nechci. Savo je na nic (nic neřeší a plíseň se stejně objeví zas) a navíc bych si ho nerada stříkala po domě, jelikož jsem momentálně těhotná.
Uvažuji nad odvhlčovačem. Našla jsem např. tento Recenze Fagor DH-/... . Mohl by pomoct?
Jak často a na jak dlouho se má zapínat? Doma jsme denně 15 hodin, spát chodíme ve 22 - stačí tato doba na zapnutí?
Kolik by stála spotřeba?
Děkuji všem za vaše rady a zkušenosti.
Až Vám odpoví nějaký odborník, měla by jste dát také najevo např. také okolnost, zda jste doopravdy přesvědčena, že izolace jak stěn tak podlahy jsou v pořádku a z čeho tak soudíte, když místnost byla postavena před 40 lety. Kdy byla zhotovena podlaha? Jak silné byly přistavěné zdi? Přistavěné zdi nebyly tedy nahozené, nemohly být před zateplením host vlhké, možná se to ztratí, až to vyschne.?Hodně informací hodně napoví ... Tím přístrojem nic neztratíte, myslím, že se tam u Vás dá i půjčit, určitě jej vyzkoušejte, alespoň Vám dát odpověď na otázku, jak je to s tou vnitřní vlhkostí. Hodně dobrých rad..
Samozřejmě, že lepením polystyrenu jsme tam dali určitou vlhkost a potrvá, než to vyschne.
Ale proč je plíseň pouze dole jako dřív, proč se nedělá i jinde na zdi? Proč je vyšší vlhkost pouze u země?
Izolace je v pořádku, to víme určitě. Např. i když jsme předělávali podlahu, byla naprosto suchá, původní prkna (která ležela čistě jen na betonu) byla suchá, neplesnivá...
Jediný problém u starých domů je nedostatečné vytápění.Je to rada velice drahá,protože u neexistující hydroizolace a nezateplené zdi teplo rychle uniká a zdi vychládají.Ale pokud se povrch stěn nedostatečně ohřeje,tak se rosný bod soustředí na vnitřních vrstvách stěn a k plísním je pak už kousek.Takže,za prvé - hydroizolace na základech,zateplení stěn zvenčí a nakonec dostatečná akumulace tepla ve zdech.Jinak je zimní výskyt plísní normální.
JABRAKA
napa,
jelikož nevidím deatily vaší stavby, musím se tedy zeptat. když vidíte flek u podlahy, POMYSLNĚ provrtáte díru ven různým směre, pod různým úhlem, co vše provrtáte. jde mi přesně o řez stěny a podlahy, kde končí izolant. nebo i takto lze měřit, úroveň podlahy a zvenku je polyš jak nízko pod úrovní podlahy? Rozumíte mi, prosím, co potřebuji vědět?
ICQ 55180641, skype: milancukrar
doplněno 22.11.12 16:47:Podlaha - dřevěná plovoučka, mirelon, folie, beton, izolace.
Stěna - vnitřní omítka, cihly, polystyren, stěrka.
Zatepleno pod úroveň podlahy je min. 60 cm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.