Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz, mohu si "dovolit" aniž bych porušila statiku, udělat do nosné zdi tl. 50 cm pár menších výklenků. Nebudu je dělat nějak blízko u sebe ani příliš hluboké, ale je na to nějaký "vzorec" kolik a jek to udělat?! Bohužel je zeď z kotovice.
Kotovicových staveb jsem si užil dost-mám tedy vlastní zkušenosti. Dobře vyschlá zeď z kvalitních kotovic je tvrdá jak beton, v ní je možné tyto výklenky klidně udělat a vnitřně je vyzdít plnou cihlou na kant- do cementové malty. Záleží tedy na tom, jak tvrdá ta kotovice je, jestli se nebude při bourání drolit a sypat. Aby bylo minimum otřesů při vysekávání otvorů, nechte si u kováře tence vytáhnout sekáče (majzlíky). Kupované jsou dělané na lince, a pro naši práci jsou moc tupé-spousta otřesů. Jako naší kolegyni Vám přeji zdárné zvládnutí díla.
To je těžkě, když to člověk nevidí, tedy obecně : vybourat otvor šířky 60 až 80 cm,výška třeba 100 cm, i více.Vyzdít kantkou nebo 15 cm, nejlepší je nahoře udělat klenbu-vybourání nahoře do půlkruhu je méně problémové, nepadá to. Hloubka na cihlu, tedy 30 cm. Případný překlad železný nebo dřevěný s nabitým pletivem. Pozor na stropní trámy, v případě nutnosti trám po dobu stavby podepřít-vyjde-li výklenek do trámu.
Z dotazu není daná dispozice, účel výklenku.Nosnost zdi v každém případě je snížena.Před hloubením výklenku bude třeba nejprve zazdít překlad.Nebo klenutí z cihly.Nestačí jen výklenek vysekat do tvaru klenby.Na výklenky bude nejlepší vrtací kladivo a výklenek okolo vyvrtat a pak odseknout.
Další problém vzniká,pokud je zeď venkovní.V místě výklenku bude zeď prochládat,hrozí vlhnutí a plíseň.
Takže přeji nejprve správné přemýšlení a pak teprve sekání.
JABRAKA
Tož to já právě přemýšlím zeď není venkovní, výklenky nebudou veliké! budou sloužit v malinké, opravdu malinké koupelně nad vanou k odkládání mídla a šamponů - tedy rozmět cca 15-20 do hloubky, tak 25-30 na výšku a na délku cca 40 cm-bude obloženo kachličkama, pak bych podobný udělala v malé předsíňce ma odložení klíčů, mobilu a to stejné u postele v ložnici na hrnek, mobil knížku, ... nejen, že se mi to líbí, ale klasická polička by na potřebné místo nevešla!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.