Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový rozvod plynu

Od: jirik3 odpovědí: 9 změna:

Zdravím. Potřeboval bych radu. Dnes mi plynař prováděl přesun plynového ventilu na druhou stranu kuchyně, protože teď bude varná deska na opačném konci. Sundal starý ventil, dali měděnou trubku a na konci nasadili ventil nový, ale mám dotaz - původní ventil měl pojistku která je teď prý povinná a to sice, že došlo k zastavení plynu třeba když by někdo překopnul hadici ke spotřebiči. Ten nový ventil tuhle funkci nemá, jede pořád naplno, jen má prý pojistku proti zpětnému šlehnutí a to se prý teď tak dělá. Je to pravda? Není to žádný kutil, je to plynař, mám i doklad a revizi. Ale hlodá mi to v hlavě. Aby nebrblal revizák od družstva až budou roční kontroly.

Děkuji za odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano, má pravdu plynař.

Že vám dal jinou hadici (trubku) od ventilu k varné desce?

jirik3
hodnocení

Děkuji za odpověď. Varnou desku ještě připojenou nemám. To jen dodělá až poskládám spodek linky příští týden. Hadici jsem tedy ještě neviděl. Takže je pravda že nový ventil nemusí už povinně mít tu pojistku, kdy se plyn při nehodě zastaví i když je puštěný naplno? Stačí ten co tam teď je a syčí pořád? Mě právě přišlo bezpečnější to řešení, že se sám zastavil, než nějaké zpětné šlehnutí :)

hop®
hodnocení

0x

Kdo Vám řekl o povinné pojistce ve ventilu?

Pokud máte revizní zprávu, myslím že už nic řešit nemusíte, tento doklad revizák nedá, pokud instalace nevyhovuje stávajícím předpisům...

jirik3
hodnocení

To mi říkal minulý rok jiný plynař, který mi zapojoval plyn v předchozím bytě. Že je to dle nové normy a musí být tento ventil, který se při úniku plynu sám zastaví. Ale máte pravdu, nebudu řešit.

A ještě jedna věc - opravdu nemůže trubka s plynem vést u podlahy? Chtěl jsem jí vést po kuchynskou linkou, pod skřínkama, ať nemusím prořezávat skřinky (mám je natěsno u stěny a trubka je od stěny předsunutá asi o 3cm)

hop®

To jsou asi hodně nové normy, asi tak zroku 2020...

Plynová trubka může věst i u podlahy, sice ne přímo na podlaze, nevím přesnou vzdálenost, ale pod spodní skříňky by se určitě vešla.

Spousta plynařů tvrdí, že lisované měděné plynové trubky nesmí být vedeny ve zdi, protože pro toto vedení jsou přísnější předpisy a jim se s tím nechce dělat tak, aby to splnilo tyto normy...

jirik3
hodnocení

:))

Tak jsem rád, že mi to tady bylo potvrzeno. Takže stále se normálně používá běžný ventil, teda s ochranou proti zpětnému šlehnutí. Ale nemusí být nějaký ten speciální co jsem měl minule.

Já to chtěl vést normálně na povrchu, ale směrem dolů až k soklu od dlažby, podél soklu (a tedy pod skřínkama u nožek) a na konci linky vyvést ventil nahoru. Dnes mi říkali že to tak nejde, takže se spíše nechtělo :) Tak teď budu muset mít posunutou linku více dopředu a tím pádem něčím zadělat mezeru co vznikne mezi obkladem a pracovní deskou... :/

Jinak, vdyrží ta trubka něco? Jak tam teď budu montovat tu linku, tak kdybych do ní sem tam bouchnul nebo se opřel.

hop®

Stále se používá kulový kohout, musí mít žlutou páčku (speciální pro plyn), nemusí mít ani ochranu proti zpětnému šlehnutí. Tento případný problém je dnes konstrukčně řešen přímo ve sporáku či plynové varné desce, takže plamen nemá možnost se hadicí k uzávěru vůbec dostat.

Měděné trubky jsou docela odolné, jsou měkké a pružné, takže je bez většího násilí neprorazíte ani nezlomíte. Pro jistotu při instalaci kuchyně vypněte hlavní uzávěr a po instalaci a puštění plynu poslouchejte a "čmuchejte". Pokud by se Vám podařilo vedení poškodit, únik plynu pravděpodobně ihned uslyšíte nebo brzy ucítíte...

jirik3

Díky moc za rady :) Už jsem klidný. Budu při instalaci dávat pozor. Kdyžtak pak použiju metodu co jsem u nich odkoukal, že to natřeli jarovou vodou, hlavně ty spoje trubek co dělali a koukali. Nepoužívali vůbec ten měřák na únik plynu. Hadici prý donese "pancířovku"

ferda6

"Ten speciální ventil" byl potřeba u připojovacích hadic, které mohly při požáru prohořet. Dnes už se takové nepoužívají (nesmí), a použití tohoto ventilu tak ztratilo smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]