Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění skvrn od hypermanganu

Od: pepyk93* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
máte,prosím,někdo zkušenost s odstraněním zaschlých skvrn od hypermanganu (Manganistan draselný - KMnO4) z bílé bavlněné (100 %) textilie?
Na Wikipedii ( cs.wikipedia.org/... ) je zmínka o použití kyseliny octové.Mohu použít obyčejný ocet prodávaný v obchodě (těď si nejsem jistý jestli 6%,8% nebo 11 %)? Nepíše se tam ale,jak postupovat.Stačí skvrny pouze potřít? Jak dlouho to mám nechat působit? Co poté?
V jedné starší knížce (Název:Odstraňování skvrn,Autor:Antonín Květoň,Nakladatelství Mona,Rok vydání 1992) jsem nalezl toto :
,,Skvrny od hypermanganu potřeme tříprocentní kyselinou šťavelovou. Potom látku vymácháme (dle potřeby asi za několik minut) ve vodě s trochou tříprocentního čpavku (1 díl čpavku, 50 dílů vody - 1 čajová lžička čpavku na 2 dcl sklenici vody) a nakonec v čisté vlažné vodě.U barevných látek musíme být velice opatrní a předem provést na vhodném skrytém místě zkoužku stálobarevnosti.Potřísněná místa můžeme také namočit do syrovátky a po několika hodinách vyprat ve vlažné saponátové vodě.
Skvrny můžeme potom dočišťovat koncentrovaným lihem. Musíme předem vyzkoušet jeho účinek na skrytém místě.
Líh by mohl uvolnit barvivo.
Skvrny od hypermanganu na bílých látkách potřeme vodou a posypeme odbarvovačem Duha.
Potom látku dobře vymácháme v čisté vodě.
"
Lze ještě dneska ten odbarvovač Duha koupit? Přece jenom je to 20 let stará knížka.Existuje nějaký podobný přípravek?
Máte někdo s těmito skvrnami zkušenost? Opravdu mi na jejich odstranění hodně záleží.Nerad bych,abych to zkazil a tuto textilii nějak zničil.
Předem moc děkuju za odpověď. :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

octem nic nezkazíte máte štěstí že to je na bílé látce

doplněno 27.01.11 20:19:

savo způsobí zažloutnutí

pepyk93*
hodnocení

Ten ocet zkusím.

Mohu se zeptat,proč mám takové štěstí,že je to bílá látka? U barevných je to větší problém? :)

hodnocení

2x

Odbarvovač se stále vyrábí, vím, že ho mají v drogerii Teta. Jinak na bílou látku můžete zkusit Savo.

pepyk93*
hodnocení

Ten odbarvovač se stále jmenuje Duha? :) Ještě štěstí,že drogerii Teta u nás máme.Zítra tam skočím.:)

hodnocení

2x

Odbarvení skvrn se dosáhne směsí peroxidu vodíku a kyseliny chlorovodíkové případně směsí kyselin šťavelové a sírové. Namísto kyseliny sírové by se dala použít kyselina octová, tedy ocet. Po odstranění se nutno materiál důkladně a opakovaně proprat vodou. Kyseliny se používají zředěné. Dlouhodobé působení těchto směsí má však za následek znehodnocení materiálu.

pepyk93*
hodnocení

Všechny ty kyseliny se dají běžně sehnat (například v drogerii)? Například u té chlorovodíkové bych nepochyboval,ale u té kyseliny šťavelové se nejsem jistý,zda by se mi ji podařilo sehnat.

Protože mé chemické znalosti nejsou moc dobré a s kyselinami pracuji nerad,tak bychtoto řešení nechal až jako třetí. :)

pepyk93*
hodnocení

Děkuju za všechny odpovědi. :)

Asi bych nejprve zkusil ten odbarvovač.Poté bych kdyžtak zkusil ten ocet.Tu směs peroxidu voídku a kyseliny chlorovodíkové bych nechal až jako poslední možnost.

Ještě bych se ozval,jak jsem dopadl. :)

jabraka*
hodnocení

0x

Skvrny jsou způsobeny vyloučením(redukcí) kysličníků manganu.Tato sloučenina se velmi těžko odstraní.Ten peroxid snad by mohl částečně pomoci,ale jsem skeptik.Někdy se dokonce manganistan používal místo lapisu na značení prádla.

JABRAKA

lui*
hodnocení

0x

Já bych to SAVO tak nezatracoval. Mě kapka odbarvila kousíček trička úplně do běla. žádný žlutý flek ale "dočista do běla".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]