Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplit ytong 37,5 L ambda ano nebo ne

Od: vasek* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den přeji , mám stoho všeho smišené pocity po těch přečteni na netu ohledně zateplení ytongu ,proto se ptam osobně mám nový RD z Ytongu 37,5 Lambda dále trojsla plastová okna z tepelnou vložkou rám 92mm dále v podlaze 12cm polystyren, strecha 24 cm + alu reflexní patofolie a dále mám zateplit RD nebo ne nestěhovali jsme se před vánoci no vlhko tam je musíme větrat ale lepšíseto takže chci vlétě ten dum zateplit but Multiporem nebo polystyrenem vše 8 cm. mám tento krok udělat nebo ne děkuji za Váši radu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Z Vámi zadaných údajů nelze zjistit vše, aby se dalo zodpovědět komplexně...a i s ohledem na ekonomickou stránku věci.

Nejdříve bych já osobně posoudil stávající stav domu co se tepelných ztrát týká, a pak bych spočítal tepelné ztráty po případném zateplení objektu.

Dále pak v návaznosti na to, čím topíte...bych si spočetl úsporu primární energie v Kč. Pak bych podělil náklady úsporami...a vyšla by mi buď nějaká reálná návratnost investice...nebo by vyšlo to, že je to celé ekonomický nesmysl.

(jistě, v úvahu by se muselo brát ještě daleko více aspektů, jako např.případná půjčka u banky, cena energií plus jejich zvyšování, inflace..atd.)

doplněno 27.01.11 14:54:

Ytong Lambda má U=0,26Wm2/K...

Z tohoto parametru a dalších Vámi uvedených parametrů odhaduji, že dodatečným zateplením 8cm polystyrenu zase tak moc tepelně nezískáte. pokud máte dům standardní velikosti cca 150m2 obytné plochy, pak jsou jeho tepelné ztráty odhadem 6kW.

Dodatečným zateplením polystyrenem možná získáte na celém domě zlepšení o 10%..více asi ne.

Kolik to bude v Kč by se muselo spočítat...,ale to už Vám zde na fóru neudělám..

doplněno 27.01.11 15:03:

Teď jsem si to odhadem přepočítával...zateplením 8cm polystyrenu získáte cca 600W v tepelné ztrátě domu.

Po většinu roku (topného období) bude reálná ztráta cca poloviční, proti ztrátě výpočtové.

To znamená, že v průměru budete šetřit maximálně 7kWh denně. Když budeme uvažovat topné období 200 dnů, pak by jste TEORETICKY ušetřil za rok 1400kWh..tj.v Kč (při topení plynem) cca 1900Kč. Má to ale háček...uvažoval jsem že topení jede 24h denně...což je nereálné..., takže skutečná úspora v Kč bude ještě nižší...spíše jen poloviční.

Tak a teď otázka pro Vás...jaká tedy bude návratnost?

P.S.: výpočty jsem dělal jen "do oka"...neberte mne za slovo v jednotkách procent...pak bych se tomu musel věnovat déle.

vasek*
hodnocení

Já topím elektrikou mně celej dum vycházi tedy provoz topení plus svicení atd. 5200 za mněsíc při 22 C na termostatu ale chci dále uspořit teplo dal jsem lepši okna a izolace do podlahy a střechy ale co na zateplení to zateplení si udělám sám a žádnou pujčku si také nemusím brát ale nevim pořádně zda mohu dát na ytong polystyren chci tam dát min.8cm. nebo multipor mám plochu cca 180 m2

Ze stavařského hlediska nevím jestli se na Ytong Lambda může či nemůže dát polystyren..., ale technicky nevím proč by to měl být problém.

Když dáte termostat na 20stC, pak ušetříte cca 600Kč měsíčně...to ale asi víte.

Údaje co jsem psal výše jsem počítal cenu kWh z plynu...v el. energii to bude pro Vás o něco příznivější...

Nicméně na jednom metru čtverečním plochy zateplené zdi, ušetříte 3W...(teď Vám tudy odchází cca 8W, po zateplení to bude cca 5W). (při -12stC).

topných dnů je 240-260 dle místa v ČR.

Čistě technicky máte pravdu...podle zažité metody a příslušných vyhlášek je to opravdu číslo, které uvádíte Vy.

Nicméně tyhle čísla platí spíše pro centrálně vytápěné objekty, kde se tyto parametry zejména sledují...a musí sledovat.

U rodinného domku, kde si každý topí sám bych opravdu neuvažoval s tím, že se vytápí 8 měsíců v roce.

Na druhou stranu, když už ano, pak je průměrná venkovní teplota v těch "okrajových měsících" kdy se jako že již nebo ještě topí, tj.duben,květen a září cca 11-14stC. Takže to již potřeba vytápět rozhodně není tak akutní...a okamžitá potřeba tepla je na max. 30% zimní hodnoty.

tonda27*
hodnocení

1x

No, tak já také přidám trochu vody na mlýnské kolo a možná i zkomplikuji - pokud jste postavil (nebo máte postaveno) z Ytongu Lamba, tak byste měl dát minimální tlouštku klasického zateplovacího polyše 120 mm s ohledem na rosný bod, který nesmí zůstat ve zdivu (při venkovní teplotě -12°C a vnitřní 21°C - ale co při nižžší teplotě - raději tedy 150 mm polystyrenu a pozicce rosného bodu mimo zdivo vydrží až do teploty kolem -20°C). Spočtěte si náklady na realizci zateplení, náklady na vytápění (každý rok zvedněte cenu o 8%) a na základě toho spočtěte dobu návratu investice.

Nyní už s tím asi nic neuděláte, ale bývalo by bylo lepší udělat zdivo z 250 - 300 mm Ytong (nebo něco podobného) - dle statiky a zateplit právě minimálně 150 mm polyše - jak psal pan Cukrář, polyš je "nejlevnější" izolátor a když by se spočetli náklady na zdivo z Lambdy a na zdivo z tenčího Ytongu s polyšem, tak rozdíl moc velký nebude - minimálně by se investice vrátila mnohem, mnohem dříve.

Držím palce, ať se rozhodnete dobře - já postavil z Lambdy (dneska bych to udělal právě tak, jak jsem popisoval) a zateplovat nebudu - vytápění budu mít tepelným čerpadlem země -voda ve 100% podlahovky - žádná otopná těles. Izolace podlahy 16 cm polyš ve 3 vrstvách, strop s reflexní parostěsnou folií a izolací 32 cm Orsil ve 3 vrstvách, okna trojskla s Ug=0,5 - celé okno Uw=0,76, polyš na ostění (interiér 10 mm a exteriér 50 mm) + montáž dle normy s páskama.

doplněno 27.01.11 21:58:

Né izolátor, ale izolant - omlouvám se:)

hodnocení

0x

fasádní polystyren s tím se běžně zatepluje tak není čeho se bát ,kamarad postavil z ytongu síla stěny 40 cm té nejviší hustoty a už nezateplil protože investice by se vracela neuměrně dlouho

machp, "protože investice by se vracela neuměrně dlouho" to je častý názor nezateplovačů, jen se zeptám jak hodně se zvýší energie za 5 let?

V loni se říkalo že jen o 3-5%. ale skutečnost...

Jinak souhlasím s tím, že polyš je nejlevnější a spolehlivé zateplení!

doplněno 27.01.11 22:04:

Tondo, 1* a *palec*

rv*
hodnocení

0x

Baví-li Vás to, klidně pokračujte v zateplování. Ekonomicky to je v tomto případě asi na nic, ušetřené peníze můžete dát na účet a z úroků platit mírně vyšší spotřebu energie. Z důvodu rosného bodu těch 8cm taky nebude stačit, na to je ten Ytong bohužel celkem dobrý izolant.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]