Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rad bych poprosil o radu ohledně otvoru pro dveře v přičce. Mám starou nosnou zeď. V polovině této zdi budu kolmo stavět (navazovat) novou příčkovou zeď, ve které chci otvor pro dveře. Tento otvor chci co nejblíže ke staré zdi. Tedy hned u styku staré a nové zdi (jakémsi T-éčku, snad jsem to dobře popsal). Musím při stavbě příčkové zdi udělat na starou zeď nějakou malou příčku cca 5 - 10cm pro dveřní zárubně nebo existuje nějaká možnost přidělat zárubně (napojit dveře) přímo na starou nosnou zěď a příčku stavět začít až jakoby nad otvorem pro dveře?
Předem moc děkuji za Vaše rady.
Miloš
Já si hlavně myslím, že udělat dveře takhle blízko u přilehlé zdi je hodne nepraktické. To odsazení od přilehlé zdi slouží k tomu, aby šly dveře více otevřít. Pokud to nalepíte přímo na tu přilehlou zeď, tak si i při otevřených dveřích zmenšíte průchozí profil. Při jakémkoliv stěhování vám bude vadit klika. Bude to možná vadit i při obyčejném průchodu otevřenými dveřmi.
Souhlasím s lui. Ještě záleží na tom, jakou tam dáte zárubeň. Jestli obložkovou, přizděte nejméně 6cm ať nemusíte přiřezávat a vymýšlet divočiny. Plechovou zárubeň můžete teoreticky plácnout hned na tu nosnou zeď ale ... viz výše.
doplněno 26.01.11 14:05:... 6cm se zdá na zdění málo ale jde to. Musel jsem podobnou věc řešit na stavbě. Přiřezal jsem si z Ytongu pásky 6cm na šířku příčky a přilepil je do výšky zárubní lepidlem na Ytong k nosné zdi. Zapřel prkny a druhý den držely jako přivařené. Samozřejmě na holou zeď, ne na omítku.
Na obložkovou zárubeň nemusí nic přizdívat, stačí na zeď přišroubovat střešní latu cca 3cm a pak tu obložku zapěnit. Není to žádná věda.
doplněno 26.01.11 14:41:Na obrázku najdete uvedené možnosti, platí to i na plechové futra, jen rozměry jsou jinak, ale nic přizdívat nemusíte.
Děkuji za odpověď něco podobného jsem chtěl udělat (malé pásky), chtěl jsem zjistit jestli to jde nějak obejít. Jen mě kamarád říkal aby už to nebylo málo třeba těch šest cm, že by dané kusy při řezaní praskaly. Ale je fakt, že mluvil o Q-poru a Y-tong bude asi o něco kvalitnější... A ještě jsem se chtěl zeptat. O té 6 cm příčce o které mluvíte, tu jste opravdu jen přilepil ke zdi? Žádné ocel. úhelníky čí výztužníky a tak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.