Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokojový termostat s beznapěťovým výstupem

Od: clayman® odpovědí: 7 změna:

Zdravím Vás,
potřebuji vybrat pokojový termostat pro plynový kotel a celkem mi vychází HONEYWELL CM 907. Náš kotel má jedinou podmínku a to regulátor s beznapěťovým výstupem. Byl by někdo tak hodný a mrknul se do návodu marinfo.cz/... (1MB), zda to splňuje?

Nejsem elektrikář, ale myslím, že s návod popisuje max zatížení, ale žádný proud tam nepouští (taky není z čeho, kromě 2xAA baterií), ale rád bych byl v klidu :)

Pokud máte někdo jiný tip, tak sem s ním. Ještě jsem uvažoval o BPT 37 české výroby, ale stojí 2x tolik (tj cca 4tis) a myslím, že nic zásadního navíc neumí.

Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Klasické Rego s kolečkem je možná beznapěťové. Ačkoliv! Tak mě napadlo, co to znamená "beznapěťový výstup"? Každý termostat je de facto vypínač, ať už je programovatelný, či nikoli, a nic víc. Což znamená, že do termostatu nějaké napětí musí být přivedeno, aby to potom zaplo ten kotlík. Takže co to je "beznapěťový"?

A tím BPT stejně nějaký vypínač ovládáš - pokud jsem na to kouknul, je to nějaká vysílačka s přijímačem někde poblíž kotle; proto dvakrát vyšší cena...

V podstatě máš jedno, co tam dáš, Honeywelly patří k těm dražším, ale nezdá se mi, že by byly výrazně spolehlivější, než týdenní programátory typu EURO 2000. Všichni vyrábějí v Číně, nebo z čínských součástek...

hodnocení

jj, napětí je určitě přivedeno, jinak by těžko obvod poznal sepnutí ;) jde o to, aby tam nebylo cizí napětí tj. jiné než od kotle, který si tak hlídá zapnuto/vypnuto.

Honeywell je teď v akci, takže vyjde o 40% levněji a manželka oceňuje modré podsvícení - neříkej nic! *smich*

al bunda*
Jestli tam budeš mít někde napětí od kotle, pak se dohodni s ČEZem a nechej vyrobenou elektřinu vykoupit. A pak mi řekni, jaký kotlík to máš, mohl by z toho být dobrý kšeft.
Ale dost srandiček. V praxi to funguje tak, že přivedeš napětí na termostat, který je v tomto případě prostým pouhým vypínačem. Ten v závislosti na teplotě (a tedy na nastavení termostatu) buď to napětí pošle dál, nebo ne. Pokud ho pošle dál, automatika v kotli dá povel k otevření plynového ventilu a zapálení plynu elektrickou jiskrou. V případě výroby teplé vody je tam namísto termostatu tlakový spínač, který po otevření ventilu teplé vody přivede napětí na automatiku ta dá povel... atd, atd.
Jestli něco poběží z kotle na termostat, probíjí Ti kotel a něco není v pořádku.
Takže pořád mi není jasný ten výraz "beznapěťový". Možná že jsi někde četl neúplnou informaci, nebo prostě nechápu, co tím myslíš. Kotel si nehlídá nic z toho, co jsme tu oba uvedli. Všechno hlídá termostat, nebo tlakový spínač. Nebo Ti prostě nerozumím, koneckonců nemám elektrovzdělání.
Hezký den.
al bunda*
Jinak ten Honeywell je docela rozumná volba.
A že pozdravuju manželku, modrá je dobrá. Už je to tak.
Hodně zdaru.
hodnocení

nesmíš moje odborné výrazy brát jako odborné, ale jako hovorově blbě použité (alespoň v rámci elektro) :D díky za info, už je objednaný

miljan*
hodnocení

0x
Na straně dvě návodu je uvedeno typ kontaktu bezpotenciálový. Na straně 7 jsou možná zapojení. Regulátor lze použít, ale soudě podle dotazu, tak bych doporučoval nechat si to zapojit odborníkem. Elektrikáři jsou jedni z nejlevnějších řemeslníků. *palec*
hodnocení

díky, asi jsem to nějak přehlédnul - to mě mrzí. Zapojení provede servisák při spuštění kotle ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]