Nejste přihlášen/a.
Chci položit koberec do obýváku, kde jsou staré parkety (cca 50 let) a na nich plovoučka. Parkety pod plovoučkou vržou, což bych chtěl odstranit. Doporučili byste tu plovoučku odstranit a položit koberec až na parkety? Je něco, čím bych parkety zalil nebo jinak zpevnil, aby už nevrzaly? (klidně nevratně, nechci je do budoucna). Díky za tip
Zdravím. Tento problém jsem řešil před týdnem. Je rozdíl v tom, jestli jsou parkety (vlysy) přibíjené hřebíky k podkladu (deskám, fošnám) a nebo jsou lepené (asfaltem = Vlysexem) k podkladnímu potěru z betonu. Já mám vlysy lepené, ale lepidla bylo asi málo a vlysy mi klepou o podklad a vrzají. Na doporučení parketáře jsem vyvrtal do vrzajících vlysů asi 1cm díry a do nich jsem nastříkal nízkoexpanzní pěnu. Pro jistotu jsem místa zatížil a výsledek byl výborný. Přebytek vytečené pěny jsem odřízl a na vlysy jsem položil koberec. Jiné to bude u vlysů přibíjených, ale to se asi neodstraní, neboť vrzání je mezi perem a drážkou. Jinak vlysy odstranit a nahradit je třeba OSB deskami, ale to už je na Vás.
...to zní dobře...ještě nevím, jestli jsou lepené nebo přibité - zatím otálím s demontáží plovoučky, která je na nich. Ty díry jsi dělal průměr 1cm a hloubka taky tak? "Do vlysů" myslíš do mezer mezi parketami?
Zdravím. Pokud máte nosnou konstrukci stropu z betonu, tak máte nejspíš vlysy lepené k cementovému potěru. Pokud je ale nosná konstrukce stropu z dřevěných trámů, tak máte nejspíš vlysy přibíjené k (hrubé)fošnové,deskové podlaze. Tu tvoří dřevěné trámky položené např. ve škváře, a na ty jsou právě přibíjené ty fošny nebo desky na nichž leží např. vlysy nebo parkety. Ještě k vysvětlení pojmů parketa, vlys. Parketa je samonosný dílec asi 60x60cm a je tvořen z různých deštiček, který tvoří nějaký obrazec. Nejvíce se vyskytují na zámcích. Vlys je normovaná destička opatřená perem a drážkou. Velikosti jsou různé. Např. 6x25x1,8cm, pokud se tedy nepletu. Myslím, že máte vlysy, ale většina lidí tomu říká parkety. Jinak díry do vlysů jsem vyvrtával vrtákem o průměru 1cm do hloubky asi těch 1,8cm (18mm). Prostě do té hloubky, až jsem ucítil, že nevrtám dřevo, ale beton. Díry jsem vrtal tam, kde jsem cítil, že to vrže nebo klepe (do spár i mimo spáry). Samozřejmě se vrták tupil, ale nebyl problém si ho opět nabrousit. Já jsem vyvrtal celkem cca 50děr. Mnoho zdaru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.