Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vím, že se to tu již někde řešilo, ale vždy tak nějak samostatně. Čekají mě vnitřní omítky na "novostavbu" z Ytongu (dokončeno zdění 08/2009, okna zaklopena 05/2010). Přesnost zdění příček 1 - 2 mm na 2,5 metru, obvod 2 - 3 mm na 2,5 metru. Elektroinstalace, voda i kanalizace je již provedena.
Omítky chci buď sádrové strojově (TL 10 mm) nebo svépomocí (TL 5 mm) a nebo mě napadla ještě varianta obložit všechny zdi (obvod i příčky) z interiéru pomocí sádrokartonových desek.
Pro hovoří cena za 1m2, možnost práce i v relativně nízké teplotě kolem 7 - 8°C, možnost svépomocí, relativně jednodušší varianta, než sádrové omítky svépomocí, případné praskliny zůstanou pod deskama.
1. Co si o této variantě myslíte?
2. Jak byste případné desky přidělali ke zdi (přímo lepit PUR pěnou nebo nějakým lepidlem - šroubovat do Ytongu asi nemá smyl, pokud bych tam nerval hmoždinky (moc práce).
3. Spoje přelepit a pouze přešpachtlovat, pak penetrace a nátěr nebo ještě něco?
4. Pokud bych zvolil variantu obkladu SDK deskami, tak nejdříve zaklopit stropy SDK deskami a pak k nim dosadit desky na stěnách, roh přelepit a přešpachtlovat, nebo strop nakonec?
5. Jak to řešit v místě, kde bude obklad na stěně - je možné (např. v koupelně) lepit obklady přímo na Ytong (předtím penetrace) a nebo lepit obklad na desku?
6. Strojově dělané betonové podlahy asi udělat kvůli nasákavosti SDK udělat nejdříve (oddolatovat od stěn z Ytongu) a poté SDK desky dojet k čisté podlaze?
7. Jaký tip a jakou tlouštku SDK desek použít?
Vím, že otázek je hodně, ale uvítám každou radu. Předem moc děkuji.
doplněno 25.01.11 11:41:U otázky 7 má být pochopitelně TYP a né TIP
dobry den ja osobne pouzivam na ytong hasit 651 do interieru na zdi pred tim napenetruji a natahuju filcuje se to jako stuk a mate po starostech neco nahazovat nebo strikat a mate omitky hotove nebo muzete udelat kombinaci a dat 651 a na to stuk nic nepraska jen kde jsou preklady ze zeleza je dobre to pretahnout perlinku a lepidlo a potom 651 po elektrikarich nebo vodakach atd to muzete zahodit a srovnat maltou a na to zase natahnout a sfilcovat sdk na yton jsou vyhozene penize to mi verte muzete klidne udelat i prvni podlahu a natahovat a muzete udelat potom co budete mit sfilcovano sadrokarton otazka koupelna kde budete davat obklad na ytong tak rozdelate do kyble penetraci+lepidlo+vodu udelate to ritši a jen to tim natrete nechate zaschnout a na to muze prijit nalepit obkald s 651 muzete delat do +1 aspon aby to nezmrzlo ale nebojte schnout to bude dobre
doplněno 25.01.11 12:02:Kalkzementputz 651 Tenkovrstvá omítka, vlastnosti a spotřeby, složení:
to tonda:
nevidim, zadny problem v sadrove omitce nebo nalepeni SDK
na sadrovou omitku doporucuji pouzit omitniky s kulatiny, ty pak vyndat
lepeni SDK spise zubatou sterkou nanest lepidlo na SDK nebo zed
v obouch pripadech napenetrovat
SDK spoje prelepit paskou (dle typu) hrany a pretmelit
nejprve bych udelal strop pak steny
na steny muzes pouzit 9,5 resp. 10mm a i 12,5mm
obklady muzes dat i na SDK
pokud je budes davat rovnou na Ytong (napenetrovat a nejlepe jednovrstva omitka s perlinou, stahnout a dat obklad)
snad jsem na nic nezapomel
Tondo, asi nebudete věřit, ale zkuste to na vzorku.
Vezměte SDK a vrtuty TX 75 na SDK (musí být fosfátové, aby nerezli) připevníte na Ytong. Bez lepidla.
Vezměte SDK a vrtuty TX 75 na SDK (musí být fosfátové, aby nerezli) připevníte na Ytong. S lepidlem.
Hned na vzorky nalepíte něco jako uchyt. Po třech dnech (dle teploty a vrstvy lepidla) vezmete mincíř a uděláte odtrhovou zkoušku. Pak sdělíte výsledky, páč to neutrhnete!
doplněno 25.01.11 20:28:Stando, to jsou oni, jen delší, a ty mají slabší krček.
Rozumím odpovědím tak, že pan Milan a Standa jsou pro variantu SDK desek na vruty a lepidlo (máte doporučení na lepidlo?) a zbytek doporučuje omítku. Kurňa, a teď babo raď - tohle nemám rád, protože rozhodnutí je jako vždy na mě - kdybych to tak mohl viděl v praxi. Děkuji za názory a rady
omitka se neprorazi sdk ano kdyz budete potrebovat dodatene udelat vodu nebo elekriku tak co se vam lip bude zadelavat a nebo naopak sekat
ladislavetikal:
celoplosne nalepene SDK a sadrova omitka sterka, jsou na tom obdobne a zapraveni po udalostech stejne
do SDK muzes klidne bouchnout kladivem a jen se mirne oznaci papir, to same bude na omitce
nic proti jen sem mel na mysli aby se tazatel rozmyslel co bude pro nej lepsi jestli sekat do ytongu a nebo sdk a co pro nej bude kdyztak pracnejsi zadelavani nic vic
Ja jsem pro vruty jen pokud to bude nutne tj. dotahnout SDK, kdyz bude deska prohnuta apod.
Pouzit muzes Rigips lepidlo na lepeni SDK (je drazsi, ale pri aplikaci celoplosne zubatym hladitkem to nebude tak hrozne),
drzet to bude i lepidlem na Ytong.
Oblozeni steny pomoci SDK bude rychlejsi, cistejsi a bez prace mas rovinu.
Sterka - jakake koliv nanaseni sterky (apod) na Ytong bez omitniku je pracne (resp. je pracne pokud chces mit super rovinu)
Osobne bych bez omitniku sterku nedaval.
Jak pises je to na tobe, ja budu davat na Ytong SDK a kde mam jadrovku, ktera na delce 5m nema ani mm nerovnosti dam sadrovou sterku. Jen je dulezite vzdy zachovat stejnou finalku pro celou mistnost.
Nic není jednodušší a levnější než srovnat na ytongu škrabkou nerovnosti a pak dát perlinku a slabou vrstvu lepidla.Kontrolu rovinnosti dělat laserovou mírou.Lepší povrch stěny s minimální pracností nedocílíš.Pokud budeš ještě lepit sádrokarton,stejně se na spojích neobejdeš bez dobroušení a sádrování.Stěrka na lepidlo by se dala jen tehdy,když budeš chtít mít stěny dokonale hladké.
Mnoho zdaru a co nejméně práce.
JABRAKA
Všem moc děkuji za odpovědi, prakticky jsem se rozhodl pro nalepení SDK na stávajícíc zeď - penetrace zdi, lepidlo v celé ploše, na rizikových místech vruty, spoje přelepit, přešpachtlovat, přebrousit, napenetrovat a výmalba jak řešit detail napojení ostění okna, kde bude okenní lišta? Nalepit lištu, sešikmit hranu SDK, který bude nalepen na ostění a poté přešpachtlovat k liště?
Jediné, co ještě řeším - a nebylo zodpovězeno - , tak zda nejdříve udělat podlahy (bude se jednat o pokládku betonu strojově) a pak obložit ty stěny SDK a udělat podhled stropu z SDK a nebo nejdříve udělat stěny (případně podhled) a pak betony (podlahu).
Pokud podlahu nejdříve, tak ta bude logicky oddilatovaná od stěn (Ytong), ale musí být ještě oddilatován nějak spoj sádrokartonu, který přisadím k té podlaze?
Pokud bych nejdříve dělal obklad stěny, tak logicky oddilatuji beton již od stěny, na které bude SDK, tam je to jasné,a le nevím, jak v tom prvním případě.
Děkuji i za případné zodpovězení této otázky.
Mrkni na APU listy, delaji se ruznych rozmeru i 12mm, nebo to jen do tmel zde by diky penovenu tesneni nemelo dojit k popraskani
urcite nejprve podlahy, bili SDK nesmi byt delsi dobu ve vlhkem prostredi (max 60%, ale ne dlouho), muze dojit k prohnuti a neslednemu odtrzeni, ve tvem pripade to asi hrozit nebude, ale jistota je jistota
mezi podlahou/stropem by mela byt mezera 10mm resp. na desku SDK
Já používám spojovaci-zateplovaci-zbo/...
okolo oken.
doplněno 27.01.11 20:23:zatím jen pod oknem, je to vidět?
doplněno 27.01.11 20:23:
Dost dobře tomu nerozumín. Tondo, co vás vede k osazení SDK na ytong? Napadá mě kromě nižší ceny jedině rozvod instalací, ale píšete, že instalace jsou ve zdech. Rovinnost máte taky v pořádku. Sádrokartonovými deskami snížíte užitnou plochu místností. Já bych v novostavbě volil zcela určitě přetažení zdiva lepidlem a perlinkou a potom štukovou omítku. Je to dražší, 2x mokrý proces, ale jsou trvanlivější a méně náchylné na poškození.
to stany:
treba chce mit rovinu a hladkou zed (neni rovina jako rovina) ja mu rozumim, navic 12mm+2-3mm na kazde strane neni ubytek prostoru
tebou navrzene lepidlo-perlina-lepidlo-stuk je nejbeznejsi postup, ale ten nejhorsi (mimo perliny vse spatne)
Mate pravdu, ze je to nejbeznejsi postum, ale nevim, proc pisete ze nejhorsi? Co je spatne na stuku?
lepidlo difuzne uzavre Ytong a stuk na lepidle nema co delat, sem patri jina finalni omitka, ktera pro tento podklad urcena
Dnešní lepidla jsou již vysoce paropropustná, taktéž štuky. Pokud dáte na ytong omítku bez perlinky, časem se na omítce prorýsují spády Ytongu, proto se jako podklad používá lepidlo s perlinkou
ano prerlina je vhodna az nutna o tom zadna, ale zadne lepidlo jeste neni tak difuzni aby bylo vhodne ho pouzit
zde vubec nejde, ze je paropropustny
stuk nedavat z duvodu hladkosti lepidla, stuk patri na "hruby" podklad, jinak se muze stat a take se stava ze odpadne
na Ytong patri omitka k tomu urcena, napr. sadrova, jednovrstva apod.
Jak jsem psal výše - uvažuji pouze o 2 variantách - sádrovou omítku (strojově nebo ručně) a nebo obložit SDK. Jak už tady bylo řečeno, lepidlo s perlinkou (jde jen o lepidlo) je momentálně nejhorší způsob (a navíc přímo výrobcem Ytongu nedoporučený) právě z důvodu uzavření zdiva a "nedýchání" (pro pana Cukráře - vím, zdi plíce nemají, ale asi si rozumíme). Navíc na lepidlo musí přijít finální vrstva - takže celkově se jedná o variantu nedoporučovanou, dražší a pracnou. Navíc já chci zdi hladké, což splňují obě mé uvažovanované varianty.
Zmenšení prostoru (na každé zdi o cca 11 mm při použití tenčího SDK - 9,5 mm) je přijatelné a prakticky stejné, jako kdyby byla omítka sádrová strojově dělaná, kde je min, tlouštka také10 mm.
Celé toto vlákno vzniklo jen proto, protože jsem v praxi mockrát variantu obložení Ytongu pomocí SDK neviděl a zajímalo mě, jaký názor na to mají zdejší přispěvovatelé a na co bych si měl dát pozor, atd. - pokud mi to bude vůbec doporučeno. Co jediné mě ještě trápí a z čeho mám obavu je zbytková vlhkost ve zdivu a její případný přenos na SDK - obklad zdí bude z bílého, strop bude z červeného, koupelna ze zeleného. Mám obavu, aby vlhkost ze zdiva nepřešla do SDK - stavba byla vyzděna na přelomi léta a podzimu 2009, prošla zimou 2009/2010, létem 2010 a zimou 2010/2011, takže se domnívám, že velká část vlhkosti se v létě vypařila a v zimě vysublimovala, ale i tak ještě vlhkost ve zdivu určitě je
mas Ytong max. jsi tam pridal lepidlo zde uz vlhkost nebude resp. bude v norme, barak uz prosel zimou a to dost velka techn. prestavka
nebal bych se toho
ja budu davat SDK na QPOR a jadrovku, ktery jsem zdil predloni v zari a jadrovka bude mit cca 1rok
vlhkost v celem prostoru cca 55%
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.