Nejste přihlášen/a.
Dobrý podvečer.
Je to taková blbost,ale máme starší domeček po dědovi a 3 fázové zásuvky v dílně a garáži jsou v katastrofálním stavu.Nejen,že je to každý pes jiná ves,ale všude chybí ochranné kolíky.To že je nejvyšší čas to dát do kupy je bez debat,ale nemůžu se rozhodnout jestli mám koupit 4 nebo 5 kolikové. Nejdříve jsem byl rozhodnutý pro 4 ,ale ted si říkám,že to asi bude krok zpět. A když bych dal 5 kolikové,tak by to byla dražší investice,protože bych musel předělat i cirkulu,kompresor,hoblovačku atd. A taky si sem tam pujčuju el.zařízení které má 4 koliky.Tak nevím.Poradtě prosím.Více hlav víc ví
Moje řešení by bylo udělat 4 kolíkovou a pořídit si redukci na 5 kolíkovou a pojede ti vše. Ale s revizní zprávou v tom případě nepočítej, ale o tu tu asi nejde, že?
Díky za první rady a tipy.To co napsal maryfuc se mi celkem líbí. Já mám všechny připojovací kabely 4 žilové,tak bude asi nejlevnější varianta koupit ty 4 kolikové zásuvky (16 A) a pro případ,že by se mi do domu dastal např.řemeslník či soused s zařízení s 5 -ti kolikovým zařízením,tak tu redukci.
Ještě dodám,že se jedná o RD s cca 30 starou el.instalaci a jištěnou starými klasickými jistič.Proudový chránič není.A ikdyž bych stršně rád celkovou rekonstrukci el.instalaci,tak penize na to v nejbližších letech nebudou Jedná se tedy jen o výměnu těch třífázových zásuvek v dílně a garáži.
jen doplním,že i přestože jsem napsal,že je el.instalace více jak 30 let stará,tak kupodivu v obytné části je poměrně v dobrém stavu.Sice v hliníku,ale o.k. Děda s babičkou si na nějaké ty vymoženosti nepotrpěli.Večer zapli TV a sem tam u postele lampičku,tak si myslím,že je to tím,že vodič vubec nebyly zatěžovány žádným větším odběrem.
Ideál je mít obojí jak 5,tak i 4 vodiče.Jak již píší jiní uživatele poraďte.cz.Jde o to,že pokud si půjčíte míchačku,cirkulárku,čerpadlo aj.dělá to většinou problém s druhem připojení.A někteří půjčující nebývají nadšení z přepojování koncovek...Teď jen záleží ,jestli tyto stroje potřebujete k provozu vašeho RD .Mějte se.
4 kolík už neodpovídá dnešním předpisům. Lepší by bylo, když už to budete předělávat, dát 5 kolík. Ovšem v tom případě Vám do něj bude pravděpodobně chybět jeden drát (pracovní nula - modrý) a případný chránič v rozvaděči. Pokud by teda byla úprava rozvodů příliš náročná, lze použít zapojení, jak je tu popsáno výše. Tím v podstatě sjednotíte typ zásuvek, ale v pořádku to nebude. Fungovat to bude, ale radši bych to nikomu neukazoval.
Pokud to není nová instalace,a nebude na to revizní zpráva,ale jen výměna poškozené zásuvky,dejte tam 4 kolík,a kdyby přišel revizák,řeknete že to tam už bylo .Na novou instalaci už by musel být 5 kolík.Přezbrojení všech zásuvek by vás opravdu vyšlo draho,a pokud si pravidelně půjčujete stroje s 5 kolíkem,udělejte si redukci
Ještě jednou díky za odpovědí.Jsem rád,že tu zazněla i připomínka o řádném ,,sfázování,, Bod Milane. A i s Vaším úvodem,že vše je jen o penězích-plně souhlasím Mít dostatek peněz,tak to neřeším a koupím do garáže i do dílny jak 4,tak 5 koliky a i 16 a 32 A.Jenže mám opačný problém,tak se asi přikloním k nejlevnější variantě.Tedy zachování 4 kolikové verze a ev.redukc.
Nicméně to pořád nechávám otevřené.A skoro pokaždé se mi před spánkem honí hlavou myšlenka jestli to nemám ,,pozvolna,, (postupně) začít dělat v 5 -ti kolíkové verzi a ,,připravovat si to,protože stejně v budoucnu (za XYZ let) se té rekontrukci el.instalaci nevyhnu.
A pro úplnost (nebo možná spíše pro zasmání ) se mi honí i ta myšlenka ,že začnu investovat do 5 ti kolíkového provedení a než to budu mít srevizované,tak někdo zavede ČSN na 6-ti kolík No,nedivte se,že mám takové myšlenky.Tady v této republice je dnes možné všechno
Hezky den Všem.
cupaku, asi jsem to nenapsal srozumitelně, ale já jsem pro 4 kolík, páč to je cenově nejdostupnější a koupíte levně na bazaru, aukru atd...
5 kolik je dražší! pro kutila stačí buď vše 16A, nebo vše 32A. ale jen jeden typ
Milane,napsal jste to dobře.A ja to pochopil.Já taky s největší pravděpodobností půjdu do 4 kolíkových (a vše 16 A) . Pro mě nejlevnější varianta.Více jak 30 let to ,,bezpečně,, fungovalo. A pokud to bude dobře zapojené a sfázované,tak to ještě dlouho pošlape.Celkovou rekonstrukci a revizáka v této pětiletce neočekávám
PS: jo a k té ceně 4 kolik verzus 5 kolik.Nevím jestli je to překlep,ale pročítám si leták jednoho hoby marketu Ho...bach a tam jsou 5 tikolíkové levnější. Možná je to akce,možná chcou lidi nalákat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.