Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o pomoc, radu. Před dvěmi lety jsme si rozdělily pozemek po rodičích, na sestřině polovině stojí dům k domu patří také septik který zasahuje do mého pozemku v místě plánované výstavby RD. Loňského roku jsem na vlastní náklady nechal vybudovat kanalizační a vodovodní řady v délce 60m, bohužel moje sestra se na kanalizaci odmítá napojit. Nabídl jsem úhardu 50% jejích nákladů na zbudování kanalizační přípojky, bohužel odmítla. V březnu chceme začít s výstavbou, navrhoval jsem svedení jejího odtoku odpadních vod do mojí přípojky, bohužel jsem také napochodil.
Prosím poraďte jak v této věci postupovat, mohu septik zlikvidovat bez jejího souhlasu, jaké sankce mi případně hrozí? Podotýkám, že její septik pravděpodobně znečišťuje sousedovi studnu.
Děkuji,
Daniel Dvorský
je li pozemek váš a nebylo li zřízeno věcné břemeno k žumpě ta kse ktomu chovejtej ako k věci vlastní a tudíž sní můžete naložit dle vlastního uvážení
doplněno 23.01.11 23:40:píšu z vlastní zkušenosti jak pak byl soused rád když jsem ho nechal přes svůj pozemek se napojit do veřejné kanalizace taky prudil ale jen do chvíle kdy na katastru zjistil že pozemek co jsem od něj koupil a mněl tam trativod z žumpy a žádné věcné břemeno .Na pozemku mne nehorázně natáhl tak jsem mu to za mírný poplatek nechal vést po mém pozemku teď mi aspoň pozdraví i když mu to nejde přes pysk
Pokud je velká pravděpodobnost, že septik znečišťuje vodu v sousedově studni, začněte u hygienika. Vzdálenost mezi studnou a septikem by měla být ( aspoň to tak bylo ) nejméně 10 m. Mimo to si zjistěte, zda septik odpovídá všem podmínkám vyhlášky. Pokud ne, může stavební úřad nařídit odstranění stavby.
Trochu doplním Vaši odpověď..
Podle vyhlášky č.501/2006Sb. platí od 26.8.2009 platí pro domovní studnu minimální vzdálenost od žumpy 12m (za předpokladu málo propustného prostředí) a dokonce 30m pokud se jedná o prostředí propustné!
Pokud žumpa ovlivňuje kvalitu vody v sousedově studni, pak bych v rozoboru vody očekával přítomnost bakterií Eschericia coli.
To by ale mělo být za předpokladu, že žumpa není těsná...a v okolí studny není jiný možný zdroj znečištění (hnojník, hospodářská zvířata atd.).
Na takto položenou otázku se v žádném případě nedá podat relevantní odpověď, natož navrhovat řešení předchozích odpovědí. Je zadáno velice málo potřebných údajů a jedná-li se o složitější případ, tak mohu doporučit poradu s advokátem.
Dnes jsem navštívil odbor životního prostředí konkrétně vodoprávní odbor. Vedoucí mne informovla o jejich možnostech, na základě podání podmětu provedou dozor, případně uloží pokutu, což naši situaci neřeší. Doporučuje občansko právní spor, což se může táhnou roky a není předem jasný výsledek ani finanční náklady na vedení sporu. Ve středu mám schůzku s advokátem kde bych se měl dozvědět případné sankce za odstranění cizí stavby (septiku) z mého pozemku. Předpokládám, že je složitější se s někým soudit a prokazovat svá práva, než být souzen a odsouzen k náhradě škody a zaplacení pokuty.
Daniel Dvorský
Pokud není dohoda...a tedy ochota na obou stranách, pak to prostě jednoduché nebude nikdy.
To jste bohužel měl řešit dřív...
Ono to možná nebude ani tak jednoznačné u toho právníka.
Pokud to dříve býval jeden pozemek...a pak se dělil na dva, je otázka zda do toho nevstoupí něco jako "vydržené právo".
Bohužel podobných situací v jaké jste Vy je dnes čím dál víc.
Septik je na Vašem pozemku, se sestrou není dohoda, tak jí septik klidně odkryjte a zvezte hlínou. Fekálie jí vystoupí až do záchodové mísy a bude s tím muset něco udělat.
Vydržanie prava zodpovedajucemu vecnemu bremenu
Vydržať je možne nielen vlastnictvo, ale aj pravo zodpovedajuce vecnemu bremenu a to za rovnakych
podmienok, ako pri vydržani vlastnictva. V danom pripade sa však vyžaduje nepretržity
vykon toho prava po ustanovenu desaťročnu dobu ako podmienku vydržania
Zabudli ste dodať jednu závažnú podmienku vydržania.
§ 130 (Občanský zákoník)
(1) Je-li držitel se zřetelem ke všem okolnostemv dobré víře o tom, že mu věc nebo právo patří, je držitelem oprávněným. V pochybnostech se má za to, že držba je oprávněná.
U věcného břemene je dobrá víra prakticky vyloučena, pokud není toto břemeno zapsáno v katastru nemovitostí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.