Vážení,mám takový dotaz. Chci opravit omítku na domě,která byla natíraná vápnem. Je možné na tuto omítku nanést nějaké lepidlo do kterého bych vložil "perlinku" a následně omítku?Děkuji.
A ta omítka je jaká? Vápenopísková, nebo jiná? Osobně bych do toho nešel, protože neznám kvalitu původní omítky a mohlo by se to po zatížení další vrstvou od původního zdiva odtrhnout a spadnout. Spíš by se nabízela varianta: 1) Nátěr vápenným mlékem; jde-li o starší dům, je to asi to nejlepší řešení 2) Obklad z umělého kamene 3) Obklad plastovými lištami (co jsem zapomněl, jak se to jmenuje) včetně zateplení 4) Otlučení omítky a nahození nové fasády.
barbakan*
Jak jsem již uvedl,omítka je v dobrém stavu a odlepení nehrozí,jen bych chtěl,aby struktura omítka byla jednolitá,tudíž bez jakýkoliv trhlin.Zateplení nepřipadá v úvahu,proto že dům je izolován zevnitř.
Seškrábejte vápenný nátěr. Časem by se to odlupovalo. Fakt je barák izolovaný zevnitř? Jak? Jak je řešeno odvětrání izolace a vlhkost pod ní? Neplesniví to?
barbakan*
Ano,dům je izolovaný zevnitř. Když jsem snižoval stropy,nechal jsem mezi jednotlivými trámy průduchy a stěny jsem izoloval Ipou,na impegrovanou konstrukci připevnil polystyren s heraklitem a omítnul. To bylo před 25-ti lety,ale dodnes nejsou žádné náznaky plísně. Kdybych měl izolovat z venku,zvedlo by mi to náklady,proto že bych musel izolovat i zdi nad sníženým stropem(aby zeď byla jednolitá).
Perlinka na pevné omítce a vápenném nátěru flexibilním lepidlem přilepená držet určitě bude.Ale proč přitom při skoro stejných nákladech nezaizolovat dům zvenčí?5 cm EPS a zakotvený hmoždinkami není až takový náklad,na to perlinku a venkovní štuk.
Ta vnitřní izolace jen zhoršuje negativní podmínky ve zdivu.
Na vápenném nátěru bezpochyby držet bude, leč po čase nedrží ten vápenný nátěr na omítce a spadne to jako celá vrstva. Nešel bych do toho tímto způsobem. Hezký den.
Nechce zateplovat - viz výše. Čtěte pánové celou diskusi, i když už je dlouhá. BTW kdyby udělal zateplení zvenku k tomu zateplení, co má zevnitř, asi by to bylo v tom zdivu dost zajímavé pokud jde o vlhkostní poměry a dýchání zdiva. Jak jsem říkal, viz výše. Hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.