Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fasáda RD - perlinka na vápno?

Od: barbakan* odpovědí: 13 změna:
Vážení,mám takový dotaz. Chci opravit omítku na domě,která byla natíraná vápnem. Je možné na tuto omítku nanést nějaké lepidlo do kterého bych vložil "perlinku" a následně omítku?Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yurek*
hodnocení

0x

Omítku vnější, nebo vnitřní? A jak ta omítka drží? Loupe se? Opadává vápenný nátěr?

barbakan*
hodnocení

Jedná se o vnější omítku,která drží a neloupe se zrovna jako vápenný nátěr.
yurek*

A ta omítka je jaká? Vápenopísková, nebo jiná?
Osobně bych do toho nešel, protože neznám kvalitu původní omítky a mohlo by se to po zatížení další vrstvou od původního zdiva odtrhnout a spadnout. Spíš by se nabízela varianta:
1) Nátěr vápenným mlékem; jde-li o starší dům, je to asi to nejlepší řešení
2) Obklad z umělého kamene
3) Obklad plastovými lištami (co jsem zapomněl, jak se to jmenuje) včetně zateplení
4) Otlučení omítky a nahození nové fasády.

barbakan*
hodnocení

Jak jsem již uvedl,omítka je v dobrém stavu a odlepení nehrozí,jen bych chtěl,aby struktura omítka byla jednolitá,tudíž bez jakýkoliv trhlin.Zateplení nepřipadá v úvahu,proto že dům je izolován zevnitř.
04.05.08 21:24
Zevnitř? *nevi*
yurek*
Seškrábejte vápenný nátěr. Časem by se to odlupovalo.
Fakt je barák izolovaný zevnitř? Jak? Jak je řešeno odvětrání izolace a vlhkost pod ní? Neplesniví to?
barbakan*
hodnocení

Ano,dům je izolovaný zevnitř. Když jsem snižoval stropy,nechal jsem mezi jednotlivými trámy průduchy a stěny jsem izoloval Ipou,na impegrovanou konstrukci připevnil polystyren s heraklitem a omítnul. To bylo před 25-ti lety,ale dodnes nejsou žádné náznaky plísně.
Kdybych měl izolovat z venku,zvedlo by mi to náklady,proto že bych musel izolovat i zdi nad sníženým stropem(aby zeď byla jednolitá).
al bunda*
Je dost možné, že ta plíseň bude až pod tou Ipou, ale tohle řešení vnitřní izolace je zajímavé.
Hezký den.

jabraka*
hodnocení

0x

Perlinka na pevné omítce a vápenném nátěru flexibilním lepidlem přilepená držet určitě bude.Ale proč přitom při skoro stejných nákladech nezaizolovat dům zvenčí?5 cm EPS a zakotvený hmoždinkami není až takový náklad,na to perlinku a venkovní štuk.

Ta vnitřní izolace jen zhoršuje negativní podmínky ve zdivu.

JABRAKA

al bunda*

Na vápenném nátěru bezpochyby držet bude, leč po čase nedrží ten vápenný nátěr na omítce a spadne to jako celá vrstva. Nešel bych do toho tímto způsobem.
Hezký den.

8976*
hodnocení

0x
nebude to držet...vápno odřít ,seškrábat a natáhnout trhanou s lepidlem bez perlinky, není důvod ji tam dávat

jabraka*
hodnocení

0x

Proto doporučuji dát na to fasádní polystyren,přilepit,zakotvit ,na to perlinku a fasádu.Domek bude jako klícka.

JABRAKA

al bunda*
Nechce zateplovat - viz výše. Čtěte pánové celou diskusi, i když už je dlouhá. BTW kdyby udělal zateplení zvenku k tomu zateplení, co má zevnitř, asi by to bylo v tom zdivu dost zajímavé pokud jde o vlhkostní poměry a dýchání zdiva. Jak jsem říkal, viz výše.
Hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]