Nejste přihlášen/a.
Může mi někdo vysvětlit proč u plynového kotle s ekvitermní regulací a bezdrátovým regulátorem dochází po určité době k jeho vypnutí, i když ještě v referenční místnosti není dosaženo nastavené teploty? Regulace správně zvolí teplotu otopné vody podle venkovní teploty a nastavené teplotní křivky a tato teplota by se podle mne měla udržovat po celou dobu, pokud nedojde ke změně nastavení nebo není dosaženo max. nastavené teploty v místnosti. Přestože tomu tak není, tak kotel vytápění na určitou dobu přeruší. Jediný důvod, kdy by podle mne mohlo dojít k přerušení vytápění je, že venkovní teploty jsou tak velké, že již kotel neumí více snížit svůj výkon a zpátečkou se vrací voda teplá natolik, že se vytápění na určitou dobu přeruší a zapne se zase až poklesne teplota vody. Toto ale není můj případ.
Nepíšete u jakého kotle s jakým výkonem, jaká regulace...ani jaká je tepelná ztráta Vašeho domu...a jak velký výkon máte instalován v tělesech.
Ano je možné, že při vyšších venkovních teplotách musí kotel vypnout, protože jeho výkon byť je na nejnižší hranici modulace hořáku, je pořád větší, než je v dané době potřeba..
Pořád tady píšu o zbytečně předimenzovaných soustavách..těch je v ČR 80%..Třeba je to i Váš případ.
Jde o kotel Protherm Panther se zásobníkem 12KOOB60ZB s regulací Thermolink. Čili 12 kW kotel, který vytápí malý domek. V žádném případě tedy není výkon kotle předimenzován. Psal jsem, že ta možnost s nízkou venkovní teplotou není můj případ. Teď je třeba venku pod nulou, kotel topí na nějakých 55 stupňů a umí snížit výkon i pod 40 st. Přestože je nastavena teplota v místnosti na 22 st., tak kotel třeba vypne při 20 st., pak, po zapnutí a třeba hodinovém provozu vypne při 21 st. a tak se to opakuje až k dosažení 22 st, kdy je vypnutí skutečně oprávněné.
Z čeho usuzujete, že to není Váš případ?
Je otázka kolik kW máte v tělesech..Píšete "malý domek". My máme "velký domek" dobře zaizolovaný (175m2 obytné vytápěné plochy) a až do -10stC ho vytopí elektrokotel s výkonem 5kW..Z toho si dokážete zhruba odvodit, jako má tepelnou ztrátu při 0stC.To i 5kW těleso v kotli zapíná...a po hodině vypíná..12kW kotel ..co máte má minimální výkon 3,4kW.
Ale opravdu je potřeba znát další parametry domu a soustavy..a Vašeho domu...pokud je to hodně dobře zaizolovaný domeček, pak je možné všechno.
Nemám moc kvalitní zateplení. Vycházím z toho, že kotel při vypnutí teď, když je venku pod nulou určitě nejede na nejmenší výkon. Dovede při venkovních teplotách kolem +10 snížit teplotu otopné vody na nějakých 35 st. Teď ohřívá vodu tak na 55.
Kdyby byla nízko, tak byt nevytopím. Kdyby vysoko, tak by regulátor shodil kotel rychleji (při dosažení nastavené teploty). Ale mně dojde k vypnutí ještě před dosažením nastavené teploty.
Tak potom je to zvláštní...
napadá mne..jestli by to nemohlo být tím, že čidlo co snímá teplotu topné vody má jiné údaje než teplota vody co je na teploměru kotle.
Výrobce jste se zkusil zeptat, nebo servisáka?
Servisák se mnou moc nechtěl bavit. Na co hledat mouchy, když kotel jede. Asi nevěděl. Zkusím výrobce, jestli bude vstřícnější.
Ještě mne napadla jedna věc.
Jestli není možné, že máte mimo referenční místnosti všechny další pokoje vytopené..., pak by vám tělesa zavřel termostatický ventil...a kotel by topil jen do tělesa v referenční místnosti..a pak by bylo logické, že pro těleso s výkonem dejme tomu 1,5kW je i 3,2kW kotle moc..a musí vypnout...
Nevím, ale pokud by se ostatní radiátory uzavřely, tak by šla zpátečkou teplejší voda, kotel by se snažil skutečně snížit výkon, ale to bych měl poznat podle teploty topné vody a ta se nesníží. Možná ale uvažuji špatně.
To právě ne, kotel už prostě víc teplotu snížit nemůže...
Zkuste si změřit teplotu v dalších místnostech...v okamžiku kdy kotel vypne..., ale v referenční místnosti je ještě termostat sepnutý.
Když bude kotel topi jen pro jeden radiátor...(uvažuji nahlas..jako příklad), tak i když sníží svůj výkon na minimum..., stejně bude teplota vysoká..protože v daném okamžiku může výkon kotle 3x přesahovat teplo odebírané radiátorem.
Začínám si myslet, že by to skutečně mohlo být ono. Zkusil jsem ještě oslovit výrobce, jak jste radil. Uvidím, jestli bude chtít o tom diskutovat a když příjde s nějakým novým důvodem, tak bych to sem hodil. Díky.
Ano ta křivka je evidentně špatně,dá se to zjistit když se úplně vypne.Jinak to chce servisáka.
Servisní křivka se dá nastvit na hodnoty od 0,2 do nějakých 4. Já mám nastavenou křivku 1,1 (z výrobního závodu mají 1,2). Nevím, jak bych ji měl vypnout a co bych tím poznal.
To ale ukazuje buď na poměrně slušně zateplený dům, respektive dům s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi...
Ev. na soustavu počítanou na spád 70/50stC.. že?
Jak velký dům máte a z čeho je postaven?
Jde o starý "Baťův půldomek" po rekonstrukci. Ta proběhla už před x lety a zateplení, které se tehdy udělalo by určitě nevyhovělo dnešním normám. Někde jsem to měl zpočítané (tepelný odpor zdí), ale stačí mi si v zimě šáhnout na zeď a vím své.
Ještě mne napadlo...Zkuste v ostatních místnostech dát termostatické ventily na vyšší teplotu...
Pak by byla jistota že nebudou zavírat...a kotel by měl topit podle ekvitermní křivky...a tím že do úvahy bere referenční místnost..
Sice by se pak mohlo stát že v referenční místnosti budete mít přesně teplotu kterou dle termostatu chcete...a v dalších místnostech bude teplota zbytečně velká..., ale tím poznáte jestli je to tím čím jsem říkal..respektive tím co si myslím..Pak by kotel měl jet pořád...až do vypnutí termostatem v referenční místnosti..
To by šlo, ale bude to znamenat sedět třeba hodinku dvě v kotelně a hlídat. A pokud je Vaše myšlenka správná, tak bych se nedočkal ani po těch dvou hodinách. Když něco zjistím, tak se ozvu.
K vypnutí může dojít tehdy, jestliže dochází k překročení teploty topné vody, a kotel již nedokáže dále snížit výkon. Žádný kotel neumí regulovat od nulového výkonu. Většínou se min. výkon pohybuje mezi 20 až 30% výkonu kotle.
doplněno 22.01.11 19:18: SIKIN: "kotel by se snažil skutečně snížit výkon, ale to bych měl poznat podle teploty topné vody a ta se nesníží".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.