Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost drážky pro elektřinu

Od: art* odpovědí: 7 změna:

Přicházím prosím s dalším dotazem..a to na velikost drážky ve stěně pro rozvod elektřiny. Stěny jsou z Ytongu tl. 75mm a 100mm. Jak velkou můžu udělat nejmešní drážku? Budou dva případy drážek:
- pokračování okruhu - 2 kabely 3x2,5
- konec okruhu (či větvě) - 1 kabel 3x2,5
Chtěl bych je samozřejmě udělat co nejmenší, abych moc nenarušoval stěny, ale zároveň aby se dala použít jádrová omítka na zaházení (eventuelně bych použil něco jiného kdyby nevyhověla pro tak malý prostor). Bude stačit (pro první případ = 2 kabely vedle sebe) drážka odelníkového průřezu 15x25mm (nebo je to málo a měla by být třeba 20x30mm) nebo úplně jinak?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honza029*
hodnocení

0x

Výhoda Ytongu je že drážky se vytvoří škrabkou na drážky ,průměr kabelu cyky 3x2,5 je12mm takže vyškrábnout na hloubku škrabky a drážku zamáznout maltou určenou jako na zdění.

art*
hodnocení

děkuji, ale mě ani nejde o to čím udělat drážku (tu ytong škrabku jsem ani nekupoval, stojí snad 300 a je těžce k okamžitému sehnání). Mě jde spíš o to jak malou drážku můžu udělat když jí chci udělat co nejmenší..? Tak aby se tam vešel jeden nebo dva kabely (1 má průměr těch cca 10mm) a zaroveň aby fungovala správně výplň kterou to zahážu. Ideální by bylo kdybych mohl udělat drážku přesně na kabel (např 15x15mm) a kabel pak zaplácat lepidlem..což není asi klasický postup. Jinak mám v záloze to zaházení VC maltou jak jsem psal výše v případě větších drážek.. taky aby fungovala sádra v drážce na to místní uchycení kabelu..

honza029*

Nepochopil jsem co přesně potřebujete ale klidně udělejte drážku přesně na kabel ale tak aby vrstva na zamazání byla alespoň 1,5cm.Sádru bych osobně nepoužil vložit kabel zafixovat hřebíky a zamáznout maltou na zdění ytongu nebo lepidlem.

magdon*
hodnocení

0x

Drážku klidně udělejte co nejmenší, aby se tam kabely vešly (třeba i mírným násilím) a zamázněte je čímkoliv (na ytong bych ale asi nepoužil sádru, i když ani to ničemu nevadí).

standam*
hodnocení

0x

to art:

dej si kabely nad sebe a takovou drazku udelej, hloubku dle prumeru nejvetsiho kabelu

pridej cca 5mm at mas kabely zapustene, kabel neni kulatina nekde by mohl vycuhovat, a prece nebudes davat co 5cm hrebik:)

pak to zamazni, tim cim budes sterkovat Ytong, stejne das perlinu ne?

na drazky je zelezna skrabka, ale staci ti udelat pomoci late ryhu napr. sroubovakem a pak vyskrabnout

budes mit presnou drazku

udelej si nejaky porychtung na skrabani (zalezi kolik toho mas), parkrat prejedes a uz te to povede

pokud budes mit kabel zapusteny vice jak 1cm, to uz je na jadrovku

doplněno 21.01.11 20:28:

bych zapomel pred celkovym zamaznutim to mistama vymazni sadrou at muzes oddelat hrebiky:)

doplněno 21.01.11 20:30:

foto:

doplněno 21.01.11 20:31:

QPOR 10cm

doplněno 21.01.11 20:45:

jeste doplnim:)

pokud, ale delas el. v koupelne (myslim, ze se nepletu, onehda jsme neco resily)

smaz se vse dat mimo koupelnu tj kabely a udelej jen prostupy skrz stenu

je na to norma a v koupelne pouze kabel, ktery je min. 5cm ve zdi a urcitych zonach zadne 230V, 400V vedeni ve zdi

Velikost drážky pro elektřinu
art*

standam děkuji ti moc ( i ostatním)

takže drážku provedu jen o šířce 2 kabelů (ty cca 2cm), a hlubokou tak, aby kabel byl cca 5mm zapuštěn, tedy cca 1,5cm. To je dobré -relativně malá drážka.

jinak stěrkovat s perlinou bohužel budu..bohužel proto, protože vím co mě čeká - totiž už jsem takhle udělal místnost záchodu, a myslel jsem že vykvetu z toho jak mi to napoprvé nešlo, po každém tahu hladítkem vznikly rýhy, když jsem je chtěl přetáhnout udělaly se mi samozřejmě další rýhy jen o kus dál :)

a rozvody elektřiny budu dělat všeude, jak v koupelně (udělám tedy z vnějšku - díky) tak i v kuchyňi, obyváku, ložnici..

standam*

to art:

na to sterkovani je dobre nerez hladitko

doporucuji, zubatou stranou natahnout, vlozit perlinu, hladitkem zatahnout a dle potreby pridat material

pokud to nekde neco nebude ladit, lze po zaschnuti prejet brusnym papirem (brousek + papir pro SDK)

prodavaji se plastove omitniky napr. 3mm s perlinou i bez pak mas super rovinu

pokud se ti perlinka snazi z lepidla vylest mas moc ridke lepidlo

doplněno 22.01.11 09:08:

jeste takova mala rada

vyfot si vedeni (vzdalenost napis na zed nebo priloz metr)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]