Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chci se zeptat jestli je lepší prat v aviváži nebo ne? Slyšel jsem, že aviváž ničí pračku. Tak jestli někdo máte s jinačími vyrobky skušenosti tak prosim poradtě. Děkuji za odpovědi.
,,já tedy aviváž vůbec nepoužívám,,,nevím proč! Dříve také nebyla a my ano. Chvilku voní a to je všechno...škoda peněz
doplněno 22.01.11 20:34:tedy nevím nač ji použít(oprava)
polinek, protože dříve nebyla umělá vlákna. Dnes jsou aviváže tedy dobré k tomu aby snížily antistatický náboj.I k běžnému bavlněnému prádlu jsou dobré, aby ho zjemnily, dodaly mu vůni a usnadnilo se jejich žehlení.Kar.
Dneska jsem si koupila v Hypce jarní bundu s podšívkou z fleecu. Poprvé jsem viděla na visačce bundy varování, NEPOUŽÍVEJTE AVIVÁŽ. Nic víc k tomu nepíšou, nechápu to.
marenko, ta Vaše bunda (asi sportovní) bude asi z vlákna, které má voodpudivou úpravu. A aviváž tuhle úpravu narušuje. Okolo outdoorového oblečení je to dnes, co se týče textílií, celá věda. Na to byste se musela zeptat mojich potomků, ti to mají malíku. Když ale vidím ty ceny, tak mě osobně stačí něco mnohem jednodušího (taky se nepočítám mezi nadšené sportovce) .
Mně z toho jde hlava kolem, ale třeba Vy si ráda počtete humi.cz/...
a tady si hned můžete vybrat directalpine.cz/...
Kari.
doplněno 22.01.11 23:45:Pozor! Za ty prachy nenabízím žádný ležák, ale kolekci r.2011
Karino, děkuji za vysvětlení, bude to ono, protože to je opravdu sportovní bunda. Já i bundu na jaro mám, ale tahle byla výprodej, z 1200 Kč na 350 Kč. No nekupte to!
A jelikož bydlíme v uplakaném kousku naší zemičky, tak je poslechnu a tu aviváž vynechám. Ještě na to nezapomenout. (víte jak. šup šup všechno špinavé do pračky, zapnout a...)
Takže pro tazatele je vlastně i zde ukrytá odpověď.
Aviváž neničí pračku, ale některé vlastnosti látek určitě.
Článek od Kariny je výborný, ale teda při těch cenách mě dostal tento odstavec:
Při přímém srovnání Sympatex Phaseablu a Gore-Texu mohu říci to, že Gore-Tex má nižší hmotnost. Sympatex má zase tu výhodu, že membrána je neporézní a pot je od těla odváděn chemickou cestou. To znamená, že bude odvádět pot stejně (nebo přibližně stejně) i za dva roky používání.
I za dva roky používání? Já si vždycky kupuji věci s dobrou vírou, že mi budou sloužit minimálně 5 let.
Ještě z odkazů výtah pro tazatele.
Materiály a aviváž
Avivážní prostředky obvykle narušují vodoodpudivou úpravu tkanin. Na látce mohou vznikat skvrny, zvlášť když aviváž neprobíhá v pračce.
Tak vám děkuji za dobré odpovědi . A budu si muset dávat pozor do jakehé typu látky tu "voňavku" naliju
,,Karina,,,ale byly od silonek třeba začínaje...nejsem z doby kamené...Považuji to za naprostou zbytečnost.
Já bych k tomu jen dala dva příklady.
Ručníky bez aviváže miluji. Škrábou, jsou tvrdší.
Nová deka. Tak prskala - elektrostatický náboj, že psi utekli a mě to bylo krajně nepříjemné. Po přeprání s použitím aviváže je deka v pohodě.
polinek, reagovala jsem se svým vysvětlením na Váš příspěvek, kde uvádíte že nevíte proč používat aviváž ( tedy pravda s vykřičníkem, nikoliv s otazníkem) . Já si třeba bez aviváže už nedovedu praní představit. Berte to z té lepší stránky , Vy alespoň ušetříte .Karina
Já si to také nedovedu představit. Na všechno prádlo už dnes používám aviváž. Zvykli jsme si na ní a bez ní mi připadá prádlo tvrdé. Používám jí i na záclony.
Souhlasím s předchozí odpovědí, v aviváži se nepere. Pokud máte v pračce mističku na aviváž, tak se většinou tato aviváž automaticky přidá k poslednímu máchání. Tím se prádlo příjemně navoní, další efekty jsou podle mne diskutabilní. Ale o nějakém "ničení" pračky zde čtu poprvé a nechápu, neumím vymyslet jediný logický důvod pro tuto teorii...
Aviváž pračce neškodí o nic víc než prací prášek. Jen se někdy její zbytky usazují v zásobníku i pod ním a plesniví, zvlášť pokud máte slabý přívod vody, který aviváž nedostatčně vyplachuje. Pomůže, když zásobník po každém praní (resp. po posledním z několika cyklů) vyndáte, pořádně opláchnete teplou vodou a necháte přes noc oschnout.
Ano do posledního máchaní sem tam zapoměl dodat tak se zato omlouvám. Ale to že aviváž ničí pračku nám řekl je¨den opravář praček že prej aviváž není moc dobrá že prej ničí pračku tak nevim no
fiik, už jsem za svůj život měla tu čest setkat se s různými opraváři praček, ale tohle , že by aviváž ničila pračku, slyším poprvé. Koukla jsem se na internet a je fakt, že na české i slovenské zpovědnici (serioznost webu si odhadněte sám) tenhle názor propaguje jakýsi potomek opraváře praček .Myslím, že je to nesmysl.
Pro aviváž pouze obecně platí, že zde neplatí čím více, tím lépe. Např. u termoprádla nebo outdoorového oblečení vám aviváž zničí právě kvalitu a tím pádem i funkčnost vláken (a právě kvůli této finkci investujetenemalou částku do tohoto oblečení). U ručníků přemíra aviváže je rovněž k ničemu. Froťák pak sice krásně voní a hebký, ale nesaje. Takže máchejte v aviváži, ale s mírou. Pokud jste alergik, nebo má někdo v rodině kožní problémy, je lépe používat modernější , byť dražší ,způsoby praní. Navíc je to ekologičtější. karina
karin, to je dobře, že jste zpět. A nezměněná. Přesně řečeno, jasně, výstižně, informovaně. Jako vždy.
babkazov, ráda Vás zase "vidím" a přeji hezký den . Asi by to mělo patřit do komůrky Vzkazy, ale to bych musela založit dotaz a to nevím jak bych ho pojmenovala
.Kar.
Aviváž je chemický šmejd.Představte si,že to namočíte do aviváže,pak to necháte uschnout a nosíte to na těle.Vše je syntetika,chemie.Nic přírodního.Spoustě lidem to ale jaksi nedochází.Co je dneska rakoviny z chemie,a lidi jsou ještě tak hloupý,že si to v tom i namáčí prádlo a oblékají to na sebe.
Aviváž pračku neničí.Aviváž je přidaná už běžně v pracích prášcích(jsou to takové miniaturní modré i jinak barevné minikuličky v prášku),takže,pokud nepotřebujete aby to úchvatně vonělo,je to zbytečné dávat avi. do máchání.Jinak "prát v aviváži" je poněkud zavádějící slovní spojení.Aviváž přímo nepere,obsahuje kationaktivní tenzidy narozdíl od anionaktivních obsažených v prášcích.Pro udržení měkkosti prádla je důležité, aby nezůstávaly po posledním máchání v prádle rezidua(zbytky) s prášku a nebo jen minimálně.Toho se docílí tak,že se nepředávkovává hl. praní (prací lázeň nesmí pěnit a nebo jen minimálně jinak to nepere!),také je vhodné ,čas od času, prádlo před vlastním praním projet na hl. praní v kyselé lázni.Stačí i za studena (třeba na 30°C)Ohřát se to může také.Jako prostředek stačí obyčejný ocet (čtrt litru na pětku pračku,když dáte víc nic neskazíte),nebo kyselina citronová.Nabouráte tím tzv.inkrustace v tkanině a ještě zbavíte pračku vodního kamene.Tomuto máčení v kyselé lázni se říká odborně deinkrustace a lázeň má právě přesně opačné pH oproti lázni s práškem,která je alkalická.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.