Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ustní dohoda o užívání domu za opravy

Od: django odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu. bydlím v rodiném domu Prarodičů (babicky), jelikož vlastní dva domy, po smrti dědy babička přisla s tím že nemá finance na hrazení nákladů za udrzování a provoz obou domů a jelikož my bydleli v bytě, řekla nám že se máme přestěhovat do jednoho baráku. Za dobu co zde bydlíme cca 5let, jsme zde provedli mnoho oprav a renovací, s nemalími investicemi. Dnes ale přišla obálka od právníka že po dohodě s babičkou je od 1.2.2011 stanovené určité nájemné. zatím jsme smlouvu nepodepsaly, ale chci Vás tímto poprosit o radu co s tím kdyz mám pouze pár fotek jak byl dům ve špatném stavu a co vše se muselo udělat a stále ten dům není zcela v pořádku.

dále po úmrtí dědy se má matka zřekla dědictví ve prospěch mě a bratra, ale to doposud neni nikde znát, dá se i s tímto neco udělat?

předem Vám děkuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ohledně prvního dotazu... Náš právní řád zná i dohody ústní povahy, ale jejich dokazování je obtížné a nakonec to skončí jako tvrzení proti tvrzení. Zásadou je, že jakákoliv dohoda (a u majetku větší hodnoty obzvlášť) by měla být písemně. A můj soukromý názor je, že u rodiny to platí dvojnásob.

Co se týká toho děictví. Je otázkou, co do toho dědictví spadalo. Pokud Vaše matka odmítla dědictví ve prospěch svých dětí, měly by tyto být účastníky dědického řízení a tím pádem obdržet vyhotovení dědictví od notáře. Pokud tuto listinu nemáte, poptejte se Vaší matky, případně se zkuste obrátit na příslušného notáře. Pokud součástí dědictví byly nemovitosti, můžete si kopii dědické dohody nechat vyhotovit na příslušném katastrálním pracovišti.

Neznám dopodrobna vaše rodinné vztahy, takže těžko mohu usuzovat, odkud tzv. "vítr věje". Jestli náhodou neexistuje další příbuzenstvo, kterému je Vaše levné bydlení trnem v oku a babičku patřičně zpracovalo, atd.

django
hodnocení

nene další příbuzenstvo v tom prsty nemá. matka je jedináček a s bratrem tu žijeme spolu a jsme za dobře.

už vím že jsem mel smlouvu sepsat, ale s tím ted již nic neudělám protože se obávám že jako svědek já a nevlastní otec asi moc věrohodní pro nikoho nebudeme.

na notáře se chci obrátit kvuli dědictví protože po tom co se matka zřekla dědictví v můj a bratra prospěch se již o dědictví u nás nemluvilo a kdyz na nej došla řeč babička začala ža v domě bydlíme zadarmo a co víc chceme atd.

a kdyz to bude tvrzení proti tvrzení tak to bude spíše ve prospěch jí že? mohou mi pomoc nějaké fotografie toho jak to tu vypadalo a co se s tím doposu udělalo jako i kdyz nepřímí důkaz toho ze by to tak mohlo být že v domě bydlíme za údržbu?

mnohokrát vám děkuji za info

jsem*
hodnocení

0x

Prvně, co můžete udělat ještě dnes, je podívat se na nahlizenidokn.cuzk.cz/... , tady si najeďte na "vyhledat stavbu"a tam se mrkněte, komu patří nyní oba dva domy. Je také možné, že jste částečným vlastníkem, nebo je vlastníkem brácha, atd. A pak může nastat docela obrat ve vaší situaci. Držím palce.

django
hodnocení

tak jsem nahlédl a žádná zmínka o me či bráchovi tam není, dokonce ani o matce. obě budovi vlastní ona, pritom 1/4 má mít ve vlastnictví matka, či já nebo bráchá.

cyril*

Jak máte doloženo, že část nemovitosti je vaše? Byly tyto domy vůbec ve vlastnictví vašeho dědy, aby bylo co dědit? Je dědické řízení ukončeno a byl jste jeho účastníkem?

django
hodnocení

ano oba dva domy byly ve vlastnictví dědy a 1/4 odkázal matce, ta se ale vzdala dědictví v náš prospěch. dědické řízení již ukončeno bylo.

ted zde ale nejde ani o to dedictví jako o tu ustní dohodu, a o to že po rekonstrukci vetší části domu si vzpoměla že máme platit nájemné a nadále udržovat dům.

cyril*

Vaše odpovědi si poněkud protiřečí! Pokud by vám někdo něco odkázal, muselo by to být v katastru uvedeno. Když jste s babičkou tak zadobře, proč se s ní nedohodnete osobně a posílá vám vzkazy přes advokáta?

rv*
hodnocení

0x

Vypadá to, že vašemu dědečkovi žádná nemovitost nepatřila a proto se vaše matka dědictví klidně zřekla ve váš prospěch. Dále je vidět, že máte ekonomicky bistrou babičku, která si pohlídá, aby se její majetek nerozkutálel. Budete-li s ní mít dobré vztahy, je vysoká šance, že se stanete - až nastane ten správný čas - jejími dědici. Nebo spíš vaše matka, která se dědictví pravděpodobně nevzdá. Je-li nájemné rozumné, přistupte na to a zároveň dořešte,kdo zafinancuje rekonstrukci, popřípadě s rekonstrukcí pokračujte, až vám nemovitost bude říkat pane.

jsem*
hodnocení

0x

Nejlepší by bylo, kdybyste zašel za maminkou a probral to s ní. Jen ona vám může říct, proč je to tak, jak to je, tzn. že nejste uveden na KN. Tam asi proběhla nějaká dohoda mezi matkou a babičkou a třeba si to matka "rozmyslela" ... To vám ale tady nikdo neřekne. Řešte to ihned, nenechte to být. Hlavně si schovávejte všechny doklady od nákupu všeho, co investujete, aby bylo prokazatelné, co jste vložil. Lidi jsou různé a toto se vám vyplatí vždy. A že nemáte písemnou smlouvu s babičkou? No já nevím, jestli je až tak běžné, aby se sepisovaly smlouvy mezi nejbližšími... Kdybyste v jejím domě bydlel 5 let bez jejího souhlasu, tak by asi byl poprask dávno. Ne? Tedy já bych to tak dlouho nenechala proti své vůli... Vy ale teď nestrkejte hlavu do písku a jednejte.

django
hodnocení

rozhodl jsem se to neřešit s matkou ani s babičkou a zajedu si přímo k notářce co toto zpracovávala, do auta matku nalozim, protoze by me osobne treba nenechali nahlednout do dokumentů k dědictví, a uvidím co se dá dále dělat,

s babičkou mám dobré vztahy, ale naplánovala si rekonstrukci svého domu a to nájemné mi zdůvodnila tím že už nemá na opravy svého domu, ale bohužel asi nepočítá s tím že jakmile začnu platit nájemné, že každou velkou opravu bude muset zafinancovat ona.mám jí sice rád, ale půl baráku jsem doposud dal na své náklady dohromady (bohuzel moc účtenek nemám, říkal jsem si je to babička, neudělá na mě žádný podraz...) a kdyz nechce aby to takto dále fungovalo, nezbyde mi nez to řešit tak že budu hradit pouze drobné opravy.

pt®

Pokud budete babičce platit nájem, její povinnost bude, platit z těchto příjmů daně. Možná to zní divně, ale je to tak. - stařenka

django
hodnocení

to já vím, a řekl jsem jí to taky, asi spoléhá na to že je to v rodině že to bude jako tak že ji to prostě dám a nic nebude muset platit. ale bohužel na toto přistoupit nemohu protože mám neco jako příspěvek na bydlení ale od zaměstnavatele, takze budu tuto platbu muset zohlednit. byl bych blázen kdybych tak neučinnil.

pt®

Chápu, že se Vám příspěvek na bydlení hodí, ale pokud babička neodvede daň, může o ty baráky přijít. No uvidíte, jak dopadnete u notáře. Třeba bydlíte částečně ve svém. - stařenka

cyril*

U notáře dopadne stejně jako na nádraží. Když nebyl účastníkem dědického řízení a neprokáže, že jím měl být, tak se s ním notář ani nebude bavit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]