Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chemický smrad v pokoji

Od: mandrinka odpovědí: 2 změna:

Máme takový problém. Jde o dům 14 let starý, V obytném podkroví bylo od začátku ve všech místnostech lino (PVC), které tak zvláštně smrdělo. Smrdělo ve všech 4 místnostech, ale v každé jinak intenzivně. Jelikož došlo ke změně počtu obyvatel, rozhodli jsme se ve 2 mísnostech dát lino pryč, aby se tam dalo být (byl to takový pronikavý, máslový zápach, trochu jako žluklé máslo ale s plastem). Strhlo se lino, obrousila se stěrka až na beton, pokoj byl úplně prázdný. V pokoji ale zápach zůstal, avšak jiný. Chtěli jsme to nechat chvíli vyvětrat, ale podlaháři spěchali, tak tam asi za týden po odstranění PVC dali do jednoho pokoje dřevěnou plovoucí podlahu a do druhého laminátovou. Ani jedna plovoučka není lepená, jenom položená. Ty podlahy nesmrdí, to jsem si očichal na podlaze i z těch palet, co nám zbyly. Přesto v obou pokojích, v menším víc, v druhém míň, je, hlavně když se do něj vstoupí, takový chemický zápac. Nedokážu to k ničemu přirovnat, ja to takové jakoby štiplavé, něco jako směs dřeva, lepidla Herkules, plastu (ale nevím, jestli to smrdí přesně takhle, někomu to může smrdět po něčem jiném). Přijde mi, že to mám v nose, i když to po chvíli pobytu v místnosti není cítit. Je to intezivnější, když se v místnosti víc topí.

Místnosti jsou v podkorví, stěny jsou štukované, natřené primalexem, strop jsou dřevotřísky, nad tím je podkorví a střecha. Nesmrdí to ani plísní, ani po močovině po isoveru nebo nějaké takové izolaci, to smrdí jinak, to jsem si očichal v Bauhausu. Nepřijde mi ani, že by to byl formaldehyd z nábytku, protože to smrdělo, i když celý pokoj byl prázný a bez nábytku.

Nenapadá vás, co by to mohlo být, je to strašně nepřijemné a mě už nic nenapadá. A jak se toho zbavit?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

1x

maslovy zapach znam:) nic moc

nenapisu cim to muze byt, mozna to lino, ale troufam si rict, ze ted je vse nalezle vezdech a strope

zde asi pouze jen dukladne oskrabani az na omitku

je to jak s cigaretou vse je zalezle v omitce a ani premalovani nepomuze

doplněno 18.01.11 13:54:

mozna steny, strop proste vse prohnat SAVEM proti plisnim, ten likviduje hodne veci a ma i desinfekcni ucinky, pak poradne vyvetrat

lv*
hodnocení

0x

Zdravím,

podle Tvého popisu - podobný chemický zápach jsem cítil u nás doma v baráku, kde jsou všechny plovoucí podlahy z laminátu. Subjektivně bych to popsal jako nahořklý (trochu jako čerstvá malta, ale dráždivý), občas kyselý (Herkules celkem sedí), štiplavý smrad, který jsem cítil nejen nosem, ale i pod jazykem a na horním patře v puse. Imituje to pocit suchosti, žízně (jako kdybych měl v puse prach). Způsobilo mi to astmatické příznaky - tlak na hrudníku, směs nervozity a únavy, celkovou neuvolněnost (svalové napětí). Nejintenzivněji jsem to vnímal při návratu po trochu delší době (stačil třeba jen víkend) do nevětraného domu. Zpočátku jsem ten zápach přestával vnímat po pár hodinách, později už to bylo neúnosný. Smrad byl cítit v celém domě, držel se víc u stropu, měl jsem podezření na sádrokarton. Když jsem čichnul k laku podlahy, ke spárám u lišt, necítil jsem nic. Byl jsem ale přesvědčený, že zdrojem je podlahová krytina, v uzavřených místnostech, kde nebyla, jako kdyby mě někdo vyměnil tělo, žádný problémy jsem najednou neměl.

Potom, co jsem podlahu vytrhal z jedné části (spacího) pokoje, se tam sice mírně zlepšil vzduch, příznaky ale pokračovaly dál.

Jako zázrakem, po odstranění nejmenší části krytiny z celkové plochy domu, zhruba 15 m2, moje problémy s dýcháním ze dne na den zmizely, typický zápach nikde. Šlo o pokoj nad garáží, s horší tepelnou izolací a mírně vyšší vlhkostí.

S velkou pravděpodobností jde o FORMALDEHYD. Viz info na cs.wikipedia.org/wiki/Formaldehyd

Laminátové podlahy, resp. jejich nosné dřevovláknité desky s anglickým označením HDF (High Density Fibreboard) nebo levnější MDF (Middle ...) obsahují často jako pojivo - látku k vytvrzení - MOČOVINO-FORMALDEHYD, stejně jako nábytek s dřevotřískou. Typuju, že čím levnější laminátová podlaha, tím menší podíl dřeva, a vyšší podíl tohohle svinstva ke zlepšení pevnosti. Na to, jestli splňuje zdravotní normu E1 na emise HCHO, bych moc nespoléhal.

Doteď nevím na čem jsem, vzorky lamel dám na chemickou analýzu do SZÚ.

Osobně bych rozbil držku prasatům, který tyhle sračky dodávaj na trh, a prodávaj za "výhodné" ceny v Bauhausu a jinde, a vydělávaj hlavně na trendu, mít doma něco, co vypadá jako dřevo.

Při téhlo příležitosti zveřejňuju výrobce zmiňované podlahy:

Osmo Holz und Color Gmbh, Warendorf, SRN. Model: Osmo-Floor 40. MADE IN GERMANY...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]