Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola vody - kolorimetr

Od: durancea* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

v našem městě teď firma nabízí domácnostem měření (kontrolu) vody přístrojem kolorimetr.

Bydlíme tu krátce, takže plánujeme měření u studny, já ale chtěla i zkontrolovat vodu z řádu, když už dnes v rámci zdravého života nutíme malinké děti pít hlavně vodu :)) - manžel nejdřív nadhodil, ať si finančně najdu sousedy a kamarádky, že voda z řádu je v celém městě stejná. To se mi i podařilo, mám zájemce, co se je to zajímá také. Dnes manžel přišel s informací, že vodárny jsou povinny tyto parametry (firma nabízí zjistit a poradit v případě vodního kamene, zákalu, zápachu po dezinfekci, dál chlor, dusičnany, těžké kovy, mangan, železo, bakterie ap.) mít veřejně na svých stránkách. To tam skutečně dle jistých parametrů (zdroje vody, úpravny) píšou, ale chytrá z toho nejsem.

Prosím o Váš názor, zda je zbytečné vodu z řádu nechat kontrolovat jiným subjektem, nakolik byste si nechali poradit Vy (vyhledávat někde tabulky povolených hodnot se nám nezdá, současně nevím, nakolik věřit čemu) ... prostě NEVÍM, rozhodně chci dětem to nejlepší. Děkuju, J.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Aby byly výsledky uznatelné, musela by je dělat akreditovaná laboratoř a nějaké firma s přenosným kolorimetrm. Jsou to zbytečně vyhozené peníze. Voda pouštěná do vodovodního řadu se pravidelně kontroluje a nemyslím si že, by si vzal někdo na triko tam pustit zdravotně závadnou vodu.

durancea*
hodnocení

Jmenovaní poradci jsou prý přímo certifikovanými analytiky, s tím tolik problém nemám.

Moc díky za názor ohledně té vody z řádu - ještě podotázka - myslíte si, že je voda z řádu v každém regionu nějak výrazně specifická, nebo se vše upravuje do hodně podobných měřítek (je mi jasné, že třeba tady trpíme vodním kamenem, narozdíl od min. bydliště, ale mám na mysli spíš hodnoty kovů, bakterií ap. - prostě zda je dobré vědět, že tu je víc manganu a jak se chránit ap.)

doplněno 17.01.11 21:35:

malá omluva - dávala jsem otázku do Domácnost a bydlení obecně, ale nějak se překlikla do volné diskuse :(( - o to větší díky :))

Certifikovaný analytik, Co to je? :) Ale to je nakonec jedno. Voda v každdém regionu je spicifická podle zdroje ze kterého se odebírá. A dá se tedy i říct, že bude v různých krajích specifická. Pokud některé parametry překračují povolené limity, musí se voda upravit. Mikrobiálně nezávadná musí být vždy.

durancea*
hodnocení

Děkuju Vám :))

jabraka*
hodnocení

2x

Během minulého roku prováděla česká obchodní inspekce spolu s hl.hygienikem kontrolu balených vod.Jako srovnávací byla použita voda ze Želivky,která teče ve veřejných vodovodech půlky středočeského kraje.Skončila při hodnocení na třetím místě za jednou kojeneckou a jednou minerálkou.A další kojenecká neuspěla s obsahem dusitanů.

Takže si lze udělat úsudek.Rozhodně bych neplýtval financemi.Pokud mám svoji studnu,pak je nabíledni,že to nedám kontrolovat nějakým potulným chemikům,ale hygieně.

JABRAKA.

kato*
hodnocení

0x

Jak potvrdil spider voda ve vodovodním řádu musí být vždy kvalitní pitná voda.Pokud se hledá podzemní voda,tak se dělají hlubinné vrty a třeba tak dlouho,až má kvalitní parametry. Každý region má vodu specifickou.

buss
hodnocení

0x

Nepřemýšlím, piju a žiju.

durancea*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Dobrou noc.

Máte s vodou nějaké problémy? Ne? Tak proč něco měřit...Ano? Pak dojít do nejbližší laboratoře a nechat si udělat rozbor vody podle ukazatelů ČSN pro pitnou vodu.

Kolorimetr by měl umět změřit všechny základní ukazatele vody to ano.., ale nějak nevím jak by změřil např. přítomnost bakterií, pokud vím na to jsou jiná zařízení.

Z veřejného vodovodu Vám určitě teče pitná voda..ve všech parametrech musí splňovat zákonné normy.

Takže pro pitnou vodu je důležitý zákon č.258/2000Sb:

aplikace.mvcr.cz//...

a vyhláška č.252/2004, kterou se stanovují hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody:

www.pvk.cz/res/da/...

Z výše uvedených dokumentů plyne, že pitná voda je opravdu důsledně kontrolována, pravidelně...a v četnostech podle velikosti zásobované oblasti, nebo objemu v dané oblasti. Dělají se tudíž jak pravidelné tzv. krácené rozbory, tak rozbory úplné.

U vody ve studni si můžete pochopitelně rozbor nechat udělat sama..., ani v laboratoři to není "nezaplatitelná"položka...cca 1500Kč. Nicméně si uvědomte že aby jste měla nějakou jistotu, tak by ten rozbor měl být pravidelný...a opakovaný, kvalitu vody ve studni ovlivňuje spousta věcí, stačí aby si Váš soused pořídil slepice, nebo býka...a do roka budete mít ve studni koliformní bakterie...nebo přímo bakterie Escherichia coli.

durancea*
hodnocení

Všem moc díky, už jsme se rozhodli a opravdu jste nám pomohli. Díky i adminovi či síle, která mou otázku přehodila z volné do bodíkové.

Pěkný večer, Jana

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]