Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Chystáme se do přestavby půdy v obytné podkroví a zjistili jsme, že strop přízemních místností byl zateplen syrovou nijak neupravenou ovčí vlnou. Je vhodné nechat tam tu vlnu nebo ji raději vyhodit? O zateplení stropu (podlahy v podkroví) neuvažujeme. Děkuji za odpovědi.
používá se chemicky ošetřena ovčí vlna, a je to bvelice kvalitní izolant. Provedl bych hkontrolu stavu vlny, popřípadě bych jí přemístil na vhodnější místo, do podkroví. (na pulšok)
Děkuji, jen se zeptám. Nechápu přesně pojem půlštok (jsem bohužel nezasvěcená žena). Znamená to třeba nacpat ji do boku ke střeše?
Jardo, proč se domníváš že tam jsou (mohou být) moly.
Tazateli, nedělejte nic, ovčí vlna je dobrá izolace. Ale drahá. Půlšok je polovina štoku, (patra), a je to část v podkroví mezi šikminou a podlahou.
tam co je polyš a vata, někde jinde jsou třeba cihly...
Můžu trochu osobně?
Milane, nemyslím si to, ale minule jsem dal odkaz na ovčí vlnu, tam to podrobně popisují.
Jabraka má naprostou pravdu! Víz dole.
Škůdce ovčí vlnyOvčí vlna má jednoho, zato však vážného nepřítele. Jsou jím larvy mola kožešinového, které milují vlněný keratin. Motýlek z čeledi Tineidae působí příznivcům vlny velké starosti. Už ze starého Říma máme zprávy o tom, jak se tam snažili zbavit se molů tím, že do ovčí kožešiny silně bušili, nebo používali česnek jako repelent. V novějších dobách česnek nahradily chemické syntetické produkty jako naftalen, dichlorbenzen, kafr nebo hexachloretan, jejichž použití je však z důvodu jejich vysoké škodlivosti omezováno.
Moc děkuji za názory. Tak tu vlnu asi raději vyhodíme. Nikdy nevíme, co by to mohlo udělat. A bourat kvůli tomu celé podkroví, to by se mi tedy opravdu nechtělo. Ještě jednou díky
Promiňte,ale doteď tam vlna byla a je vpořádku,proč si zatěžovat rozpočet,jejím vyndaváním,a likvidací?Když je prostor uzavřený a zase bude,žádný "molyk" tam nepůjde.Jinak bychom se mohli domluvit,že mi vlnu zdarma ,jalo odpad darujete,a já si ji nacpu do svého meziprostoru.Náklady na vyplnění izolací jsou tak zhruba 60tisíc.(Polná)
Faktem je,že dobře utěsněný prostor by neměl být moly napaden.A taková parotěska by to vyřešila.Jinak suchá ovčí vlna bude mít srovnatelnou izolační schopnost jako minerální vata.V dnešní době dokonce surová ovčí vlna ztrácí hodnotu.Někteří chovatelé ovcí mají problém s odbytem.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.