Nejste přihlášen/a.
Nevíte prosím někdo od kolika bytových jednotek přestává být dům brán jako rodinný a stává se byovým nebo nájemním? Prý je to dáno počtem byt. jednotek v domě, a vztahují se na to jiné zákony. Pokud víte, prosím odpověď. Do stavebního zákona se podívám, ale nevím, jestli to tam bude. Pokud je to jinde prosím nějaký odkaz na správné místo. Děkuji.
doplněno 15.01.11 17:54:Upřesním dotaz. Jde mi o následující.
Jestliže zákon stanovuje max. velikost rodinného domu na max. tři byt. jednotky, předpokládám, že to činí kvůli něčemu. A k tomu "něčemu" směřoval můj dotaz. Jak se liší v důsledcích, postavení nebo vlastnictví domu, ve kterém je víc než tři bytové jednotky? Platí se jiné daně? Podléhá to jinému režimu z hlediska práva, než rodinný dům? Prostě jestliže zákonodárce toto takto definoval, proč to udělal? K tomu mířil můj dotaz.
Rodinný dům má nejvýše tři samostatné byty.
Jestlipak se nám to sem vejde? - portal.gov.cz/...
Odpověď dává stále platná vyhláška č. 136/1985 Sb., o finanční a jiné pomoci při družstevní a individuální bytové výstavbě :
§ 2
(2) Individuální bytovou výstavbou se pro účely této vyhlášky rozumí
a) stavba rodinného domu, u něhož aspoň dvě třetiny podlahové plochy všech místností připadají na byty a ve kterém je nejvýše pět obytných místností, nepočítajíc v to kuchyně; větší počet obytných místností může mít, jestliže úhrn jejich podlahové plochy nepřesahuje 120 m2; z obytných kuchyní se do tohoto úhrnu započítávají pouze plochy, o které výměra kuchyně přesahuje 12 m2 (dále jen "rodinný domek");
Tato definice rodinného domu platí jen pro účely citované vyhlášky!
§ 1
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.