Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Protékající voda z terasy

Od: patronka* odpovědí: 19 změna:

Zdravím, po zjištění že se tu právě nácházejí odborníci pokusím se položit otázku.Nad jednou z místností mého bytu je terasa, na které byla před několika málo let provedena nová izolace, dlažba a svod do dešťového svodu, který ústí na mou zahrádku. Já z toho vidím jen kus novoduru, ale tam asi problém není ( jen je to dost ohavné). Stalo se už v loňském roce a letos zas, že při oblevě mám mokrý strop, v místě osazené vpusti. Mám podezření, že byla použita nějaká koupelnová gule, ale já to nepoznám. Podívat se tam nemůžu, ale soused do vyfotil. Snad to tam někde zamrzlo a prasklo. Než sem dorazí pachatel (firma), ráda bych věděla víc. Děkuji

doplněno 13.01.11 19:57:

další foto

Protékající voda z terasy

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Milá patronko.

Na první pohled je vidět prasácké provedení odpadu,ale i hydroizolace.Okolo terasy by měla být vysazena nahoru až na stěnu a udělán sokl.Takto to vypadá,že zatéká při dešti okolo stěn tou prasklinkou.Ta gule vypadá sama,že je v pořádku,ale okolo to není dobré.A také buhví,jak to vypadá vespod pod potěrem.

JABRAKA

patronka*
hodnocení

Dík Jabrako, že je to prasácky provedeno jsem tušila od začátku, ale při dešti tam kupodivu nezatéká. Když byla větší vrstva sněhu, uprosila jsem souseda, aby sníh shodil na mou zahrádku, ale když začala obleva, dostala se voda pod "izolaci" na straně, kde je umístěna vpusť a u zdi domu a skvrna dál roste. Já neznám současně vyráběné gule, tak jsem myslela, že je to třeba koupelnová, nevhodná do exteriéru. Patronka

Protékající voda z terasy #2

ladislavtikal*
hodnocení

2x

gula je v pohode kdyby nebyla i ven tak uz by byla popraskana z mrazu ale izolace se tam moc asi nedalo je to fusarina jediny co vam ted zbejva je udelat novou izolaci a nebo jestli je to v zaruce tak reklamovat jinak se vam budou loupat i omitky vevnitr a to neni dobre a jestli jste v najmu tak to je na majiteli

doplněno 14.01.11 09:59:

a jestli se nepletu tak je gula nad betonem to je prvi nedostatek a druhy je ze za glou se mi zda ze je i hrb a styka to pod gulu

patronka*
hodnocení

V nájmu nejsem, jsme SVJ, ale tohle by stejně měla být záležitost domu. Paradoxně za používání terasy se neplatí nic, ale já za tu již několikrát protopenu místnost platit musím. Firma, která izolaci prováděla byla vybrána za podezřelých okolností (úplatek?) a tuto práci dělala ještě na jedné terase. Pod tou teď údajně voda ze stropu přímo kape.Nevím, jak dlouho platí záruka, šéf firmy by se měl přijít podívat, otázka je jestli ho tam vůbec uživatel pustí. Dík za info o guli, jedna možnost závady tím odpadá.

"Dík za info o guli, jedna možnost závady tím odpadá."

Neodpadá... O této vpusti nevíme zatím zhola nic...Pokud nevíme přesný typ, pak neznáme ani hydraulickou kapacitu vtoku (stejně tak nevíme plochu terasy, ani to zda je vůbec určen jako vtok terasový...ani nevíme zda má přírubu pro připojení hydroizolace..nebo zda má límec pro napojení stěrkové hydroizolace, nevíme také jaká je stavební konstrukce toho stropu kde je umístěna, zda strop nemá pojistnou hydroizolaci, pak by vpust měla být dvoudílná s distančním prvkem...a dvěma přírubami pro napojení hydroizolace.

Atd.-atd-

patronka*
hodnocení

A sakra, já myslela že to ladistavtikal z fotky poznal, ale jásala jsem předčasně. Mám jen málo informací - dům byl postaven v roce 1912, rekonstrukce střechy a pláště provedena v roce 1978 ( ale nevím jestli včetně terasy ), plocha je cca 10 m, sněhu bylo v maximu až 25 cm, jenže to voda neprotékala, odtok je vyveden novodurovou trubkou viz foto. Problémy s terasou byly až kam moje paměť sahá, dokonce mi před opravou odpadla část omítky ze stropu. Je tam vidět můj pokus o aspoň částečnou tepelnou izolaci. Mám v úmyslu udělat lepší, jenže bez kvalitní opravy terasy to nemá smysl. Nemáte link na instalatérské potřeby, kde bych tu guli zkusila najít?

Protékající voda z terasy #3

No tak koukám, že zprasené to ani být víc nemůže..

Podle obrázku se typ vpusti bude hledat špatně..není tam alespoň nějaké číslo,značka..?

patronka*
hodnocení

Já vím, ale kdybych si mohla přečíst značku, tak bych se tu tak blbě neptala (pardon). Oni mne tam nepustili ani abych si odházela sníh, bůhví ( Alláhví ) jestli tam pustí nějakého řemeslníka. Mám s nimi i problém 3 x promáčeného stropu v koupelně, paradoxně vždy tak do tří měsíců od vymalování, tak už nemaluju. Rozvody vody a odpadů si je totiž vlastník povinen provádět ve vlastní režii, já to mám, ale není mi to nic platné a pode mnou je sklep, kde je jen pár potkanů.

No..takhle..Ono je v podstatě zcela jedno co tam je za typ vpusti...Stejně se tím bez demontáže vpusti..ale hlavně bez odstranění vrstev terasy a jejím přeizolování nedá nic dělat. Evidentně je něco špatně v izolaci..a ať už je to vina samotné izolače či vpusti, bez "rozebrání" to prostě nepůjde. Žádný zázračný prostředek jak to opravit bez stavebního zásahu do konstrukce tady neexistuje.

Jedině snad zavolat toho...jak on se jmenuje...Dejvida Kaprfílda...ale ani on by tady nepomohl. Bohužel pro Vás.:(

patronka*
hodnocení

Ono to tak úplně jedno s tou vpustí není. Nevím, jak dlouho je na opravu záruka a ani si nepamatuji kdy ji dělali, kdybych jim ale mohla prokázat, že použili nesprávnou guli vhodnou pouze pro interiér, museli by celou opravu provádět grátis. Ostatním spoluvlastníkům na hlavu neteče, tak teď řeší nákladné zamykání objektu a můj strop je nezajímá. Přitom sebedražší zamykací a sledovací zařízení nezabezpečí, aby nějaký blb nepustil do baráku kohokoliv, třeba loupežníky. Jak jinak by se sem dostávali různí dealeři?

Ona byla opravovaná jen ta vpust? Pokud se to dělalo kopletně, tedy to bych předpokládal, že nejen vpust ale i izolace a terasa, pak Vám je jedno čím to je..ať si to prováděcí firma odstraní, pokud je to ještě v záruce.

A délku záruky máte mít uvedenu ve smlouvě...to každá slušná stavební firma píše do smlouvy.

patronka*
hodnocení

Dělalo se to kompletně, jenže pan předseda nemůže najít fakturu. Už jsem se mu nabídla, že srovnám celý domovní archiv, ale zřejmě má na všechno času dost. Není to tím, že se ho tohle osobně netýká, jemu taky teklo do bytu a nechvátal na opravu.

Možná jsem něco našel..

Připadá mi to jako typ č.155250 od Glynwedu s vodorovným odtokem..(tomu by napovídal jak rošt, tak i pohled do vpusti bez ráměčku.

Potom by to ovšem nebyla balkonová ani terasová vpsut...nýbrž obyčejná podlahová vpust bez izolačního límce.

Na 100% to ale není..jen jsem zkusil chilku pátrat..

www.glynwed.cz/cs/...

Třetí vpust na stránce-

patronka*
hodnocení

Bingo! Zřejmě jste to trefil. Udělala jsem si screen a mám částečně vystaráno. Podívala jsem se i dál a tam je terasová vpusť ale vypadá hodně jinak. Mám nápad, jak zjistit skutečnost, uvidíme.Teď se musím odpojit, abych tu nepřirostla k židli, ale velké díky za vše. Škoda, že nemám těch bodů víc a jeden jsem si vyplýtvala. :(

ladislavtikal*

nic protiale takove guly jako mate vy se dvaji na balkon jenze sem myslel ze je vyndany i sitko a kdyz to delala firma tak na to mate klasickou zaruku a nepochopim ze neudelali beton nad gulu praci to tam melo byt vyspadovany a ne ze bude gula jeste nad betonem a jak nekdo psal o pojistne izolaci jestli tam je tak i kdyby tam byla tak sama vidite k nicemu a to nic ted neresi jeste jedna vec ze by tam mel byt priruba na hydroizolaci?jak je psano nevidel sem to nikdy hydroizolace se dvala zboku a prichycovala se lepenim nejlepsi reseni pro vas tza firmou ktera to delala a bombardovat nez bude koncit zaruka

Vpust bez izolační příruby se na balkon či terasu těžko dá použít...

Izolaci přece musíte dát k izolačnímu límci, a teprve pod ním je odtoková trubka..jinak se to nedá pořádně zatěsnit, ani když se na hlavu postavíte. Pokud by tam byla druhá vrstva hydroizolace, pak by tam měla být vpust dvoudílná, kde se spodní izolace zapojí do spodní izolační příruby...a mezi těmito izolaními přírubami je odvodňovací kroužek, který vodě která by již prošla první izolací (což už samo o sobě je chyba) aby se dostala do potrubí a odtekla. Toto popisované řešení se používá i u sanovaných střech, kdy se na stávající střechu dá ještě tepelná izolace a další vrstva hydroizolace...

Zde technický výkres terasové a balkonové vpusti HL90:

doplněno 14.01.11 15:58:

Další pokus o vložení obrázku:

Protékající voda z terasy #4
ladislavtikal*

to sme se blbe pochopili s tim limcem

patronka*
hodnocení

Sorry, já nevím jak jinak sem dát další obrázek

Protékající voda z terasy #5

hop®
hodnocení

0x

Podle první fotky se domnívám, že gule (sice pro toto použití ne ideální, ale v případě funkční instalace dostačující) je nad úrovní okolního povrchu, tedy není nejnižším bodem vyspádovaného povrchu. Naopak, veškerá voda hledá (a asi nachází) nižší bod, kterým by mohla odtéci. Souhlasím s Jabrakou, je to prasečina...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]