Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymena drevenych dveri

Od: mhustak* odpovědí: 14 změna:

Zdravim,

prosim poradte jak si poradit s vymenou starych znicenych drevenych dveri v cihlovem dome za nove oblozkove zarubme.

Vytrhal jsem stare oblozkove drevene zarubne a zustaly mi pouze obvodove hranoly na kterych byly dane zarubne pritluceny.

viz. obrazky nize.

Tedka se mi jedna co udelat s temi starymi hranoly, tedy jak je vyndat aby mi nespadla cela stena, premyslel jsem o tom ze bych ten horni hranol nahradil za nejaky ocelovy uckovy nosnik, ale navim jak to udelat abych to vymenil a nespadlo mi to pri tom.

Stena je tlusta 10cm.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mhustak*
hodnocení

Zde jsou obrazky :) chyba se stava :)

Vymena drevenych dveri

mhustak*
13.01.11 18:33
hodnocení

c.2

Vymena drevenych dveri #2

mhustak*
13.01.11 18:34
hodnocení

c.3

Vymena drevenych dveri #3

mhustak*
hodnocení

c.4.

Vymena drevenych dveri #4

mhustak*
hodnocení

c.5.

Vymena drevenych dveri #5

hodnocení

0x

No, když tam ty starý zbytky futra necháš a dáš novou obložkovou záruben, tak nastane obrovský problém co s tím dokončením, neb obložka ten trám neschová. Pokud ta zed jen trochu drží, normálně bych ty starý futra vyboural, ono to nespadne, je to jen příčka, žádná nosná zed. A navíc budeš mít pak širší dveře než byly ty původní. Pak bych tam zapěnil nový futra a hotovo.

patronka*
hodnocení

0x

Zatížení nad dveřním otvorem je ve tvaru trojúhelníku, kde základna je horní hrana otvoru a vrchol směrem nahoru. Znamená to, že není tlak po celé šířce otvoru směrem dolů a tu chvíli, než dáte novou zárubeň si to malta a omítka podrží. Pokud se moc bojíte, vysekejte šlic nad otvorem, vložte tam nosník a pak teprve odstraňte původní dřevěné trámky. Po osazení nové zárubně se otvor může dozdít, nebo jinak vyplnit, protože tam už nebude zatížení žádné. Snad jsem to napsala srozumitelně. Jinak Vás ubezpečuji, že 10 cm silná příčka není v žádném případě nosná, takže je tam zatížení pouze vlastní vahou těch pár cihel směrem ke stropu.

stirecek*
hodnocení

0x

Pokud vyhovuje stavební otvor montáži nových obložek, tak ty trámy bych tam nechal. Samozřejmě před monáží obložek by to chtělo upravit - perlinka, omítka, vymalovat. Pokud otvor nevyhovuje, tak s tím musíte ven a nemusíte mít strach, že by něco spadlo, je to jen kantka.

mhustak*
hodnocení

stavebni otvor i celkem vyhovuje, ale pouze nevim jak omitnout ty dverene hranovly tak aby mi to nespadlo prece jenom to na dreve nedrzi takze jak s tim?

patronka*

Ty dřevěné hranoly jsou tesařská zárubeň a pokud zase chcete obložky, obložíte je dřevem. Jen se mi moc krásné nezdají, prohlédněte je pečlivě, jestli nejsou zasaženy škůdcem ( houba, plíseň a pod.) Možná by bylo dobře podrobněji specifikovat plán s dveřmi, proč jste odstranil obložky a jaké nové dveře máte v úmyslu použít. Pokud trámky nebudou plnit jinou funkci, než jako podpěra, pak je doporučuji odstranit a nahradit buď novými (ošetřenými), nebo dozdít a použít kovovou zárubeň.

mhustak*
hodnocení

No ty hranoly jsou na vyhozeni jsou shnile takze jsou ven, oblozky jsem musel sundat protoze byly totalne znicene a shnile takze se s nimi nedalo nic delat nez je vyhodit

A planuji dozdit otvor na rozmery ktere jsou potrebna pro umisteni nove oblozkove zarubne tusim se to dela sapeli a podobne firmy takze potrebuju cely ten otvor zmesit a samozrejme vyhodit ty hranoly.

Jenom nevim jak napojit na stavajici pricku nove zdivo z ytongu, protoze do stavajci zdiva nechci hrabat protoze je to skvarobeton takze nejake vydloubavani cihel neprichazi v uvahu takze premyslim jak na tohle napojit novy pruz zdiva z ytongu tak, aby se to svazalo a drzelo to v hromade a nevznikali tam trhliny pusobenim jine roztaznosti materialu.

Soucasny postup jak bych podle vasich rad rad pokracoval je.

1. opatrne udelat vetsi kapsy po bocich stavajiciho vrchniho hranolu a ten pak vyndat (kantka by nemela spadnout) umistit novy preklad do vznikleho otvoru.

2. vyhodit bocni podperne hranoly a misto nich dozdit dverni otvor na pozadovanou sirku pomoci ytongu (zde nevim jak ytong napojit na stavajich zdivo).

3. po finalnich upravach(omitka, stuk, malba) umisteni do pripraveneho dverniho otvoru drevenou oblozkovou zaruben napr. sapeli a tim je ukonecna vymena dvernich zarubni

Doufam ze jsem to popsal dobre a dostatecne podrobne.

Prosim o zrevidovani postupu zdali je to takto v poradku a dostatucujici.

Dekuji

patronka*

Podívala jsem se, jaké jsou obložkové zárubně na trhu a je jich nepřeberné množství, nejen firma Sapeli. Našla jsem tam docela zajímavou pevnou zárubeň eko-domov.cz/... , ale jsou tam i obložkové. Postupovala bych stejně jak píšete, překlad může být i dřevěný, jen dřevo musí být ošetřeno proti hnilobě a pod. a i otvor po původním překladu vystříkat aspoň Savem proti plísni. Zárubeň bych kupovala současně s dveřmi ( pokud nepoužijete ty původní ). Napojení zdiva na původní je možno pomocí kovových trnů ( kousky roxorů, nebo třeba i ocelová kulatina, pásky ) zabudovaných do původního zdiva. Ytong přiložit, obtiskne se tyčka, vyvrtat otvor, navléknout, kontrolovat svislost vodováhou. Nejsem si jista, kolik budete dozdívat, ale i tam se dají použít dřevěné stojky a směrem k zdivu zapěnovat. Na nalepené perlince by měla omítka držet ( s tím zkušenost nemám, ale někdo to tu psal ). Vloni jsem připevňovala dřevěné sloupky ke kamenným pilířům tak, že jsem do pilířů zabetonovala kousky závit. tyčí, do sloupků jsem vyvrtala otvory stejného průměru a na vnější straně ještě otvory pro zapuštění podložky a matky. Po zatvrdnutí jsem nasadila sloupky a pomocí trubkového klíče přitáhla do vertikály. Po celou dobu si hlídejte rozměry, aby dvaře pasovaly akorát. Pokud Vám mohu být ještě užitečná, pište prosím do vnitřní pošty, mám teď na PC v plánu jinou činnost, ale zůstanu připojena na net. Patronka

stirecek*

Pokud stavební otvor vyhovuje (cca90 na 80tky obložky, výška 201-203) tak bych to tam nechal, protože by se to blbě vyzdívalo. Když tam natáhnete perlinku, bude to držet, a zbytek podrží obložka. Jde jen o ten spoj, aby to časem nepraskalo. Anebo to vytáhnout a dát širší dveře:)

mhustak*
hodnocení

Problem je v tom ze ty hranoly jsou v desnem stavu plisen, smrdi a droli se takze neni jine reseni nez je vyhodit a v te chvili jsem uplne mimo miry protoze na 90 je to malo a na 60 moc (ty tam byly puvodne) a nehlede na to ze na WC 90 davat nechci prijde mi to zbytecne a hlavne bych musel tu stenu rezat (skvaro beton) takze do toho se mi moc nechce proto hledam jine vychodisko pokud je realizovatelne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]