Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malovani pronajimaneho bytu

Od: yoshida odpovědí: 13 změna:

Jak se divate na problem kdyz podnajemnici vymaluji vas byt. je normalni jim snizit na mesic castku pronajmu nebo to nechat ciste v jejich rezii.?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vraxan*
hodnocení

2x

Jěště doplním pohled zákona na tuto věc:

Práva a povinnosti z nájmu bytu
§ 687
(3) Nestanoví-li nájemní smlouva jinak, drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce. Pojem drobných oprav a nákladů spojených s běžnou údržbou bytu upravuje zvláštní právní předpis.

Tím zvláštním předpisem je nařízení vlády 258/1995 Sb., zde se stanoví:

§ 6
Náklady spojené s běžnou údržbou bytu
(k § 687 odst. 3)

Náklady spojené s běžnou údržbou bytu jsou náklady na udržování a čištění bytu, které se provádějí obvykle při delším užívání bytu. Jsou jimi zejména pravidelné prohlídky a čištění předmětů uvedených v § 5 odst. 3 (plynospotřebičů apod.), malování včetně opravy omítek, tapetování a čištění podlah včetně podlahových krytin, obkladů stěn, čištění zanesených odpadů až ke svislým rozvodům a vnitřní nátěry.

Ale samozřejmě, dobrý vztah nájemce-nájemník je důležitější a pokud Vy takový vztah máte, tak je samozřejmě bohulibé :) když jim to nájemné adekvátně snížite

doplněno 13.01.11 13:14:

Ten §687 je samozřejmé v Občanském zákoníku

lidus*
hodnocení

1x

Vše je na do mluvě, byt když ho pronajímám musí být čistý a neutrálně vymalovaný, pokud se to nájemci nelíbí je v jeho režii aby po domluvě byt vymalovat. Pokud pak byt opouští měl by vymalovat znovu na neutrální barvu, rozumějte mi tak, že chce třeba tmavě červenou stěnu, ano po domluvě lze ale nemůže to tak nechat po odstěhování a já bych musela malbu pracně odstranit. Od toho je smlouva, kde je vše ošetřeno.

lidka*
hodnocení

1x

U nájemního bytu je to záležitost nájemníků, pokud jim byl byt předán se základní malbou. U podnájmu bych to skutečně řešila dohodou - třeba tak, že zaplatíte materiál a oni zajistí práci. Ale i to v případě, pokud by malba byla více poškozená a nebo zašpiněná. Nepodílela bych se finančně jenom v tom případě, kdy si chtějí vymalovat pouze podle svého gusta a nebylo to potřeba. :)

ladinpraha*
hodnocení

0x

Myslím, že všechno je o domluvě a vzájemných vztazích.

hodnocení

0x

A když si ho pronajímali byl vymalovaný? Jinak bych jim tu částku asi snížil.

hodnocení

0x

pokud to bylo ve stavu že to k vymalování vyloženě nezbytně směrovalo (jakože to bylo hrozny) asi by si odměnu zasloužili. Pokud to bylo bílé a slušně čisté a oni chtěli žluté nebo růžové, je to na Vašem uvážení. Co se týká výmalby nikde není napsáno, jestli zcela náhodou nedošlo např. ke špatné kombinaci nátěrových hmot a tím do budoucna k zadělání na problém, ale to je spíše vyjímka. Někdy však, a doufám že někdo mi dá zapravdu, je výběr správné nátěrové hmoty s ohledem na pův podklad důležitý.

yoshida
hodnocení

bylo to delsi dobu nemalovano...cca 4roky...takze pokud ted chteji tak jim teda o neco se zda to snizim...moralni hledisko asi zvitezi nad materialnim :)

polinek*

4 roky není až tak moc...vy budete po nich také asi malovat ne? Měli jste se domluvit na takových pracech ihned...jak se to bude praktikovat.Jak dlouho tam budou bydlet?

matejka*
hodnocení

0x

My si tedy pronajatý byt malovali za svoje, ale taky dle sebe (pěkně barevně:o) Nájemci to bylo jedno. Nájem nám snižoval, když jsme nechali do bytu instalovat žaluzie (bylo to tak dohodnuto a on byl rád, že tam jsou) nebo když jsme kupovali novou lednici (za jeho starou rozbitou), která samozřejmě k bytu náležela.

yoshida
hodnocení

diky za odpoved..

annyfi*
hodnocení

0x

Já bych to neřešila, pokud nemáte v nájemní smlouvě nějaké podmínky atd, co se může a nesmí v bytě měnit, tak ať si byt zvelebí jak chtějí. My bydleli v podnájmu přes 2 roky a tohle jsme neřešili. Vymalovali jsme si podle sebe a za své peníze :))

hodnocení

0x

Záleží na dohodě.Ale pokud vymalovali bez předchozí konzultace s Vámi,nechal bych to v jejich režii.

slapapa2*
hodnocení

0x

Řešil jsem podobný problém, kdy mi podnájemce zanechal v bytě nový odkládací pult v kuchyni, kupodivu velmi hezký a vkusný, a tím navýšil hodnotu vybavení, jeho náklady byly cca 1300 Kč. Nicméně toto nebylo nijak v mém zájmu, pro mě jako pronajímatele to při hledání nových podnájemců nemá žádný vliv. To jsem podnájemci naznačil.

Z morálního hlediska jsem to řešil tak, že jsem při konečném vyúčtování naúčtoval nižší částku za neprovedený celkový úklid, než bych standardně naúčtoval.

Vám bych též doporučil počkat do fáze předání bytu. Pokud by ovšem hrozilo, že díky jeho nákladům za barvu se měly nějak razantně zhoršit Vaše vztahy, rozhodně bych barvu zaplatil, s tím že bych upozornil na to, že příště je potřeba se poradit společně předem.

Kdysi jsem takto ve své režii měnil i vypínač. Ono právní stránka je jedna věc, ale je to Váš byt a riskovat, že tam provedou nějakou škodolibou záležitost... Jinak ve smlouvě máte mít klauzuli, že všechny tyto věci s vámi mají konzultoval. Aby se Vám například nestalo, že najdete provrtaný obklad...

Hodně zdaru v nelehkém businessu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]