Nejste přihlášen/a.
Nechci Vám brát iluze, ale vyrobit si doma fungující lis na brikety není příliš jednoduché. Dělám servis mj. i brikeťáků a peleťáků, vím o čem to je. Jen pro Vaši představu - pro zhutnění brikety musí lis vyvinout tlak cca 1100kg/cm3 brikety. Takže to nejsou nějaké plecháčky, jde o slušné špalky železa + hydraulika. řízení, atd. Ale je pravda, že lis není příliš komplikované zařízení - dva hydraulické písty, pár metráků železa kolem a nějaké řízení. Krom toho - i když máte provozuschopný lis, je třeba mít dostatek suchého (max15%) materiálu. Také je třeba lis na konkrétní materiál seřídit (tlaky, časování a pod) ale je pravda, že slušný brikeťák dokáže zpracovat nejen dřevní odpad, ale i papír, seno, slámu, řepkovou slámu a pod.
K peletování - peleťák je v podstatě velmi jednoduché zařízení. Matrice s dírami a pár kladek, které protláčí piliny. Jenže opět - vyrobit funkční a použitelný není tak úplně jednoduché. Vím o vícero lidech, co podlehli euforii typu ,, co na tom je, vždyť je to jednoduché´´ a koupili třeba toto: briketovacilis.eu/... tedy čínský strojek, který je obrovsky problematický a poruchový. Ale to hlavní - brikeťák dokáže ,,požvýkat´´ kde co, nalisuje brikety i z dřevotřískových odpadů ( to je sice ekologický zločin, ale děje se to) ale peleťák je velice citlivý na vstupní surovinu. Roli hraje nejen vlhkost, ale také obsah prachu, typ dřeva ( vyžadují geometrií jinou matrici). Peletování je i podstatně náročnější na spotřebu elektřiny - brikeťák o výkonu 70kg/h má příkon 4kW, peleťák o tomtéž výkonu až 11kW. Obecně vzato, je to alchymie a troufám si říct, že pravděpodobnost, že byste z fleku bez předchozích zkušeností a praxe postavil plně funkční levný lis je opravdu mizivá
Velmi výstižný příspěvek, dal jsem vám bod. Dost se o lisování briket či pelet zajimám, mám i strojní vybavení k realizaci, zatim ale jsem se v podstatě dopracoval k tomu co jste sdělil a s vlastní výrobou stroje otálím.
Jako snadnější cesta se mi jeví hledání způsobu, jak třísky, štěpky atd. spalovat, než ztrácet energii do úpravu konzistence a potom stejně shoří. Tím že do zhotovení brikety vložím jistou energii, nikdy nezvýší kalorickou hodnotu hmoty která je použita. Mám vnitřní pocit, že tato cesta je logičtější.
A abych se přiznal, když vidím zařízení na ruční mačkání briket z papíru, jsem pobaven. Připadá mi to beduiny kteří suší velbloudí trus aby si zatopili.
Vhodné snad pro domov důchodců aby si krátili dlouhou chvíli a protahovali svaly. Docela by mne zajimalo, kdyby se vyhodnotila finančně hodnota vytvořená mačkáním, sušením a přerovnáváním papírových briket. Možná by to byla pětikoruna na hodinu.
Víte, výroba briket či pelet má několik aspektů. Je jisté, že slisováním kila pilin nenabyde kilo briket na energii. Jde ale o to, že to, co bylo dříve pro truhláře přítěží a odpadem, se nyní díky brikeťákům stává vyhledávaným artiklem. Tedy dříve musel truhlář za odvoz pilin platit, nyní si naopak za brikety nechá zaplatit. Topení pilinami je jistě možné, existuje celá řada topidel. Ale problém je, jak skladovat kubíky dřevního odpadu a zachovat je v použitelném stavu. Piliny mají totiž velkou povrchovou plochu a tudíž ochotně pohlcují vlhkost. Krom toho i manipulace s nimi není zrovna čistá a pohodlná práce. Další věc je ta, že mnoho firem lisuje svůj dřevní odpad do briket, přičemž brikety padají do ohradové palety, tu stačí zatáhnout smršťovací folií a takovéto palety pak představují zásoby topiva na celou zimu. Jsou však i firmy, jejichž vybavení je jen briketovací lis, piliny koupí za odvoz, nebo za pár korun a pak prodávají ekopaliva.
Samostatnou kategorií jsou pak zemědělci. Díky ekoteroristům (čti Zeleným) je nyní v ČR spousta hektarů oseta řepkou (to jsou ty, kde zatím ještě nerostou soláry), řepka se používá na bionaftu, ale sláma z ní je dobrým palivem a tak mnoho družstev díky dotacím vybudovalo linky, na lisování biopaliv.
To jsou kategorie, které chápu jako účelné využití technologie briketování či peletování. Má to však několik ,,ale´´ mnohé jsem už zmínil. Každopádně pro ekonomicky zajímavé využití je třeba mít stroj, který je schopen provozu bez enormních nákladů na provoz, údržbu a obsluhu. Běžný takový stroj bývá schopen automatického provozu, tedy bývá např pod odsáváním z dílny, pokud se jeho násypka zaplní, sám se spustí, slisuje odpad a opět se odstaví a čeká.
Samozřejmě, pokud se jedná o entuziasmus a touhu stvořit něco svýma rukama, je určitě možné postavit si brikeťák i doma. Jen bych od něj neočekával nějaká ekonomická pozitiva, protože ač se to nezdá, není to tak úplně jednoduché postavit plně funkční a v horizontu více roků efektivně použitelné zařízení. Troufám si to přirovnat ke snaze vyrobit si doma auto. Ano, jistě lze doma, kutilsky vyrobit motor, převodovku, nápravy a další komponenty a složit z toho cosi na čtyřech kolech, co bude schopno popojíždět. Ale lze takovýto výtvor srovnat po všech stránkách s běžně prodávanými auty?
lis na piliny doma nevyrobíte pokud nemáte strojní kovovýrobu je to technicky náročné na strojní vybavení levněji vás výjde koupit peletkovač nebo si hoi aspoň prohlédněte ať víte do čeho dete
dobry den na internetu je manik kterej prodava na cd plan na sestrojeni briketovaciho lisu doma jsou tam i fotky bylo to na bazos.cz a jeste nekde
doplněno 12.01.11 10:29:jeste vam to napisu jinak kolik u vs stoji kilowat a kolik so to vezme a kolik to udela za hodinu radeji kupte drtic drveniho odpadu ktery dela spaliky nebo stepkovac a mate postarano
Ano je tu někde maník který prodává plány asi za 385,ale nikdo neví co vám na cd pošle a když už tam budou plány lisu nikdo nezaručí že to bede šlapat a že to nebude oproti výkonu žrout proudu.Spíš hledám někoho kdo má lis doma postavený,funkční a poradil by jak postupoval.Máte-li někdo lis doma postavený byl bych moc vděčný za video,foto z provozu nebo jakékoli rady na stavbu pošlete prosím na lealeaa@seznam.cz za jakoukoli radu děkuji.Přeji hezký den.Vališ Roman.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.