Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o rady.Plánuji renovovat dveře+zárubně.Na dveře mám koupenou fólii a zárubně mám kovové a přes ně chci dát obložkové,ale nevím zda mi do nich půjdou dveře.Všude čtu,že je potřeba mít otvor o 10cm větší.Mám 80cm dveře a mezeru taky 80cm mezi zárubní,když tam dám obložky,tak se mi zúží asi o 3cm,takže budu mít průchod 77cm a dveře 80cm.Můžete mi poradit jak na to?Ani výška mi nesedí,mám pouze 196cm,ale to se dá prý zaříznout.Nevím teda jestli mám prve koupit obložky a až poté zkusit dveře ještě před polepením tam nasadit,abych pak nemusela zařezávat dveře už zrenovované.Děkuji moc za všechny rady.
Dveře do obložkových zárubní půjdou - jsou to většinou standartní rozměry. Ale nepůjdou Vám 80cm obložky do původních 80cm futer. Pokud máte 80cm futra, vidím 3 možnosti:
a) stará futra vybourat a vytvořit stavební otvor 90x202cm
b) smířit se s obložkami a dveřmi o šířce 70cm a mení výšce - obložky i dveře se musí podříznout
c) nechat si vyrobit na zakázku obložky i dveře podle stávajících futer
doplněno 09.01.11 12:53:Možná ještě zkuste zaguglit "OKZ", třeba nějaké řešení najdete...
Na ty nalepovací obložky byste ty dveře musely upravit, jak na výšku, šířku, panty a kliky, jinak vám nic sedět nebude. Leda koupit s těma obložkama i dveře. Nejlepší řešení je futra vybourat a dát normální obložky, pak vám budou sedět i dveře, ale záleží na stáří dveří, kdejaký zámek nemusí sedět do nových futer, taktéž nové obložky mají dva panty. Ty nalepovací obložky jsou navíc hodně pracné a jsou s tím pak jen problémy, není to ono, je to jen taková nouzovka a i vzhledově nejsou moc pěkné a mají velký přesah přes zeď. Zmenší se i průchozí šířka.
Osobně bych starý futra vyboural a dal nový obložkový, pokud možno i nový dveře. Ale je to o penězích. Jaký obložky chceš dávat na kovový futra? Máš někde něco vyhlídnutýho, nějakej odkaz by nebyl? Dá se udělat ledasco, jen něco je pěkný a něco se jen vzdáleně tváří, že to je pěkný.
Jenyk, odkazů by bylo... Stačí, jak už jsem psal, zaguglit "OKZ". Nebo je sem snad mám všechny kopírovat?
... pokud nechcete guglit, hledejte třeba na poradně...
Děkuji za rychlé a užitečné odpovědi.Takže pro mě bude asi nejlepší vybourat staré zárubně a poté dát třeba tyto dvere-podlahy.info/...Děkuji
Už jsem googlila.A oni dělají různý obložky rozměrově?Já jsem myslela,že je nějakej standard rozměr.Dveře mám mahagon,stáří přes 10let.Nechcou se mi kupovat zbytečně nový dveře,už mám nový kliky,fólii na patery dveře.
Pokud máte dveře pro čistý průchod 80cm s klasickými nasazovacími panty a výšku spodku dolního pantu od spodní hrany 22,5cm (pokud nejsou podříznuté), tak máte standartní dveře. K tomu se dají běžně standartní obložky sehnat. Ale znamená to vybourat futra na stavební otvor 90x202, jak už jsem psal.
doplněno 09.01.11 14:26:Dělají se i obložky a dveře se zapuštěnými panty (něco jako u kredence), ale ty se většinou dodávají jako komplet.
doplněno 09.01.11 14:30:Teď jsem ještě mrknul na sapeli, a umí OKZ na standartní dveře 80cm, ovšem průchozí šířka i výška se zmenší.
Ano Sapeli dělá OKZtka, ale montáž je hotový horor, zvláště když zedníci se nepárali se zazděním futer a byly prohlé. Tím pádem dveře dovnitř nevešly. Taky řezat panty někde v rohu zabralo hodně času a několik reklamaček pantů, poněvadž často dveře zůstaly viset na zemi, ja se panty časem vyvyklaly. Raděj montáž pěti klasických obložek, než jedny OKZ ...
Tak panty by měli sedět, ale u starších dveří třeby někdy byl větší průměr trnu pantu a co pak s tím...Pokud budeš starý futra bourat...což jen a jen doporučuji, sice nepořádek a tak vůbec, ovšem výsledek je zaručenej, tak musíš změřit sílu zdi a podle ní si nechat udělat nový futra.
Ty obložky musíte koupit podle šířky zdiva, stavební otvor 90x202 jak psal kolega na 80cm dveře. Panty by měly sedět i na původní dveře, jen už jsou dva. U té šířky stěny taky hodně záleží, jestli je zeď ve váze - svislá, pokud je křivá, mělo by se k šířce stěny/obložek přihlédnout, poněvadž obložky musí být zapěněné kolmo, jinak by se dveře samy zavíraly/otvíraly a pokud by bylo ostění úzké, nybylo by možné zaklapnout z druhé strany zaklapávačky.
Ty OKZ zárubně bych opravdu nebral. Co bych ještě mohl doporučit, tak lamino - je to takový kompromis mezi dýhou a fólií, fólie není tak dobrá na údržbu a čas udělá taky své. Co se týká kvality, tak sapeli jsou úplně někde jinde než obložky z obi.
Dveře mám některé seříznuté kvůli tomu,že jsme na dlažbu dávali plovoučku,tím se zvedla podlaha.Šířku boku dveří mám delší 1,8cm a kratší 2,6cm-celkem cca 4,4cm,panty odspodu jak kde někde 23,5cm někde 21,5cm a mám tři panty,ale to se dá předělat,né?Stejně budu dveře olepovat fólií,tak můžeme panty přizpůsobit obložkám.
Tak falc 26 mm je tak nějak akorát...když máš dveře seřezávaný kvůli podlaze tak s pantama nic nedělej a seřízni pak futra podle dveří. Kde máš dveře hodně seříznutý tak by pak byla pod nimi velká díra. Bylo by samozřejmě nejlepší futra neseřezávat, ale pak by jsi musela před renovací ty dveře zase nastavit.
Těch 23,5cm je měřeno od podlahy, nebo od spodku dveří? Standart od spodku dveří je 22,5cm, snad ty dveře nejsou "natažené"?
Jinak jsou samozřejmě i obložky se třemi panty, ale raději bych ověřil i vzdálenost ostatních pantů a výšku zámku (i ten průměr pantu, jak už někdo upozornil). Pro jistotu, měl by to ale být standart, stáří 10 let není moc.
Abyste neměla pod dveřmi někde větší, někde menší mezeru, dají se obložky seříznout. Je to ale takovéprasácké řešení, navíc jestli jsou dveře někde blízko sebe, bude vidět, že horní hrana je v rozdílné výšce. Panty ty sedět budou, od vrchu je stejný rozměr. Pokud tedy byste chtěla mít obložky ve stejné výšce, tak udělat všechny podle nejkratších dveří a ty delší pak seříznout. Jestli je budete kupovat v obi, musíte znát šířku stěny. Ta zaklapávací lišta má určité rozměry, takže ostění nesmí být větší než stěna, to vám v obi poradí, ale jak jsem psal, pokud není stěna svislá, je nutno s tím počítat. Nejlépe někoho, kdo to dělal, aby vám to zaměřil. Též bych nedoporučoval montáž bez zkušeností, jde o to, to dobře vyvážit, usadit a vypěnit. Futra semusí rozepřít a ke zdi se používají takové speciální svorky, které to drží, než pěna vytuhne. Dá se to i vyklínkovat, člověk si poradí i bez toho, ale je to pracnější a blbě to drží. Ta pěna pracuje, může se to hnout a pak nesedí dveře, takže se to musí dělat znovu.
Nejsou špatné, ale jsou lepší, co se týká kvality, tak sapeli a jak už jsem psal, raděj lamino, ale vím, že je to o ceně...Panty co se týká vnitřního půměru se dají koupit, ale u obložek typu sapeli už jsou přiložené. Pokud byste kupovala na dveře panty zvlášť, tak taky pozor, jsou nízké a vysoké, ale vy je budete mít u obložek, takže kdyby neseděly ty ve dveřích, jen je přešroubujete.
Je to měřený od spodku dveří.Od spodku dveří mám zámek který zalízá do futer 96cm a zobák 104cmTak to je paráda,že nemám až tak zastaralé dveře a že mi půjdou do obložek.Fóliované teda asi míň vydrží než lamino,že?Já jsem si vybrala fólii kaštan a moc obložek kaštan není.
Tady jsem vám našel rozsah regulace té zárubně
Kaštan není problém, žádný odstín není problém.
Na těch stránkách jsou i ty OKZ, dveře sice zůstavají stejné, ale jak jsem psal, záleží, jak jsou dobře zazděné ocelové futra, většinou se dveře musely zužovat kvůli špatně zazděným futrům, navíc ty panty nedrží dobře a rozetové kování /klika/ vadila tomu ostění /nešlo zavřít/, protože se zůží vnitřní profil.
Ani jsem nevěděla,že OBI prodává obložky.Je mě jasný,že sapeli je má asi kvalitnější.A jsou v OBI teda levnější?Já jsem našla na netu od 1.000kč-2.000kč,teda i dražší,ale tolik už nechci dávat.A rámový zárubně by šly taky mě,když vybourám OKZ?Nebo v čem jsou jinačí?Mám ještě jednu otázku-když budu dávat obložky na 80cm dveře tak potřebuju prostor 90cm?Protože máme dveře dané tak,že jdou třeba ode zdi ke zdi a to by jsme je museli buď na boku seříznout nebo zadlabat a to by teda vypadalo.
Dveře ode zdi ke zdi je problém, poněvadž ta obložka nemá na čem držet. Dá se to řešit, ale pak se musí seříznout ta lišta a nevypadá to moc dobře. Anebo z každé strany přizdívku a dát užší dveře. Pokud jsou futra úplně na zdi, tak i OKZ se budou muset upravit a řezat. Ale jak jsem psal, OKZ je fakt jen nouzové řešení, zvlášť u šedesátek někde v koupelně, pak je problém vytáhnout třeba pračku...Udělat to samozřejmě půjde, ale výsledná kvalita je závislá od kvality zazděných futer. Jinak OKZ nebudete bourat, to je označení ObkladKovovéZárubně
Co je teda pro mě lepší?Pokud mám futra ode zdi ke zdi tak je lepší OKZ podle mě.Ale když se mi s OKZ zmenší prostor,tak budu muset seříznout podélně dveře-jde to?To asi sami nezvládnem.Jak je ale možný,že prodávají OKZ na 80cm dveře a ve finále tam 80cm dveře nejdou?To každej kdo si to tam dá,tak řeže dveře?Já teď teda vůbec nevím.A když bych ty futra vybourala a nějakým způsobem vyzdila,aby mi tam obložky šly,tak bude mi prostor 90cm stačit?Nevím totiž jak jsou široké celkově,kolik jako přesahují,ale určitě víc jak 90cm.
Ty dveře tam jdou, ale jsou předsazené před původníma futrama, aby tam vlezly. Ale vlastní průlez je menší.
doplněno 09.01.11 19:14:Standartní obložky přesahují stavební otvor okolo 3cm na každé straně...
Já nevím, osobně bych do OKZ nešel ani náhodou. Ale to je věc názoru. Já většinou dělám obložky široký 7 nebo 8 cm a pak se dá jednoduchým výpočtem zjistit, že u 7 cm široký obložky vychází celková šířka futra u 80 dveří 97 cm. Díru vybourat aspon o 8, ale radši o 10 cm širší než je šířka futra. Ono, když vybouráš 80 plechový futra tak to tak akorát dá na zadělání 80 obložkových futer. Nic nemusíš dozdívat.
Jak jsem ale psala,tak já mám někde futra ode zdi ke zdi a i když je vybourám,tak mám jen 90cm mezi zdmi.
To máte pokoj široký jen 90cm?
Ne, pardon, teď vážně: asi nebydlíte v paneláku a máte poctivé silnější zdi, futra jsou usazena do výklenku. Potom asi nezbyde, než obložky při instalaci na místě upravit podle fyzického otvoru, ale to je práce pro zkušenějšího truhláře s odpovídajícím vybavení, ne pro kutila. Aby to rozumně vypadalo, nejde to dělat "na koleně".
Ano bydlíme v RD a máme předsín čtverec a široké zdi a z té předsíně přístupny všechny pokoje.Přemýšlela jsem o truhláři,to teda mám asi počkat s koupí obložek a prve to konzultovat radši s truhlářem,že?Moc děkuji za zodpovězení všech mých otázek,ale jsem ráda,že jsem se neukvapila a zeptala se tady odborníků.
Opravdu, raději se poraďte s někým, komu práci nakonec třeba zadáte. V tomto případě to není práce pro kutila bez vybavení a bez rozumných zkušeností. Není to provizorní řešení, na výsledek práce budete denně koukat mnoho let. Takže radím, neuspěchat!
Jestli máte všechny dveře v jedné místnosti, tak bude lepší vše udělat na jednu výšku, tedy podle těch nejnižší přispůsobit všechny dveře, ať nemáte jedny výš a jedny níž, nevypadá to pěkně. Nejlíp by bylo to vysekat a dát obložkové futra a začít tam, kde je podlaha nejníž a ostatní obložky u vyšší podlahy zaříznout a pak i dveře. Jestli máte jedny futra ode zdi ke zdi, tak montážní otvor potřebujete 90, ale obložky jej ještě přesahují, takže obložková zárubeň se bude muset říznout po délce, i ta zacvakávací lišta a dodělat bílým silikonem. Je to taková drbačka a je na to potřeba lepší vercajk. A aby to drželo na zdi, tak přišroubovat střešní latu na zeď, aby montážní pěna měla na čem držet. Jestli ale dáte OKZ na futra u zdi, stejně i ty OKZ budou potřeba zaříznout po délce z obou stran, jinak je tam nedostanete.
Míry máte zhruba tady, většinou se mírně liší dle výrobce
doplněno 09.01.11 20:35:U obrázku 1 dát střešní lať na zeď, aby měla obložka na čem držet, pokud nebudete přizdívat, to se týká i obrázku 3. Jinak celková šířka 80tek obložek je 95 cm, ale může se měnit dle výrobce.
No jestli by pak nebylo lepší použít tedy rámovou zárubeň místo obložkový?
Nebo nechat udělat širokou obložkovou záruben podle síly zdí? Záleží ovšem jak moc je ta zed silná, do 30 cm to ještě jde, ale když to je silnější zeď, je vhodnější udělat špalety rámečkový.
V každým případě bych doporučil nějakýho truhláře kterej bude na místě samým poradí co bude nejlepší.
Jenyk: také nevím, jak silné jsou zdi. Ale obložkové zárubně o šířce větší než asi 18cm mi osobně připomínají tunel a vůbec se mi nelíbí (bavím se o standartním dveřním otvoru, ne o zámeckých vratech). Každopádně je to ale výroba na zakázku s příslušným finančním dopadem.
Ty to bereš do 18 cm, já do 30, to je věc názoru. S tou výrobou na zakázku to je pravda a s penězma taky. Holt každá sranda něco stojí.
Ona nejspíš nemyslí sílu stěny, ale chodbu širokou 90cm a v tom zazděné futra.Obložky tam dostane, ale bude je muset po délce říznout. Jinak dělal jsem obložky na nosnou zeď 55cm, to byl docela nářez, musel jsem prodlužovat nádstavec na pistol, poněvadž pěna by dostříkla max do půlky. Fakt to bylo jak do tunelu.
Stirecek:
Jj, už jsme si s tazatelkou upřesnili, že jde o niku, kterou někdo nazývá "chodbou"
Obložky jsem ochoten tolerovat do cca 18-ti cm, pak je to podle mého vnímání optický paskvil. (Můj osobní názor)
Obložky řízne tazatelka, nebo truhlář? Tazatelka pravděpodobně raději ne. Proto bych rovnou zvolil svého osobního truhláře, a veškeré problémy bych pak řešil na místě s ním. (Moje závěrečná rada tazatelce)
Ale jinak vše v dobrém!
Hope jestli je to paskvil nebo ne, ať zváží sám zákázník, on tam bydlí, on to bude používat on to tak chce, a jak se říká, náš zákazník, náš pán, pokud je z prací spokojený a zaplatí, jsem spokojený taky. Horší paskvil jsem dělal, když chtěli z jedné centrální chodby dveře aby se všechny otevíraly do místností, ale záchod byl strašně malý, takže dveře šly otevřít jen do cca 45stupňů, pak narazily na wc mísu a člověk se tam musel nasoukat, zavřít sednout, při odchodu si zase stoupnout vedle wc, otevřít a odejít, ale chtěli to tak hlavně kvůli vzhledu. Dělal jsem třeba i dvoubarevné dveře - dýha, v místnosti barva dveří a obložek tmavý americký ořech, z chodby zase světlá hruška, dole v přízemí dvoukřídlé posuvné celosklo do pouzder, do koupelny celoskleněné dveře pískované, stejně jako wc. Nebo i tři metry vysoké obložkové zárubně, dveře klasika 197cm a nahoře světlík...možnosti jsou prakticky neomezené, vždy to záleží na stavu účtu a na tom, kdo to bude dělat. Padesát procent úspěchu je perfektní zaměření, když to nesedí, tak to nesedí a ten, kdo to montuje už toho moc nenadělá, proto jsem hned na začátku psal tazatelce, pokud s tím nemají zkušenosti, sami to nezvládnou a z vlastní zkušenosti můžu říct, že u každé zakázky byl vždy nějaký menší či větší problém. Bezproblémových zakázek bylo hodně málo, dvě tři procenta možná, nejhorší jsou právě starší byty nebo domy, novostavby dnes mají perfektně rovné stěny, docela vyřešené podlahy, ale i tak se vždy něco zkomplikovalo a člověk který o tom moc neví a nemá potřebný vercajk, s tím nic moc nenadělá. Není to jen koupit obložky a pak se uvidí, nejspíš je třeba dobré zaměření. U těch OKZetek je taky problém s výběrem kování, většinou ty rozetové kliky jsou o něco dražší, ale dobře drží a vypadají taky líp, ale do OKZ futer je s nimi velký problém, protože ocelové futra jsou téměř všechny uprostřed stažené dovnitř, stačí si vzít metr a člověk hned vidí, jestli OKZ vlezou nebo ne, to jsem měřil vždy první. Ty obložky se dají nalepit na futra celkem v pohodě, ale následnýproblém je, že dveře nejdou dovřít, musí se odvézt, zůžit na formátce, nalepit znova hrany, ale i pak může být problém s kováním. Takže není to vše jednoduché, jak to vypadá.
Omlouvám se,že už jsem včera neodepsala,blbnul mi internet.Nemám zdi 90cm,ale stavební otvor mám 90cm a na obložky potřebuji 97cm.Teď nevím jestli by mi truhlář udělal sám na míru OKZ nebo obložky,nebo by poupravil ty co si koupím sama.Kdybych mohla vložím fotky.Někdo mi psal,že žádný odstín není problém,ale ten můj světlý kaštan-fólie dveře není nikde na netu,jen nějaký hodně tmavý.Bydlím v domě,který se začal stavět asi před 20lety,bydlím v něm 10let.Máme dveře v pokojích vždy u jedné krajní zdi,aby nám nebraly moc prostoru v pokoji.
doplněno 10.01.11 20:00:Dá se říct,že to celkem sedí,jedny futra dole se mi o pár mm rozšiřují,jinak je mám stejně dole,uprostřed i nahoře.
doplněno 10.01.11 20:45:Já se asi na ty OKZ vyprdnu a budu muset přežít vybourání futer.Jen teda nevím,jestli mi ten stavební prostor 90cm bude stačit.
Jak jsem vám už psal, na 80cm dveře jsou obložky široké 95 cm. Do otvoru 90cm to nemá na funkčnost dveří žádný vliv, jen se musí obložky po stranách říznout. Jestli vám to udělá truhlář to já nevím, to se musíte zeptat jeho. Těch obložek je hodně tvarů, druhů, tak venkovní míry se můžou lišit u různých modelů. Na úskalí OKZetek jsem vás upozornoval, změřte vnitřní míru futer nahoře dole a uprostřed a hned vám řeknu, jestli vám ty okz budou sedět nebo ne. Mezera musí být uprostřed a dole stejná, jako nahoře. V každém případě bych se nejspíš poradil s tím, kdo to bude dělat a hlavně nepodceňovat zaměření, protože obložky se musí koupit podle šířky zdi, ale i tady závisí to, jak jsou zdi kolmé. Jestli je zeď hodně křivá, je nutno koupit obložku s širším ostěním. Rozsah rozpětí zaklápavaček jsem vám posílal v tom odkazu.
doplněno 10.01.11 20:36:To že jsou rozšířené nevadí, to se doladí obložkou, hlavně nesmí mít míň než 80cm. Pár milimetrů nevadí, to se seřídí na pantách, hlavně ale záleží na použitém kování na dveřích. Panty by měly sedět, na OKZ jsou klasicky troje, poněvadž dobře nedrží a dveře časem spadnou. Sapeli už má panty upravené, plné těžké dveře se do OKZ nehodí. Plné nemyslím jako plné bez skla, ale plné bez té papírové výplně uvnitř, pak jsou ještě plné dřevotřískové a těžší. tak se domluvte s tím známým a pak teprve kupte, bude lepší, jestli se vyzná, ať změří šířku.
To bude lepší řešení a bordel nějaký bude, ale když se ty plechové futra vyříznou, nemusí se nic moc sekat, záleží, jak kvalitně byly zazděné. Když je vytáhnete, otvor bude právě těch cca 90 a to bude akorát na obložku. Co bude navíc, se bude muset říznout z obou stran. Sousedovi jsem vytahoval futra a nic se nesekalo, otvor byl akorát, někde si dal otočné dveře, někde má posuv, ale dal si právě fólii a teď si to vyčítá, dveře v pohodě, ale na těch obložkách je to znát a to je má asi tři roky. děcka jsou děcka, někde zavadí on sám... Pak dejte vědět, jak jste se dohodla s tím známým a uvídíte sama, co vám poradí. Mějte se!
Vyříznou se flexou,nebo čím?Rozhodli jsme se investovat do zárubní i nových dveří.Myslíte,že je dobrá volba dvere-rostra.cz/... nebo dvere-rostra.cz/... nebo dvere-rostra.cz/..., jsou asi fóliované.Nebo mám jít radši do toho lamina?Díky
doplněno 11.01.11 13:40:Ještě se chci zeptat na ty bezfalcové dveře.Mají je v tom obchodě jak jsem Vám tam dala odkaz.Můžu je mít?Jaký je v nich rozdíl?
doplněno 11.01.11 13:57:Které se mi ale nejvíc líbí jsou tyto dvere-rostra.cz/... a tyto dvere-rostra.cz/... troje plné a dvoje se sklem.
Ano flexou se to rozřízne třeba v půlce, trochu se zabere, někdy se tomu musí pomoct a je to venku. Bezfalcové dveře jsou pěkné, ty jsem dělal několikrát, ale je třeba si s tím víc pohrát, aby, když se zavřou, byla mezera rovnoměrná. Cenově jsou samozřejmě někde jinde, závisí to i od pantů, nejsou vidět, ale je to jen o ceně, jinak ty dveře jsou pěkné. Jinak mezi nimi není žádný rozdíl, jen jsou prostě zarovnané z vnitřní strany s obložkou. Hodně dělají ty neviditelné panty
ale je to jen o ceně. Jak jsem psal, možnosti jsou neomezené
Já řežu flerxou skoro nahoře a pak ještě podle okolností u podlahy. Dveře v odkazu jsou foliovaný, proč ne...můžou být. Co se týká bezfalcových, musíš na ně mít jiný futro, na to pozor. Jsou při zavření zároven s obložkou, nemají falc, proto bezfalcový, při zavření nejsou vidět panty, ale zase je kolem dokola děsně škaredá spára, která když se pořádně nevyladí je ještě škaredější. Osobně bych je nechtěl domu ani zadarmo. Prostě se mě to nelíbí.
Na těch stránkách, co paní poslala jsou u těch bezfalcových dveří panty vidět, jsou jen obyčejné bez možnosti seřízení, právě proto jsem poslal odkaz na sapeli, tam už ty panty nejsou při zavření vůbec vidět a hlavně jsou seřiditelné, takže se dají vyladit jak v horizontální, tak vertikální poloze. Cenově jsou ale jinde a ta přiznaná spára nevypadá vůbec zle. Pokud jsou ale obložky odfláklé, tak je to vidět právě na té spáře okamžitě, stačí pár milimetrů a celý efekt je pryč, zvláště pokud se to nedá doladit těmi panty. Ale je to vidět jen z místnosti a pěkně zase vypadá, když jsou dveře zarovnané s obložkou, z venkovní strany ty dveře vypadají jako každé jiné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.