Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístavba předsíně

Od: pitdog* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

jelikož na můj první dotaz zde bylo odpovězeno velmi rychle a přesně, rád se zeptám znovu.

Máme domek obdelníkového tvaru a chtěli bychom přistavět před vstupní dveře čtvercovou místnost cca 6m2 s vlastní střechou - v podstatě předsíň(nevytápěná, místo pro boty. Měla by mít svoje dveře a možná i menší okno. Okolo sebe nemám žádné sousedy, jen vlastní pozemek. Na toto "zádveří" už následuje klasická chodba která je v domě. Zajímají mě tyto informace.

1.Je na tuto stavbu potřeba stavební povolení nebo jen ohláška?

2. Momentálně je hned vlevo od vstupních dveří hlavní jistič a elektroměr. Musí být toto venku "volně přístupné" nebo to mohu "schovat" do nového přístavku?

Velmi děkuji za odpověď laikovi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

polinek*
hodnocení

2x

,,ahoj,,stavěla jsem také zádveří u zahrad.domku s povolením,dozorem , veškerými nákresy a co k tomu patří,,ale pak jsem se dozvěděla,že do určitého počtu čtverečných metrů to nebylo třeba.Já jsem dala místo okna luxfery..kvůli bezpečnosti.a dva malé otvory pro ventilaci.

Stačí jen ohláška u vašeho případu k jeho velikosti. Ale o jističi to nevím...

doplněno 09.01.11 14:17:

Jak postupovat při povolování staveb bez energetických nároků o rozloze do 25 m2 na vlastním pozemku (altánky, přístřešky)?
Podle § 103 odst. 1 stavebního zákona k provedení staveb o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů, a nejsou realizovány jako přenosné a jejich doba umístění na pozemku přesáhne 30 dnů v roce, nevyžadují tyto stavby ohlášení ani stavební povolení, ale vyžadují územní rozhodnutí nebo územní souhlas.

doplněno 09.01.11 14:32:

ekonom.ihned.cz/...

hop®
hodnocení

2x

ad 2)

Pokud je elektroměr uvnitř oploceného pozemku tak stejně není přístupný podle dnešních norem (pro nová přípojná místa). V tom případě na něj nesahejte a nechte ho tam co je. Jinak ho budete mudet přestěhovat na patu pozemku do sloupku, což je práce a peníze...

Pokud je elektroměr volně přístupný a přístavkem byste znemožnil tento volný přístup (třeba kvůli odečtům), může to být problém, záleží na toleranci rozvoďáků (ČEZ, PRE i EON se občas chovají jinak)

pitdog*
hodnocení

Velmi děkuji opět za rychlé odpovědi.Tudíž co se týká elektroměru, myslíte že má cenu zajít na poskytovatele (čez) jestli je to možné? Momentální stav je takový že se stejně bez mé přítomnosti k elektroměru nedostanou (zamčená branka, plot, pes).

Co myslíte?

hop®

V tom případě bych rozhodně nechal elměr na svém místě a ČEZ bych neinformoval - vlastně není ani o čem. Je to cesta nejmenších problémů a bez zbytečných investic!

pitdog*
hodnocení

Děkuji. Jde mi o to, že abych mohl přístavek postavit na nejideálnějším místě ocitl by se elektroměr uvnitř tohoto přístavku. Samozřejmě mohu postavit přístavek trošku jinak, ale už by to nebylo perfektní. Proto se ptám.

hop®

Stejně není elměr přístupný bez Vaší přítomnosti, takže se pro ČEZ nic nezmění.

Ještě mne ale napadla jedna věc: je dána předepsaná výška elektroměru. Budete "hýbat" s výškou podlahy?

pitdog*
hodnocení

Výška podlahy zůstane stejná, předsíň bude mít stejnou úroveň podlahy - je to z důvodu již instalovaných vstupních dveří.

hop®

V tom případě opravdu doporučuji s elměrem nehýbat!

mariedvorakova
hodnocení

0x

Dobrý den, na tři roky starou otázku bych velice ráda slyšela odpověď. Ten samý problém mám i 19.5.2014. Liší se ve velikosti zádveří. Zádveří je 2,5m2 bez pevného spojení se zemí a je k původní nemovitosti přichyceno chemickou kotvou. Co k tomu potřebuji? Postavila jsem ji bez ohlášení, protože jsem si myslela, že ho podle stavebního zákona par. 103 ods1 e) nemusím mít. Ale chybička se vloudila. "Velice milý" soused mojí domněnku neakceptoval a byl jiného názoru. S ním i stavební úřad. Ať čtu zákony jak chci, tak mám pravdu a soused se stavebním úřadem mi za pravdu nedávají. Ba naopak žádají "malůvky", které mě u projektantů vyjdou dráž než zádveří. Bože, kdo vymyslel takovýto zákon? Za pomoc a odpověď mnohokrát děkuji. Marie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]