Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PRODEJ-PRONÁJEM BYTU-ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY

Od: lusylla* odpovědí: 14 změna:

Zdravím všechny,

S přítelem a malou dcerkou plánujeme brzké stěhování,tak jsme hledaly na netu vhodné bydlení a i já jsem si podala inzerát,kde se mi začaly ozývat jak soukromníci tak realitka.I když přes realitku jsme to nechtěly.Provize atd.

Jednoho dne se sám ozval pán(majitel bytu) s tím,co by jsme řekly na novostavbu 10km od Brna,70m2...za přijatelný peníz a bez kauce.Ještě ten den jsme se tam jely podívat.Prohlídka proběhla bez problémů,byteček opravdu zařízen na vysoké úrovni a z naší strany velká spokojenost.Pán nám ukázal veškeré poplatky týkající se bytu a řekl,že by chtěl byt pronajímat i na delší dobu 5 a více let.To se nám moc líbilo.Okolí je tam krásné,občanská vybavenost veškerá.

Jenže pán nám řekl,že první varianta byla byt prodat.Tak se domluvil i se ženou,že byt se prodá a byl dán do ruk realitce.Jenže pánovi se to moc nelíbilo nechtěl se bytu vzdát a nakonec se teda dohodly,že byt pronajmou.A tím se ozval nám nabídkou.Řekl,že to s realitkou vyřídí.

Abych řekla pravdu v tu chvíli nás to ani nenapadlo nad tím,nějak přemýšlet a domluvily jsem se na předání klíčů,kdy má dojít příští týden.Jenže nám volal s tím,že na realitce to nešlo,tak hladce,jak si představoval,že nelze od smlouvy odstoupit.To tedy znamená,že byt je stále na netu(v realitce) na prodej.Slova majitele bytu byla že,zabaví makléřovy klíče a máme si vyměnit fabku,aby nám tam nikdo nechodil.Že po dobu třech měsíců,co tam má ten inzerát,tam prý nebyl žádný zájemce,jelikož asi nasadily vysokou cenu,tak že si myslí,že další tři měsíce,co bude smlouva ještě platit,se tam nikdo neukáže a zájem neprojeví...

Ale otázka zní...zda se nastěhovat do bytu s rizikem,že teda opravdu tam ten zájemce nepříjde a byt nekoupí?Taky nevím jak by se zachoval,kdyby ten zájemce opravdu byl a my už tam byly nastěhovaní?To by nás vyhodil na ulici?

Je opravdu tak těžké odstoupit od smlouvy s realitkou?

Jinak jsem chtěla ještě napsat,že jsme ho požádaly zda bude možnost trvalého bydliště.Řekl,že není problém,po domluvě s manželkou to schválily,že zajde s námi na úřad.Sepisovat nájemní smlouvu,řekl,že je zbytečné pokud si budeme věřit.Jiná věc by byla,kdybychom měly exekuci,že by mu polepily spotřebiče a tak...to by se prý muselo řešit jinak.

Nájemní smlouva není potřeba?

Prosím napište mi jakýkoli názor na tuto situaci.

Byt je opravdu krásný,okolí a cena pronájmu odpovídá naším představám,ale máme strach,zda by jsme si tím nějak nepoškodily nebo zda to není podvod.Nevím co si o tom myslet.

Díky za Vaše reakce a rady.

Lucie

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

3x

Bydlení bez smlouvy? Chcete-li jednoho dne skončit na ulici nebo lépe na hotelu - proč ne? Jakou smlouvu má s realitkou? Vypovědět ji nemusí, ale ani nemusí souhlasit s prodejem. Je to jeho majetek a ne realitky. Celé je to dosti divné a doporučuji zvýšenou obezřetnost před nevratnými kroky.

lusylla*
hodnocení

Děkuji za Vaší reakci.

Chci se jen zeptat,i když budu mít od bytu smlouvu,tak mohu skončit na ulici.Když mě bude chtít majitel vyhodit,tak mi přece žádná smlouva nepomůže.Pochybuju.že by nás měl jako nájemníky přiznané.To budou peníze pro něj do kapsy.Tak jak většina co pronajímají byty.

Jakou smlouvu má s realitkou to nevím,ale říkal,že byt je u realitky a že je mezi něma určitá dohoda,kde nejde odstoupit.Že prodej končí za tři měsíce.

No jeden člověk kterého znám vámi popisovaným způsobem "obírá" lidi takže vám doporučím tomu človíčku nebrat telefony, vyhýbat se jak to jen jde..myslet s vámi nemyslím ani trochu dobře..jen vím že se při tomto postupu oškubání od zakázníka kupuje jeho původní byt aby opravdu svou hloupostí skončil na ulici..ale u vás to asi nejde..jak říkám ruce pryč jinak budete litovat.

lusylla*
hodnocení

Tomu teď nějak nerozumím...vy ho znáte?A jak se teda jmenuje?

Můžete mi to popslat nějak prosím blíže?

děkuji L.

Jesusky..takových lidí jsou tisíce v celé rep.

Jen říkám že se takto obírají "hloupí" lidé..bydlet bez smlouvy..to dojde snad i malému že to jen tak nejde, asi netušíte co jsou realitky

lusylla*
hodnocení

Nevím,zda jste pochopil dost dobře mou otázku a můj problém.

Jelikož mi příjde,že já mluvíme o voze a vy o koze.

Vím,že bydlet bez smlouvy není žádnej med,ale není to žádná katastrofa.Tam celkem o nic nejde.Majitelé smlouvy většinou nechtějí dávat proto,že by musely odvádět daně.

Spíše sem se ptala na to,zda lze odstoupit od realitky,když majeitel byt chtěl prodat,ale v zápětí se rozhodl,že ho chce pronajímat,i když byt má v realitce.Já s realitkou nemám nic společného.

A pokud máte potřebu se tady na mě nějak vytahovat,,,,nejsem na to zvědavá,tak potom v tom případě na můj dotaz neodpovídejte...díky.

cyril*

Snad se nepletu, když řeknu, že vytahovat se tu na Vás nikdo nechce. Jak ale máme odpovědět, když neznáme obsah smlouvy nebo Vy snad ano? Jako svobodný a bezdětný ve dvaceti letech bych to asi bral, ale to je rozhodování a odpovědnost jen za sebe.

lusylla*
hodnocení

Samozřejmě,že máte pravdu a rozhodnout se musíme samy.

Možná sem špatně položila dotaz,že lze asi těžko k tomu cokoli napsat,aby mě to uspokojilo. Každopádně majitel bytu,řekl,že to nebude probírat se zaměstnancem realitky,ale přímo,zajde za vedoucím,co by se s tím dalo dělat.

On sám mi kvůli tomu volal,aby mi řekl jak se věci mají.Taky cena bytu byla jiná(vyšší).Makléř volal majitely bytu,že za tu cenu co to chtějí prodat,to boužel asi neprodají...a majitel se ptal za co by to asi šlo?Chtěl jen radu...on mu do emailu napsal možnou cenu,za co by byl byt prodejný a aniž by o tom majitel bytu věděl a souhlasil,tak mu cenu snížily.Což se mu nelíbí.

Nemusí to být podvodník,,,to netvrdím...ale máme prostě jen strach,že se tam nastěhujeme...a v době našeho bydlení příjde kupec na byt a nevím co by bylo dál.Když sem toto majiteli,řekla,co když se tato situace stane,tak mi tak nějak nebyl schopen odpovědět...jen řekl,že si myslí,že to nikdo nekoupil tři měsíce před tím,tak že to nikdo nekoupí snad ani teď.Ale jistý si být taky nemůže.A teď jde o to,zda by mohl prostě toho kupce odmítnout...Prostě je to celkem zapeklitá situace...ale kdyby ten byt za to nestál,tak bych se nad tím ani nepozastavovala.

Jde mi jen o to.

vraxan*
hodnocení

3x

Dobrý deň,
pokúsim sa zodpovedať Vaše otázky.
Je opravdu tak těžké odstoupit od smlouvy s realitkou?
K odpovedi na túto stačí zdravý sedliacky rozum. Ak by bolo jednoduché odstúpiť od zmluvy s realitkou, potom by realitka veľmi rýchlo skrachovala. Vždy keď by sa našiel potencionálny kupec, tak by predávajúci proste vypovedal zmluvu s realitkou aby nemusel platiť províziu za sprostredkovanie a dohodol by sa priamo s kupcom. Práve aby sa tomu zabránilo, tak si do zmluvy realitkou dáva zmluvnú pokutu pre prípad odstúpenia od zmluvy.
Ale otázka zní...zda se nastěhovat do bytu s rizikem,že teda opravdu tam ten zájemce nepříjde a byt nekoupí?Taky nevím jak by se zachoval,kdyby ten zájemce opravdu byl a my už tam byly nastěhovaní?To by nás vyhodil na ulici?
Rozhodne nedoporučujem! Predávajúci nájde náhodou kupca a pri tom, akí sú dnes ľudia, tak Vás bez milosti vyhodí na ulicu a predá. Alebo pán nájde niekoho, kto bude ochotný platiť vyšší nájom ako vy a čakal by Vás podobný osud. Alebo sa môže stať čokoľvek iné.
Jinak jsem chtěla ještě napsat,že jsme ho požádaly zda bude možnost trvalého bydliště.Řekl,že není problém,po domluvě s manželkou to schválily,že zajde s námi na úřad.Sepisovat nájemní smlouvu,řekl,že je zbytečné pokud si budeme věřit.Jiná věc by byla,kdybychom měly exekuci,že by mu polepily spotřebiče a tak...to by se prý muselo řešit jinak.
Nájemní smlouva není potřeba?
Zajde s Vami na úrad za akým účelom? Nájomná zmluva je potrebná! Preboha, veď v dnešnej dobe priateľ okradne priateľa, podvoda a sprenevera nie sú nič zvláštne ani v rámci vlastnej rodiny (len si pozrite niektoré problémy ostatných ľudí tu na poradni) a vy idete dôverovať cudziemu človeku?
Mimochodom, od "zbytočností" akou je písomná zmluva najčastejšie odhovárajú s poukazom na "dôveru" práve podvodníci.
lusylla*
hodnocení

Tak potom nechápu co by z nás měl.O co by mu šlo?

On po nás kauci nechce...na peníze taky nějakým způsobem nespěchá.Říkal,že nám doveze v úterý nebo ve středu klíče a peníze mu můžeme dát až koncem měsíce jak jsme se domluvily.

Na úřad chtěl jít s námi vyřídit ten trvalý pobyt.

Má tam celkem hodnotné spotřebiče,tak že to není o tom že bychom mu měly věřit mi,ale přece on tím,že nám nedá smlouvu věří nám,že mu tam něco neukradem.

Děkuji za Vaší reakci

Jinak v bytě,kde bydlíme,nám majitel dal taky smlouvu asi po třech měsících až jsme si o ní řekly a nic se nestalo.Bydlíme tady druhým rokem.

vraxan*

A čo všetko sa môže stať, keď budete bývať na divoko?

a) Majiteľ môže začať po Vás požadovať každý mesiac vyššie nájomné, inak Vás vyhodí.

b) Majiteľ byt predá a Vy pôjdete na ulicu.

c) Majiteľ Vás vyhodí na ulicu, lebo nájde nájomníkov, ktorí budú ochotní platiť viac.

d) Majiteľ Vás vyhodí, lebo sám si to rozmyslí a bude chcieť bývať vo svojom byte (alebo ho bude chcieť pre svojho syna, dcéru, neter...).

e) Majiteľ umrie a jeho manželka potom bude chcieť urobiť niečo z a)-d) možností.

f) Manželia sa rozvedú a byt bude jeden z manželov potrebovať aby v ňom býval, alebo ho budú chcieť predať, aby si rozdelili peniaze.

Trvalý pobyt Vám nezakladá žiadne právo na bývanie. Naopak nájomná zmluva zakladá a majiteľ Vás nebude mať ako legálne dostať z bytu.

Jinak v bytě,kde bydlíme,nám majitel dal taky smlouvu asi po třech měsících až jsme si o ní řekly a nic se nestalo.Bydlíme tady druhým rokem.

Jeden môj známy si minule sadol za volant totálne ožratý a doviezol sa až domov bez toho aby havaroval. Znamená to, že také chovanie nie je nebezpečné? Nemali by sme skôr povedať, že mal šťastie?

Inak dobrá odpoveď je ajod užívateľa "topka" nižšie.

topka*

Správně se ptáte po motivech majitele k danému chování. Ano, může to být zmatený laik, který se nedokáže dohodnout s manželkou a vlastně je to hodný člověk, který Vás nechá v klidu bydlet. Ale také to tak nemusí být. Byt se Vám líbí, chcete tam bydlet, ale máte strach. Tak ten strach odložte a začněte reálně uvažovat. Získejte smlouvu. Stáhněte si jí z internetu a předložte mu ji jak si on sám přeje bez kauce. Smlouva má hluboký psychologický smysl. Majitel po podpisu již nemůže jen tak snadno uvažovat o změně názoru. A to bych viděla, jak psali rádci přede mnou, za problém. Vrtkavost majitele. Naopak trvalý pobyt má paradoxně menší váhu, protože majitel chce byt prodat. Podle mého názoru stále chce. Proto mlží. Není spokojený s realitkou, ale byt chce prodat a protože z prázdného bytu nemá příjem, chce ho prodat. Já bych za tím viděla kalkul. Ujasněte si vztahy smlouvou. Bez smlouvy tam nechoďte. Byla by to nejistota a nevíte co by si začal vymýšlet...

slonbonjohn*
hodnocení

2x

Já to vidím třeba takto : Mám byt, který momentálně nepotřebuju a netlačí mě finanční situace, abych ho musel prodat za každou cenu, tedy pod cenu. Ohodnotil jsem si ho na 2 miliony a počkám si, protože každá věc má svého kupce. A jestli už to prodám sám nebo přes realitku, neřeším. Ovšem v případě realitky mám nějakou smlouvu, kde určitě při vypovězení smlouvy jsou penále za ztracenou provizi té realitky a proto jí rušit nebudu. Ovšem čas letí, koupěchtivci se neženou a proč bych tedy už za tři měsíce (a bůhví jak dlouho ještě) měl přicházet o korunky z měsíčního nájmu? Tak si seženu nějakého joudu, kterýmu byt pronajmu bez smlouvy a kdyby se našel kupec, tak adié ...

A nebo to může být úplně jinak, ale i tak mě to smrdí. Za mě - nebrat.

irma*

Já to vidím taky tak, hledá se kupec, ale protože zatím žádný není a nemusí být třeba rok, co já vím,

je potřeba byt projmout, prázdný byt, drahý byt, takže zatím pronajmout a nejlépe bez smlouvy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]