Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednoduchý SW pro výpočet tepelných ztrát

Od: alik2 odpovědí: 16 změna:

Mám veškeré potřebné informace o objektu ( místnostech ) a hledám nějaký jednoduchý SW kam je zadat, aby mi vypadly tepelné ztráty jednotlivých místností a celého objektu. Je něco takového?

Díky

Alík

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

1x

Hledejte tady. Někde to tam je pro celý objekt.

tzb-info.cz/...

alik2
hodnocení

no jo, ale když chci potom navrhnout radiátory, tak potřebuji výpočet pro jednotlivé místnosti.

Alík

standam*

www.stavebnictvi3/...

kdyz budes v norme nebo lepe na doporucene hodnote

radiatory budou m3 x 35 az 40(dle pozadovane teploty) = vykon radiatoru

standam:

Tak to tedy ani OMYLEM...

Za prvé se to takto nepočítá...i když v některých příručkách pro topenáře amatéry tahle ptákovina také bývá uváděna...A za druhé...při použití Vámi uváděných čísel, vyjdou neskutečné pitomosti. Toto by rozhodně neplatilo pro zateplený dům podle normových hodnot, natož podle hodnot doporučovaných ČSN. To by muselo být "m3 x 15-20... Ale i tak bych se v případě přesného určení výkonu radiátoru tomuto řešení obloukem vyhnul.

standam*

Ano mas pravdu, ze je to jen rychle a zdanlive vypocitana hodnota, ale muzu ti rict, ze tva hodnota 15 -20 nebude stacit ani OMYLEM :)

je nutne pocitat s radiatorem na delku celeho okna a celkovym vzhledem tj. sire (vetsinou 600mm), pak se zabyvat vypoctem, vetsina a pak pripadne doladit tzv. vzhled radiatoru (typ 10, 11, 20, 22)

je potreba mistnost vytopit a naakumulovat, zatepleni pouze zabrani rychlemu vychladnuti.

pokud by to melo byt pocitano i se zateplenim bude v mistnosti pod oknem radiator, ktery ti nic nevytopi.

vzdy se me mnou uvedene hodnoty pri moznosti porovnani s projektovou dokumentaci potvrdily, takze...

amaterama bych se zde moc neohanel, amater toho nekdy zvladne vice nez tzv. profik:)

NECHCI SE HADAT!

Hádat se rozhodně také nechci..

Nicméně radiátor může být pod oknem na celou jeho šířku (i když to není zcela nutné) a i tak může být dodržena hodnota vypočtená z tepelných ztrát domu. Pokud se použije těleso typu 10 místo 11 či 20, pak bude těleso přes celé okno...a výkonově bude sedět.

Mám to pochopitelně ověřeno jak výpočtem, tak i soukromě na svém vlastním domě před zateplením...a po zateplení.

V místnosti objemu 48m3 (to jen pro příklad) mám těleso s výkonem 800W..i při -10stC není vnitřní teplota +22stC problém (a vzhledem k tomu, že se jedná o čerstvě rekonstruovaný dům,tak větráme opravdu nadstandardně i pří teplotách hluboko pod nulou).

doplněno 09.01.11 11:12:

Ještě doplním...

Vámi uváděné hodnoty, tedy 35-40 (když už se tedy máme takto bavit) jsem měl u našeho domu před zateplením (přibližně)..., výkon radiátoru v místnosti kde je dnes potřeba 800W byl cca 1800-1900W.

To že reálně a velmi rapidně klesla tepelná ztráta objektu dle výpočtu tep.ztrát (před zateplením cca 18kW, po zateplení 6,2kW) je naprosto jasně patrné na výkonu el.kotle...dříve 15kW kotel nestíhal při mrazech ani na plný výkon...Dnes i při -10stC stačí první výkonový stupeň (5kW) na celý dům..a pozor..to jsem zvětšil obytnou plochu o cca 30%.

To je naprosto reálný příklad z praxe...a na mou vlastní kůži ověřený i spočítaný...a v reálu "zkoumaný", protože si chci výpočty ověřit sám na sobě..a ne na někom jiném:)

standam*

jj, mel jsem asi upresnit, ze zalezi na velikosti okna, ja na obsahove stejnou mistnost mam 1600W + plechy a muzu dle potreby jit na vyssi teplotu standartni je 21-22°C.

radiator po cele delce samozrejme neni nutny, ale vhodny, predejde se moznym problemum

jinak v mem pripade zase neni problem mit ted v podkrovi a to bez radiatoru 17°C :) , takze zde bude vykon pocitan do hodnoty 20, ale to je zase neco jineho

Já také ještě doplním sám sebe:)

V té místnosti co popisuji (ale v dalších je to zcela stejné...jen se liší objemem) je dnes ještě starý radiátor 20/600/1600 (1984W při spádu 90/70 na který byl projektován) dnes ale jede na teplotu 55/45st C, tedy na max. výkon 805W.

To si jen v praxi ověřuji, že to bude fungovat, než vyměním starí tělesa za nová...takže těleso co je v té místnosti dnes nahradím tělesem 11/600/1600 (821W při 55/45stC spádu)...obsah vody snížím na polovinu...výkon zachovám...

Výhoda je:

1. kdyby bylo potřeba, není problém zvýšit výkon tělesa zvýšením tepelného spádu (k tomu ale není důvod)

2. pokud v další etapě přestavby domu budu chtít instalovat tepelné čerpadlo, nebude to výkonově problém...spád je na to připraven, tudíž bych musel dělat jen minimální úpravy v kotelně...a do rozvodu po domě bych již nemusel ani sáhnout.

standam*

jj, dle vypoctu to vypada pekne, ale ja mam zkusenost (plati pro radiator pod oknem), ze zde 10-11 nestaci tzn. ofukovat okno

neni zde tak velke mnozstvi tepleho vzduchu

plati samozrejme pro nova kvalitni okna kde montaz je provedena dle normy

a zase:) zalezi na vysce oken:)

Tak preji at to fachci dobre i po vymene radiatoru

lui*

Zkuste se tam podívat. Ten výpočet je samozřejmě podle jednotlivých místností, to snad ani nejde udělat jinak. Já chtěl jen zdůraznit právě to, že se tam dá postupně zadat celé podlaží. podívejte se a uvidíte. Není to sice SW do počítače, ale Web aplikace, nicméně fungující.

aaaaaaaaaaaaaaaaa
hodnocení

0x

hestii jsi zkoušel?

alik2
hodnocení

ne. Kdo to najdu?

Alík

alik2
hodnocení

samozřejmě by to mělo být free.

Alík

aaaaaaaaaaaaaaaaa

rozbil se google?

hestia.energetika.cz/...

hop®

Škoda, že ten krásný odkaz Admin zablokoval, a musím ho psát s mezerami:

w w w . t a k s i t o k u r v a v y g o o g l u j . c z

*smich*

tak třeba použít tyny.url :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]