Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká je životnost plynových plech kotlů

Od: zdeno* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, nedávno jsem zjistil, že náš plynový kotel Destila DPL (plechový) už topí patnáctou sezonu. Při podzimní kontrole kotle mi pan opravář řekl. že pomalu odchází hořák. Což o to, hořák se dá vyměnit, ale začínám mít obavu, aby nezačal téct. Jeho stav se asi nijak zjistit nedá, tak se ptám na Vaše zkušenosti s životností plech. plynových kotlů. Nechci měnit zbytečně předčasně...Dík za Vaše názory.. Zdeno

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

terop*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Můžu Vám z vlastní zkušenosti říci tolik.15 let životnosti se udává ale životnost kotle ,,skutečná"závisí od dalších skutečností.Agresivita napuštěné vody,kolikrát byl za svůj provoz kotel z nějakých důvodů vypuštěn a podobně.Měl jsem taky ocelový kotel (ETI) a to 25 let.Z důvodu vadného seloidového ventilu mě byla dána rada abych neměnil jen ventil ale celý kotel.Po výměně kotle jsem byl zvědav v jakovém je stavu.Rozřezal jsem články v kotle a ty byly ,,zdravé jako řepa".Jsem ale rád,že jsem výměnu provedl.Dal jsem si nový litinový Wiadrus,kde u litiny není koroze z nízké teploty.Je tam už taky novější automatika ale hlavně o dost vyšší účinost.Mám jej asi 5 let a už se svou spotřebou zaplatil.Má totiž téměř o 1/3 nižší spotřebu.

hodnocení

2x

20-25 let není problém pokud nemáte přílišnou vlhkost v místě kde máte kotel, zevnitř kotel prorezaví jen vyjímečně,pokud netrpí na nízkoteplotní korozi vynou špatně navrženého systému.Pokud vám nevadí technická zastaralost a investovat do staré technologie tak vám může sloužit i deset let a více

standam*
hodnocení

2x

Viadrus, Destila tohoto typu uz ve svem pocatku mel peknou ucinnost a hlavne je to jednoduchy kotel a ND neni tak nakladne.

Kotel bych resil az se pos..., radeji bych resil v jakem stavu za ta leta je vlozka v komine.

Ja mam 16let Viadrus (je to stejny jak Destila), vlozka zatim OK, je tam sice znatelny ubytek materialu, ale bez zavad jeste par let vydrzi (zalezi na nastavene teplote kotle)

Pokud budes chtit menit kotel urcite budes muset vymenit i vlozku v komine za dnes dovolenou normou, takze neni to jen o vymene kotle za novy.

cyril*
hodnocení

0x

Po této době provozu bych neřešil hořák, ale celý kotel.

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Počkal bych až začne téct.

Připojuji se k jirkamatapatovi. Až začne téct, tak ho do 2 dnů v pohodě vyměníte.

zdeno*
hodnocení

Dík za názory, kotel sice jede v asi nejhorším režimu, to je párkrát za den se na chvíli zapne a po ochlazení kotle i místností se opět zapne a to většinou ručně. Máme sice pokojový programovatelný termostat, ale udržování nastavené teploty znamenalo neustálé zapínání, přidal jsem časový spinač pro občasné zatopení v noci, když je venku mráz. V topné soustavě je ale od počátku nalit přípravek proti korozi, při pozdějším vypuštění vody jsem občas přidal olej co se dává do chladící emulze u kovoobr. strojů. Tak zatím ještě počkám, nový - stejný Destila se stále vyrábí, tekže výměna by mohla proběhnout v pohodě i v zimě. Dal bych už ale menší, místo 18 kW 12 s tím, že už nevytápíme tolik místností. Zdeno

doplněno 10.01.11 14:45:

Komínová vložka není "nafurt"? Od letošního roku máme povinnou kontrolu komína, tak mi kominík jistě řekne v jakém je stavu...

des*

Troufám si oponovat,Destila zkrachovala asi před deseti lety takže se nevyrábí.

standam*

to des:

ze by nam vstala z mrtvych

www.destila.cz/pr/...

des*

Pardon,byl jsem u toho když krachovali.Dělal jsem servisáka.Je pravda že jsem 4roky v důchodu,tak jsem myslel,že šlo o nevratný proces.V Brně na Kaštanové měli areál který rozprodali a měli tam jen prodej ND.Ve Slavkově měli úplně novou linku na kotle,která stála.No jak vidno,dostali se ze srabu.Omlouvám se.

Když jsi dělal toho servisáka, tak prosím o radu, čím nahradit piezoelektrický zapalovač u plynového kotle Destila DPL 12 kW. Ze servisu mi napsali, že tam dávají nějaký italský za 100 Kč, ale nechtějí mi říci typ, abych si ho musel u nich koupit a zacálovat 100 Kč poštovné a 60 Kč balné. Kdybych věděl typ, tak si ho seženu v Praze.

standam*

to aloisb:

no podle ceny chces jiskriste (elektrody) ne? nebo se pletu?

des*

Aloisi,dá senahradit zapalovačem z Karmy nebo wawek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]