Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vysoušet vlhký byt?

Od: topka* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

bydlím v 1.p v domě, který není zateplený, nade mnou je půda, sousedi z obou stran. Je to bytovka z 30. let s masívními zdmi. 2 podlaží. V bytě jsou dřevěná okna, dvojité sklo. Na dolní straně oken se začíná tvořit černá plíseň. Okny uniká teplo. To je jasné.Byt má vysoké stropy 350 cm. Dům zateplit nemohu, protože není můj. V bytě topíme el. přímotopy /přímotopná sazba 20 hodin/. Dále používám krbová kamna. Problém s vlhkostí cítím především na podzim a nebo nyní, kdy se oteplilo a je obleva. Vlhkost je nepříjemná a vyvolává pocit chladu, přestože v místnosti je 20 st. C. Moje otázka zní: " Existuje nějaký vysoušeč, či jak snížit vlhkost v bytě?" Jaké jsou Vaše zkušenosti?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kato*
hodnocení

2x

Můžete zkusit nějaký z odvlhčovačů odvlhcovace-vzduchu.heure/...

doplněno 07.01.11 16:07:

Tento máme v koupelně a jsme už bez plísně De Longhi DEM 8,5

doplněno 07.01.11 16:40:

Ve vašem případě si myslím,že nejvíce by pomohlo jen snížení stropů poradte.cz/...

topka*
hodnocení

Děkuji za radu. Je spotřeba elektřiny u odvlhčovače vysoká?

kato*

De Longhi DEM 8,5 má příkon 180W,hlučnost 35 dB.:)Silnější Fagor DH-10Příkon (W): 240,Hlučnost (dB): 42,ale to není na vytápění ,jen to chytá vlhkost do nádobky.Váš problém s chladem lze vyřešit asi pouze stavebně pokud nechcete protopit majlant.Utěsnění oken,snížení stropů pokud jsou v omítce díry použít např.montážní pěnu barvyonline.cz/... na vyplnění.

doplněno 08.01.11 21:34:

Výměník kamna-konig.cz/... vám taky může pomoci

topka*
hodnocení

Dobrý den Kato,

koupila jsem si stejný vysoušeč a ráda bych se zeptala jak vysoušeč používáte? Na jak dlouho a kdy ho necháváte zapnutý? A na jakou intenzitu? Za jak dlouho vysuší zeď?

hodnocení

1x

Topko, asi nejste moji sousedi, ale máte podobné složení bytu.

Nejdříve si sežeňte vlhkoměr, aby bylo jasné, zdali je nadměrná vlhkost, nebo velký tepelný most.

Snížením stropu docílíte určitě zlepšení. Okna (rámy) je třeba zvenku zateplit, třeba jen hranolkem polyše 5x5cm, zkontrolujte zdali kolem okna netáhne škvírou ... křídla utěsnit silikonovou gumičkou...

Odkud nasáváte vzduch pro krb? teplotu měříte ve kterém místě? přiložte teploměr na problemové místo a přikryjte ho polštářem, dekou a podobně. Za dvě hodiny ho vyndejte a rychle odečtěte teplotu.

cukrar.rajce.idnes.cz/...

doplněno 04.02.11 08:49:

okentes.inshop.cz/...

polde velikosti mezery okentes.inshop.cz/...

a podle bydliště musíte vybrat neblišší prodenku, kutilství, truhlářské doplňky, vybavení atd...

Třeba v okolí Jaroměře se o víkendu stavte a domluvíme se...:)

doplněno 04.02.11 08:56:

Toníku, teď mě to došlo, z Plně je to do Jaroměře daleko...

hezký víkend..:)

Milane, prosím o informaci, kde se zakoupí ta "silikhonova" gumička? Potřeboval bych na chalupě utěsnit křídla špaletových dřevěných oken. Díky předem.

technikjirik*
hodnocení

0x

topit a větrat, topit a větrat. Topit hlavně v té krbové vložce, tím bude docházet k časté výměně vzduchu. Stropy snížit třeba pomocí SDK ale zajistit větrání toho prostoru co vznikne.

topka*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Mám krbová kamna bez výměníku, ale ten se dá dodat. To by asi bylo dobré, že? Je zajímavé, že vlhne jedna zeď kde je znatelná podélná rýha ve zdi a u okenního parapetu zvenčí je vyvrtaná díra. Je to v kuchyni, kde jsou pouze přímotopy. Mám tady okno nějak nadměrně utěsnit, třeba zasádrovat kolem rámu? Nejvíce vlhne kuchyně. I například pokud vznikne v místnosti hodně páry /vyvářela jsem prádlo/, tak zvlhnou stěny. Mám hodně topit přímotopy?

moto*
hodnocení

0x

Určitě snížení stropů, pro zajimavost si dejte ke stropu teploměr o kolik je teplota vyšší než níže. A přes strop jsou úniky tepla i na půdu. Je otázkou, jak je strop k půdě izolován. Zateplení podlahy půdy pomáhá většinou výrazně, ve vašem případě je ale asi schudnější zabránit unikání tepla stropem. Tepelné izolace zdi se dají dělat i zevnitř, pozor ale na tepelný most, pod izolaci se může srážet na chladnější venkovní zdi vlhkost. Jinak samozřejmě, jak již je jinde zmíněné, topení krbem také slušně ventiluje. Řešení odvlhčovacím zařízením bych bral až jako poslední zoufalou možnost, je nákladné, primární závady ale neřeší, jen je pomáhá eliminovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]