Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prohlížet barevné negativy

Od: patronka* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, nedávno jsem pro kamarády udělala tablo z digitálních fotek. Teď ale někoho napadlo, že bych měla udělat aspoň album z fotek kamarádů, kteří již mezi námi nejsou. Problém je v tom, že fotky určitě mám, ale na stovkách barevných negativů z analogového aparátu. Neznáte někdo fígl, jak na těch negativech hledat?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nascanovat ( lepší scanery mají i adaptér na diáky), nebo nechat si nascanovat. Pak už jen v prohlížeči změnit obrázek na negativ - tedy v tomto případě vznikne pozitiv.

patronka*
hodnocení

Scaner mám, jen bych poprosila trochu rozvést to změnit obrázek na negativ, aby vznikl pozitiv. S tím nemám žádné zkušenosti.
Tuhle akci sice udělám na diaprojektoru nebo prohlížečce, ale do budoucna se může hodit. Vidím, že truháři jsou všestranní. Vás si velmi vážím za Vaši letní nabídku (Vdovín).

Tuhl

Prostě musíte invertovat barvy z negativní masky do pozitivu...

Tuhle funkci umí většina programů pro práci s obrázky...

patronka*
hodnocení

No jasně, invertovat. Tohle používám v programu GIMP, jen mne nenapadlo, že by se to dalo využít i na negativy i filmů. Tím se mi ohromně rozšiřuje možnost využití starých negativů, protože tam mám hlavně lidi, které už nikdy vyfotit nemůžu. Už dlouho dumám, jak si udělat koláž jen sama pro sebe a jak srovnat velikosti postav.

jabraka*
hodnocení

2x

Patronko.Problém kopírování z barevného filmu - negativu,je v tom,že při tvorbě obrázku jde o vytváření tří samostatných obrázků v komplementárních barvách.Každý vyžaduje jinou expozici a to by mělo platit i při skenování.K tomu ještě přistupuje oranžový filtr,kterým je negatriv opatřen.Ten posunuje citlivost emulze na modrou barvu.Normálním skenováním nemůže mít konečná fotka optimální barvy.Snímek by se musel kopírovat natřikrát,pod třemi barevnými filtry a každý jinou expozicí.Nevím,jestli by šlo,posunout barevnou citlivost pomocí nějakého SW.

JABRAKA

jabraka:

Většina slušných filmových scanerů si s negativy poradí.

Pravda je ale ta, že jsou typy filmů, které se scanují obtížně...právě díky barevnému posunu, který se hodně těžko koriguje..

Mezi tyto obtížně scanovatelné filmy patří např. Kodak Gold... Naopak mezi dobře scanovatelné filmy patří zpravidla skupina portrétních profi filmů např. Fuji NPH..Fuji NPS..

Z výše uvbedených důvodů se daleko lépe scanují inverzní filmy (diapozitivní filmy), u kterých se nemusí barvy "domýšlet", ale na filmu již jsou přímo reálné barvy, které se scanují tak jak je vidíme.

patronka*
hodnocení

Jabrako, máš bohužel pravdu, už jsem si to vyzkoušela, použití scaneru na negativní film nelze. Možná nějakým speciálním, ale to si kvůli pár fotkám pořizovat nebudu. Zvolila jsem tady následují postup : diaprohlížečkou vyberu požadované snímky, pečlivě označím a fotky nechám udělat u Rossmannů. Kamarády jen uložím do alba, rodinu si naskenuju a jednotlivé fotky postupně upravím. Body mi vyšly pro dobré rady akorát.

jirbar*

Ten Epson V500 stojí již jen 4300,- Kč. Kvalitně oscenuje diapozitivy i negativy několik najednou a dobře se s ním dělá. Výhoda, že mohu z negativů "vyrobit" CD pro všechny bývalé spolužáky.

A hlavní výhoda, že je to scaner A4 takže po té jednorázovce nezůstane nevyužit.

doplněno 07.01.11 12:59:

A předpokládám že Vám jde o vypovídající hodnotu a nikoliv o fotky do soutěže. A korigovat barvy vhodným software lze dobře. Zrovna tak jako když jsem dělal barevné fotky aditativní či subctrativní metodou. A to co fotka to hodina práce.

A pokud máte staré negativy, tak to nebude žádný Kodak, ale nejspíš ORWO, Fomacolor nebo FujiColor. A právě s těmito filmy mne ve všech Fotolabech "vypochodovali" a tak se koupil scaner.

patronka*
hodnocení

Již jsem tu popsala, jak hodlám postupovat a žádnou chybu v tom nenacházím. Zřejmě jste nečetl celé vlákno, já hodlám dělat album fotek již zemřelých kamarádů, o spolužících tu nebyla řeč tak nač CD. Mám dvě tiskárny, z toho jednu novou multifunkční, další nepotřebuji. Tím "staré negativy" mám na mysli staré asi 15 let, jsou značky Kodak nebo Agfa.

jirbar*

Tak třeba já když četl "zemřelé" tak jsem si vybavil negativy 40 až 50 let. Patnáct let, to bylo "včera". No a s multifunkční tiskárnou to Vás lituji. Nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci.

máš bohužel pravdu, už jsem si to vyzkoušela, použití scaneru na negativní film nelze.

LZE...,ale nikoliv proti neprůhledné podložce. nýbrž se speciálním nástavcem...

Nebo musí mít scaner prosvětlovací jednotku shora a snímač vespod.

Viz.

skenery.heureka.c/...

jirbar*

Tak Vám doporučím další metodu která ovšem vyžaduje amatérské zařízení. Já to nezkoušel ale viděl jsem výsledek.

Negativ či diapozitiv na skle rovnoměrně podsvícen a vyfocen digitálním fotoaparátem. Popřípadě využít starý zvětšovák kde se vyndá optika a opětovně se fotí.

Ovšem zajistit stabilitu, osvícení a režim Macro.

doplněno 07.01.11 13:08:

A to je moje mašinka. Myslím levnější a novější než typ 4490

skenery.heureka.cz/...

jirbar:

V500 respektive tato řada Epson scanerů je velmi slušná...V750 a 750Pro jak jsme psal výše vyhovuje i vyšším nárokům..

Nicméně záleží na účelu pro který má scaner sloužit..

Pokud je to scaner pro fotografa co má velký archiv kvalitních fotografií, které chce zvětšovat až na formát 60x40cm, pak je opravdu potřeba speciální filmový scaner, který má jednak vyšší ostrost než deskový univerzální scaner...a jednak vyšší densitu.

I mezi V750 Pro deskovým scanerem a filmovým scanerem Minolta Dimage Scan Elite 5400 je ve výsledcích viditelný rozdíl ve prospěch filmového scaneru.

Ale v tomto případě na který se tazatelka ptá, je to o něčem zcela jiném...Tady opravdu stačí scaner za 4tis Kč.

jirbar*

Já tomu rozumím. Sám jsem dlouho vybíral. Pořadavek byl jednorázové zdigitalizování domácího archivu diapozitivů i barevných negativů z kterých jsem nikdy neudělal fotky. No a vybraný skener potom musí sloužit i nadále.

Kdo dělal barevné fotky ví o čem mluvím. A když již byl čas, tak se již nesežene materiál na domácí zpracování barevného negativu, Takže ještě ve skříni jsou vývojky T32, TSS a spousta dalších chemikálijí. A taky při dnešní ceně fotky by se to naprosto nevyplatilo.

Ve výběru to vyhrál ten Epson 500, myslím že ten 4490 byl starší a je vlastně i dražší. I se softwarem jsem spokojen, byť SilverFast nebo VueScan mám taky.

Spíš mne mrzí, že za ty 2 roky jsem toho stejně moc nenaskenoval a koupit ho dnes, tak 2000,- Kč ušetřím.

patronka*
hodnocení

Díky, že jste si všiml, že tu byla zpočátku nějaká otázka. Pěkně jste si popovídali o scanerech a za kolik, jenže o tom to vůbec nebylo. Nehodlám digitalizovat domácí archiv ani žádný jiný, jen musím mezi spoustou negativů vyhledat těch 20 - 30 na kterých jsou zvěčněni přátelé.Jsem ve věku, kdy muži odcházejí a ženy zůstávají. Tyhle fotky jsem totiž rozdala, co bylo moje, to mám pečlivě roztříděno. Stejně to po mé smrti dcera všechno vyhodí. Vlastně bezvadná odpověď byla ta hned první - prohlížet přes diaprojektor, nebo prohlížeč a to mám. V příslušném zvětšení dokážu fotky identifikovat i z negativu.

Pro jirbara - pro mé potřeby ta multifunkční Epsonka naprosto stačí, až nebude pořídím si lepší, ale to zřejmě nehrozí.

Všem přeji příjemný večer. :)

diacek
hodnocení

0x

Na diacku. Ale ne tom modernim, jak se tam strkaji ty jednotlive obrazky, ale na tom starym, kde se nechal protahovat cely film.

Jestli neni po ruce, tak by urcite slo vyrobit neco provizorniho z rolicky na toaletak, lupy a baterky.

patronka*
hodnocení

To je skvělý nápad, škoda že nemůžu obodovat. Už jsem to zkusila, zvětšení mi stačí.

jirbar*
hodnocení

0x

No jasně. Koupil jsem si krásný skener A4 a ten umí i negativy. Takže prohlížím na PC a otočím si barvy, takže je z toho pozitiv.

Jen pořád není čas to oskenovat a vyrobit CD.

hop®
hodnocení

0x

Jde také o investici, kterou jste ochotna obětovat.

Pokud by šlo o jeden film, stačilo by jej natáhnout a proti sluníčku vybírat, a pak nechat naskenovat či vyvolat...

Pokud jde o desítky či stovky filmů, asi bych zakoupil nějaký (klidně i starší a dražší, třeba jednoúčelový) scanner, který by tuto mravenčí práci co nejvíce ulehčil, a po "použití" jej prodal.

Jen bych upozornil, že pro kvalitní výsledky převodu kinofilmového políčka do digitální podoby je potřeba vlastnit kvalitní zařízení.

U převodu, kdy výsledkem má být fotografie k tisku 10x15cm to není tak moc podstatné...,ale u velkých zvětšenin od A4 formátu do A1 je potřeba pro kvalitní výsledky scaner za cca 20-30tis Kč.

Pokud jde o pár políček filmu, pak není problém si toto u někoho objednat...cena za scanované políčko není zase tak závratná.

Existují i poměrně kvalitní scanery plošné...tedy nikoliv jednoúčelové filmové (i když ty jsou pořád o řád lepší). Např. Epson V750 nebo V750 Pro...Ceny cca od 15tis za nový.

Výhodou je, že tyto scanery umí snímak nejen kinofilm, ale i středo a velkoformátové negativy.

Mám Canon Scan 5600 asi tak 3 roky, stál cca 3000 Kč. V pohodě jsem skenoval diapozitivy a ani jsem nepoužíval nejvyšší rozlišení. Jdou tam samozřejmě naskenovat i negativní filmy a hned je převést na pozitiv. Jinak to je normální scaner na A4. Existuje samozřejmě více značek a i větší cenové rozpětí. Já jsem spokojen s Canonem a hlavně s tou cenou, která se mi nezdá tak hrozná.

jirbar*

Tak já koupil Epson V500 PHOTO a myslím, že je pouze "ošizen" o nějaké software.

doplněno 07.01.11 12:30:

Před dvěma lety asi za 6000,- Kč dnes by byl za 4300,- Kč. Řada 700 (750) je dvakrát dražší.

jirbar*

Tak já koupil Epson V500 PHOTO a myslím, že je pouze "ošizen" o nějaké software.

doplněno 07.01.11 16:37:

Kde ten příspěvek zůstal "viset"?

buss
hodnocení

0x

Některé skenery jsou i na filmy, popř, mají nástavec na ně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]