Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, postupně se chystám začít stavět dům. Zatím jsem ve fázi plánování a přemýšlení. Leccos jsem si o zásdách stavby již zjistil. KLdyž jsem přemýšlel o zateplení a tepelných mostech, napadl mě možný tepelný most, který si myslim, že zde vzniká, mohl by mi někdo osvětlit, jak tomuto mostu předejít? Jestli tedy dát okna zároven s vnějškem zdiva, nebo jinak, viz. obrázek, předem děkuji.
Zdravím.
Ak je niekde okno osadené cca na stred obvodovej steny, je možné zmierniť tepelný most rámu a ostenia tabuľkami alebo klimi EPS, ktoré sa dajú odporovým drôtom narezať: amper.ped.muni.cz/... tento spôsob sa bežne používa. Napr. v drevostavbe amper.ped.muni.cz/... alebo aj my: pasivnydom.blog.cz /....
Ak osadíte okná zarovno múru, tak to môžete riešiť tak, ako je na obrázku.
Úplne najlepším potlačením TM je predsadenie okien do izolácie. Vygooglite si predsazená montáž.
Kdo jiný, nežli Jarka se svou krásnou stránkou o stavbě domu!
Zdravím na Slovač, jedu tam opět v březnu.
doplněno 04.01.11 21:39:ale ještě ten spodní profil zateplit.?!?!
Zdravím Vás, pán Milan!
Spodný profil podobne. Treba sa ale zmieriť s tým, že sa tam zmestí max. 3 cm hrubý EPS. My máme drevené okná, takže vonkajší plechový parapet nemá tak veľkú tú zvislú časť, ktorá ho spája s rámom okna. Zasunieme do vyfrézovanej drážky a hlavne UTESNÍME.
Horné ostenie asi nebudeme mať skosené, nech je vysoké slnko trošinku viac tienené týmto ostením. (Vlastne zatiaľ neviem, či budú skosené tie bočné, lebo manžel si to netrúfa sám bastliť a uvidíme, koľko budú stáť kliny z fabriky.)
doplněno 05.01.11 10:37:... k tým dreveným oknám: zamerala som sa na drevené, pretože tie máme; podobne by to šlo aj u plastových.
Viem, tú vetu som napísala neohrabane...
Jruško, všajk to říkám dávno, že jste šikulka
na horním obrázku jste krásně doplnila zelený a modrý text. Přesně se jedná o TP v místě zeleného textu. Parapet se podvlékne, jak správně píšete a v tom místě dovnitř je na výšku asi 1-2,5cm (dle druhu okna a parapetu) a šířce okna, bez izolace a zevnitř je vnitřní parapet.
je to jen malá, někdy velký tepelný most.
Už taky rozumím, ale s tím detailem nejde nic dělat, jedině by výrobce musel ten profil vylít nějakou pěnou nebo něčím ,
kazmaiere,
Tak jak jste okna namaloval vy, určitě NE!
třeba: cukrar.rajce.idnes.cz/...
nebo: milancukrar.papricka.cz/...
doporučuji najít detaily zateplení a nejen okolo oken, třeba zkuste zapřemýšlet jak to bude dole u okna. Okno má podkladový profil 3cm, k němu přijde zvenku i zevnitř parapet. Tam je obrovský tepelný most, těžko odstranitelný. Rovněž kovová futra, a další desítky tepelných mostů.
Chválím Vás, že jste se rozhodl stavět vlastní domek. Jsem k dispozici radit, ale jen to co vím.
luigi, škoda že neumím namalovat rychle obrázek, ale myslím jiné místo, nikoliv pod parapety, ale mezi parapety.
Venkovní parapet se "navlékne" do drážky rámu okna, směrem dovnitř je jen podkladový hranolek a vnitřní parapet.
Jinak kolem celého okna se dává izolace, jen v tomto detailu je to problém.
Díky za rady chlapi, koukal jsem na ty fotky, to víte, mladej kluk, žádný zkušenosti Takže kouákám, větší díra pro okno, oblepit extruďákem a přikotvit okna, to je chytré. S těmi ostatními mosty, ano, je to asi pravda. Bude jich tam víc, asi je potřeba se s tim smířit a tolik to neřešit. Jen jsem přemýšlel, abych to promyslel a zjistil všechno, dokud je čas, dokud můžu přemýšlet. Aby se pak do budoucna ušetřilo, Nechci šetřit na zateplení základ, ani zdí, ani střechy.
děkuji za odpovědi, to, co kreslila Jarka je taky hezký řešení, jinak koukal jsem na to předsazování, u mě by asi připadalo v úvahu okno zároveň se zdivem, když bude zdivo 30 cm a izolace těch 20. Jinak děkuju, že jste mi tak nějak osvětlili, jakym stylem se tohle vůbec řeší, izloace okolo toho okna, atd. Sice to pro mě zatím není až tak aktuální, ale jak jsem říkal, zjišťuju, zjišťuju.
A k těm cihlám- myslíte tedy, že systém dryfix není dobré řešení? Hodlám stavět přízemní domek. Pracuji ve stavebninách jako řidič a v poslední době si fůra lidí systém dryfix objednává.
kazmaiere,
ve kterých stavebninách? Vám tam nejezdí obchodáci od pana Heluze? Nebo z Porotermu?
Ať Vám udělá miniškolení... a uvidíte co a jak!
Stavebniny KLZ, jo, na to asi přijde, tohle jsem bral čistě jako dotaz předběžný. Ještě jsem to v práci ani neříkal, že se chystám stavět, tak jsem to zatím řešil jen takto. Jinak u nás prodáváme Porotherm. Heluz jsme prý dřív měli také, ale nějak od něho upustili. Zřejmě Porotherm je fakt Porotherm..
Myslím, že námietky zo strany p. Smolu v článku sú namieste. V PUR pene dochádza ku kondenzácii v desiatkach cyklov - ako dlho vydrží jej pevnosť...? Odporúčam zvoliť buď maltu alebo celoplošne nanášané lepidlo.
U bungalovu nie je väčšinou problém ísť do muriva hr. 25 cm (tehla alebo aj ytong). Treba to prepočítať. U pórobetónu by som ešte zvážila zvukotesnosť, kombinácia ytong 25 cm + EPS 25 cm nie je zrovna šťastná na frekventovanej ulici.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.