Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mikrovlnka LG

Od: dryvole odpovědí: 17 změna:

Dobrý den mám mikrovlnku LG MS-1944JL a scháním do ní magnetron 2M229 našel jsem jen v zahraničí dá se to koupit i u nás v ČR?Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raadek*
hodnocení

0x
Kupovat magnetron se vám nevyplatí. Zkuste navštívit sběrný dvůr a použít magnetron z podobné mikrovlnky. Také jsem kdysi použil jiný a trouba vařila jako ďas. Nevim jestli LG vyrábí magnetrony, ale jejich kompresory používá více výrobců ledniček. R.

dryvole
hodnocení

Ta mikrovlnka je rok stará a už jsem na ní zvyklej pokud bude stát do tisícovky tak se mi to vyplatí našel jsem magnetrony ale nejsou to přesně ty tipy co potřebuju a já mám 700W a tam jsou 850W tak nevím jestli by se dali použít

raadek*
Vyšší výkon by možná mohl způsobit problémy vůči objemu mikrovlnky. Volil bych tedy slabší magnetron. R.

dryvole
hodnocení

Já si spíš myslím že kolik to má vatů to asi nevadí já si myslím že když je to konstruovaný na 700W tak to víc stejně nepustí a když bude mít 850W tak to celý nevyužije spíš aby napětí bylo stejný

hanher*
"Ta mikrovlnka je rok stará"
Tak je ještě v záruce, ne?

dryvole
hodnocení

No v záruce je ale účtenka se zaběhla))

ferda60*
hodnocení

0x

Promiňte že trochu odbočím od Vaší otázky ale jste si jistý že je vadný magnetron? Je tam ještě pár věcí které se porouchávají častěji - usměrňovací diody, kondenzátory, napájecí transformátor. V případě náhrady by malý rozdíl ve výkonu nemusel tolik vadit, důležitější je aby si magnetron "rozuměl" s napájením, tedy aby měl stejné žhavicí a anodové napětí jako má zdroj v mikrovlnce.

doplněno 04.01.11 21:10:

Problém by tedy mohl být spíš s přetížením zdroje (trafa), vlastní zvýšení ohřevu o cca 20% by snad nemuselo tolik vadit.

dryvole
hodnocení

No musím se přiznat že nemám doma měřák že jsem to nezkoušel ale asi by to stálo za pokus radši že s tím napětím jsem si to myslel že to musí být stejné

dryvole
hodnocení

No díky za info skusím se na to mrknout skusím na konektoru co jde do magnetronu naměřit napětí a pokud tam bude je to jasný pokud ne pujdu postupně k trafu

ferda60*

JEN TO NE!

Napájecí napětí magnetronu je několik kilovolt (zaručeně "tvrdých" a zabíjejících), obyčejným měřákem se to měřit nedá!

Krom toho je nebezpečné i mikrovlnné záření (velmi).

dryvole
hodnocení

ještě jen tak pro zasmání psal jsem do LG že mám ten a ten problém a jestli mi poradí kde to koupit nebo sehnat odkázali mě na jednu firmu českou napsal jsem si o ten magnetron a oni mi napsali že náhradní díly vydávaj jen servisům pro školeným co vy na to?

dryvole
hodnocení

By se ten měřák rozkočil jak ořech když to měřákem nezměřím tak jak to zjistím nejjednodušejc mám si líznout jak k devíti voltové baterce ))pardon dělám si jen srandu co s tím teda?

raadek*
Koupit si za 1800kč tu samou a modlit se aby ji nepotkal stejný osud jako tu předchozí. R.

ferda60*
hodnocení

0x

No, jen jsem si tak říkal jestli ještě vůbec odpovíte... , jestli už jste to nezměřil *smich*.

Zkusit by se daly dvě věci. Přezkoušet jak jde napájení do transformátoru - zdroje pro magnetron. Dalo by se to i běžným multimetrem na jeho vstupních svorkách (tedy 230V - najít ty správné a nedotknout se přitom obvodů s ještě nebezpečnějším napětím). Nebo lépe transformátor odpojit a měřit těch 230V jen na jeho přívodních vodičích, nebo na ty vodiče zapojit normální žárovku na 230V jako indikaci napájení - tak se prověří jestli je v pořádku síťová část (regulace - ať už je elektronická nebo mechanická - závada může být i tady). Další měření lze jednoduše už jen bez napájení (chtělo by to schema) - kondenzátory v násobiči vybít (může na nich být napětí i po vypnutí) - změřit by měly jít diody v násobiči (měřící rozsah na multimetru - symbol diody). Dobrá je když je v jednom směru vodivá (přibl. hodn. "700"), v opačném ne ("nekonečno"), ale ukazuje - li multimetr v obou směrech "000" je proražená, "nekonečno" znamená přerušení nebo vícenásobnou diodu v jednom pouzdře, která se takhle jednoduše měřit nedá. Změřit kondenzátory je obtížnější, umí to jen některé multimetry (měřit po předchozím vybití, možná nutno odpojit z obvodu). Zbývá ještě zkontrolovat jestli jsou v pořádku tepelné pojistky (pokud tam jsou) a to je asi tak všechno co lze trochu jednodušeji měřit kromě optické kontroly jestli někde něco není spálené.

Ono se trochu není co divit, že ten magnetron prodat nechtějí (i když by to pro ně byl kšeft), jednak se musí správně připojit elektricky, ale také mechanicky aby mikrovlnné záření šlo jen tam kam má. Pokud by si to na sebe člověk pustil naplno, tak údajně hrozí trvalé oslepnutí. Servisy dokonce mají měřák (snad se i běžně prodává), kterým zjišťují vyzařování při provozu (nepřekračuje li normu).

Pokud se ale člověk pečlivě věnuje tomu co odkud vyndal a vyšrouboval a zase všechno vrátí zpátky tak jak to bylo, dá se magnetron vyměnit i domácích podmínkách, není to ani tak složité.

miljan*

Malou poznámku, vysokonapěťovou diodu tak lehce nezměříš diodovým testem, otevírá se zhruba okolo 9V.

kejki
hodnocení

0x

ame.cz/...

Ale nezačínal bych nákupem magnetronu naslepo. odcházejí diody i trafa...

kejki

elektroworld.info/... a někde v bílé technice je návod, jak otestovat trafo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]